Nov. 19, 2009 Massförstörelse?

 

Det finns ju solnedgångar och solnedgångar. Detta är en typisk estnisk solnedgång i Pärnutrakten.

 

I dag har vi haft besök av Igor här hemma. Han är serb. Kom hit till Sverige när han var 15 månader. Pappan hade fått arbete i Sverige.

Det är verkligen intressant hur mycket vi har att prata om. Han berättade om Jugoslavien, serbernas situation i Sverige före, under och efter inbördeskriget. Han berättade om när hans pappa kom med bil in i Serbien när han just hade sett i svensk TV hur Nato bombade hela landet. När han passerat gränsen förväntade han sig att se bombade hus och elände. Han såg ingenting. Hela vägen in mot Belgrad spanade han, men det syntes ingenting av bomberna. Inte förrän han kom in i Belgrad, då såg han ett högt hus som hade prickbombats och några andra hus likaså. Han var imponerad av Natos skicklighet att verkligen bomba just det, som de hade för avsikt att bomba. Det var inte så, att han var glad över angreppet från Nato, men han var mycket förvånad över att det som i svensk TV skildrades som en massförstörelse inte var mer. Jag måste tillägga att det var något som bombats av misstag.


Han berättade också att hans föräldrar vid den tiden hade en restaurang vid en stor affär för försäljning av bilar. Restaurangen gick bra i flera år, men när Jugoslavienkriget hållit på ett tag, började det glesna bland gästerna. Så mycket, att det till slut var i stort sett tomt. De fick sälja företaget med förlust eftersom de inte kunde visa några bra kassor. Det hade blivit allmänt känt, att ägarna var serber.

Så kan det gå till hos oss.


Jag säger inte detta för att klaga på svenskar. Jag lovar. Men jag önskar, att unga människor i Sverige i dag ska bli mer reflekterande. Nu när vi får så mycket information kan det på sätt och vis bli lättare att hitta sanningar, men det kan naturligtvis också vara rena motsatsen.

Nu ni! Kommer ni ihåg den ryske eleven i Estland, som blev mobbad av ryske ambassadören och ryska medier för att han vänt sig till Rysslands ambassadör i Estland och bett honom att inte komma med falska uttalanden om diskriminering av ryska elever i Estland, Sergei Metlev.

Jag förstår inte riktigt varför han satt med på en presskonferens i går, som hölls i Tallinn när premiärminister Ansip var i Bryssel och viceminister Lukas fungerade som premiärminister. När mötet började vände sig Lukas mot Metlev, och gav honom ordet för att berätta om vilka beslut man tagit under dagen.
Det låter så intressant, att jag måste forska lite mer i det.

 

Det blir dyrare att få hembesök av husläkaren. Det kommer kosta 50 EEK (ca33 SEK)

I oktober föddes 1289 barn i Estland. Detta är en GLAD nyhet.

Populära namn är Rasmus, Robert, Markus, Oskar, Steven, Alexander, Artjom, Maksim, Nikita.

Flicknamn: Adele/Adeele, Laura, Lisandra, Sandra, Sofia, Viktoria, Anastasia och Alexandra.

Ser ni? Det är några typiskt ryska namn med. Det föds även ryska barn i Estland.

Men: Det var 1305 människor som dog i oktober, så det räckte inte till med barnafödandet. Och det här som skulle vara skojiga nyheter! Och trots att det föddes 1309 barn i oktober förra året, så räckte det inte då heller eftersom det då var 1351 som dog.

Trackback
RSS 2.0