Dec. 6, 2009 det har satt eviga spår.

I dag är det andra advent. Men det är också den dagen när Finland högtidlighåller minnet av att vinterkriget startades för 70 år sedan. Vi har sett hur president Tarja Halonen hälsar på 800 människor och vi har sett början på Okänd Soldat igen, dock utan svensk text den här gången.

Krig är alltid förödande. Det förstör människors liv. Ibland kan det verka som om resultatet gör det onda värt sitt pris, men jag har aldrig träffat en människa som varit ute i krig utan att han blivit skadad till sinnet. Jag minns t.ex. när vi i augusti 1963 var i skärgården och skulle åka och handla. Vi åkte med tillsynsman Blomster. Till affären gick det bra, men när vi var på väg tillbaka, då ville Blomster stanna på en liten ö. Vi gjorde det, satte oss på berget i solen och öppnade några öl. Snart hade Blomster fått i sig så mycket öl, att han började gråta, och förbanna det krig som han varit soldat i, det finska vinterkriget. Det han sett där, det ska en människa aldrig behöva se. Han grät, men ville inte berätta mer.

Det var samma sak med morbror Ossi. När han drack alkohol började han gråta och prata om att han tror han sköt sin bäste vän utanför Warszawa. Hela livet var det likadant.

Och setukesen Alar, som deltagit i det sovjetiska kriget i Afghanistan. Hans liv var helt spolierat. Han var gift och hade barn, men han var alltför ofta berusad. I stort sett varje kväll skapade han oro i huset. Vi träffade familjen 1998, och några år senare fick vi höra, att hustrun gett upp. De är skilda nu.

Kriget finns kvar i flera generationer. Det lever vidare. Jag läste om det i tidningen i dag, och minns  själv när vår Hans sa, att han har växt upp med kriget, hans barn håller också på göra det, kanske tar det slut med generationen efter dem. Vi får se. Och tänk så många människor som lever i vårt land med kriget i sitt sinne!

 

 

 

Aktuaalne Kaamera i dag:

1.      Andres Tarand, i EU-kommissionen, varnar för att socialdemokraterna samarbetar med Savisaar. Han jämför Savisaar med Putin. Putins politik är inte möjlig att föra i Estland, om landet ska behålla friheten.

2.      En rysk domare i Lääne Virumaa har avslöjats som mottagare av mutor.

3.      I Tartu Univiersitet har man också högtidlighållit minnet av vinterkriget.

4.      I Pärnu öppnades ett finskt hederskonsulat med Jarno Fonsen som konsul.

5.      Anne Applebaum är på besök i Polen. Hon for i en bil tillsammans med den polske utrikesministerns fru Sikorski i Warszawa. Plötsligt hörde de ett mystiskt ljud från motorn. De stannade bilen snabbt och kastade sig ur. Och bilen exploderade. De klarade sig utan skador. Men alldeles tydligt är det någon som vill ta livet av henne.

6.      En gravplats är hittad där man gräver för en ny sträckning mellan Tallinn och Narva, vid Viitna. Graven är ca 900 år gammal. Den bär spå av korsriddarna, och begravningen har gjorts enligt kristna traditioner. Man kan också se att spår av Danmark. Det är arkeologer från Tartu som arbetar med fyndet i ett jättetält..

7.      I dag är det Niguladagen. Vintern har börjat (igen). I våra hemtrakter blir det minus två garder i natt, men under dagen räknar man med någon plusgrad och snöslask.

8.      Jultomtarna har fått ett nytt fackligt avtal.

Tomten har kommit till Paide. Han blir kvar där till 3:e dag jul. Han Meddelar att det blir inget påbud om hur stor julsäcken ska vara. Man får bestämma det själv. Om man inte har några pengar, då får man gärna tillverka sina egna julklappar.  Sveriges jultomterepresentant lovade att skänka hälften av all snö som fallit i Sverige till Estland om det inte snöar nästa vecka.

Trackback
RSS 2.0