Nov. 25, 2009 Haapsalu

Just nu slutade filmen om den sista tsarfamiljen. Den var intressant. För ryssarna var tsaren Guds ställföreträdare på jorden men i Estland var han bara en tsar som gjorde livet krångligt för dem.

Jag kommer ihåg en berättelse om Peter den store. Han kom till en stor gård i Haapsalus närhet. Han kom i sin fina vagn till det slottsliknande huset, klev ur den och kommenterade ”Här ser man ju inte vattnet för alla träden.” Han fortsatte in i huset. Festade och hade en fin kväll och gick till sängs. När han vaknade nästa morgon var alla träden framför huset borta. De hade jobba hela natten. Så det är klart att alla som var runt tsaren visste att man måste uppfylla alla uttalade och icke uttalade önskningar.

Stationen i Haapsalu är mycket vacker, alldeles för elegant för den lilla staden, som på estlandssvenska heter Hapsal. Den ligger i området där svenskarna bosatte sig för några hundra år sedan.

Jag ska hitta en bättre bild på stationen!

Stationen byggdes för att dåvarande tsaren skulle känna sig välkommen när han kom, men han kom visst aldrig.

Det var också meningen att där skulle bli en hamn för alla fantastiska krigsfartyg som Peter den store lät bygga. Man påbörjade bygget, men fick avsluta hela projektet när det visade sig att det var så otroligt långgrunt. Det gick inte att ta sig till kajen utan en så påkostad uppdämning att det lönade sig bättre att hitta en annan hamn.

 

Det finns en annan viktig byggnad i staden också. Den ortodoxa kyrkan.

Där arbetade Ants mormors pappa som diakon, och när hon skulle döpas var det minsann greve de la Gardie som var gudfar. Vaktmästarbostaden bredvid kyrkan, är också den byggnad där Ilon Wiklands farfar och farmor bodde. (Ilon Wiklands pappa arbetade i Ants pappas företag. Han rymde förresten till Paris med sin sekreterare, herr Wikland alltså.) Och Haapsalu är alltså staden som Ilon tecknar så ofta. Ni vet Lotta på Bråkmakargatan. Och jag tror hon påverkat Astrid Lindgren ännu mer. Borka har vi som granne där vi bor, men det är ett smeknamn för Boris. Katlamaja är värmeverk.

Och Mattisborgen hittar vi i Haapsalu, en snarlik borg finns också i Rakvere.

Det var vad jag kom på just nu.

 

Det här är en bild på den speciella Haapsaluschalen. Den är stickad av vit tunn ylletråd, så tunn tråd, att man kan kontrollera att den är äkta genom att dra de genom en vigselring. Rinner den igenom utan problem, då är det rätt.

Trackback
RSS 2.0