Nov. 24, 2009 Karl XII i Laius.

Jag tittade på en gammal svensk film från 1950-talet. Från landsorten. Och blev helt rörd. De var så svenska, och det är så lätt att glömma att för inte alls så länge sedan var även Sverige ett bondesamhälle. Min farfar och farmor föddes i Östergötland. Jag har sett foton från den tiden. Det var samma lugn. På en bänk framför en gård sitter de min farfars föräldrar, omgivna av barn och barnbarn på besök från Stockholm.

Det fanns ett riktigt lugn i filmen. Det där lugnet som är så försvunnet i dag. Och då kom jag att tänka på, det går inte att lista ut, tänka på att för 309 år sedan var det bröllopsfest i Laiuse. Ett riktigt bondbröllop i Estland. Mycket mat, dans, och glädje. Och så kommer en alldeles speciell gäst: Kungen! Alltså Karl XII kommer på deras bröllop. Det måste ha varit spännande. Visserligen bodde han i byn, i det där stora fina slottet, som året efter skulle nästan helt förstöras av tsar Peters armé, men då var Karl redan söderut. Han bodde i slottet, och han visade sig bland folk. Om man då tänker på att han egentligen bodde ett hav bort i ett riktigt kungaslott när han inte var ute och krigade.

En mindre rest av en lång vägg i borgen i Laiuse

Kanske dansade han med bruden, och hon fick ett minne för livet. Kanske sjöng han med i någon sång. Åtminstone trallade han med. Kom ihåg att han bara var arton år. Även en kung måste vara ung vid arton års ålder. Trots att han nyss vunnit ett krig så gott som öga mot öga med Peter den store i Narva. På ena sidan floden kung Karl, på den andra tsar Peter. Tsaren såg till slut att hans chanser att besegra den svenska kungen var förbrukade. Han lämnade över kommandot till sin närmaste man och återvände till S:t Petersburg.

Karl bodde med de estniska bönderna och deltog i deras liv. Han planterade också en ek i området, men jag hörde på radio i går, att han måste ha hunnit plantera en massa ekar i sitt korta och krigiska liv.

Det måste ha varit spännande för Laiusebönderna.

 

Den ortodoxa kyrkan i Laiuse. Ants morfar är född i prästgården eftersom hans pappa var präst där.

Trackback
RSS 2.0