Dec. 13, 2009 Alla ska åka till Estland.



Luciafirandet.

Apropå traditioner och svensk kultur:

En viktig tradition som vi svenskar har, och som vi absolut inte får glömma, det är Lucia!! Det är så underbart att höra alla vackra melodier som vi alltid hör den dagen.

Och då måste jag ju också komma ihåg en annan tradition: skolavslutningen. De måste finnas med när vi ska berätta om vad vi tycker är viktigt.

 

Den första september skrev jag att jag skulle se filmen The Soviet Story. Då var jag i Estland.
Jag tvivlar på att filmen kommer visas i svensk TV, skrev jag. I går kunde vi se den på Kunskapskanalen på svensk TV. Trots allt. Kommenterad av en svensk historiker, Gudrun Persson och journalisten Eva Elmsäter.
Det var intressant att höra någon säga, att det var bättre för människorna under tsartiden. Det är väl kontroversiellt om något! Eva Elmsäter var mycket försiktig i sina kommentarer, hon sa i själva verket ingenting. Och hade TV valt t.ex. Kristian Gerner som kommentator skulle det nog fräst till lite mer.

 

I alla fall kunde vi se hur lik nazismen, nationalsocialismen är kommunismen. Och att de kommer ur samma lära. Vi var på några föreläsningar med Staffan Skott för några år sedan, där han just hade det som tema. Likheterna mellan kommunism och nationalsocialism. Marxismen. Det är skickligt att man lyckats dölja det så länge, men nu kommer det fram.

 

Marx skrev ju att visa människor är mindre värda än andra, t.ex. skottar och serber. De kan utan betänkligheter  utrotas. Han sa naturligtvis inget om att utrota judar. Men när Hitler läste det, då kan han ju ha fått idén till förintelsen, och att sedan utrota de baltiska folken låg ju också nära till hands, även om man tydligen bara kan få fram att han tänkte förflytta dem till Sibirien. Men det är ju nästan detsamma som en dödsdom.


I Abchazien var det presidentval i dag. Ryssland säger att det är det första helt demokratiska valet i "landet". I Georgien säger de att det var en iscensatt komedi från Ryssland. Bl.a. ställde en KGB-agent upp i valet. (Jfr Putin)

 

Det är fem minusgrader och snö vid huset i Estland.

 

Vi längtar dit! Jag måste få doktorn att förstå, att det är livsviktigt att åka till Estland. Det gäller nog alla, tror jag. Alla som behöver en tids avkoppling i en lugn miljö, med naturen om knuten, de ska åka till Estland.

 
Trackback
RSS 2.0