Nov. 28, 2009 det var 69 000 ester som miste livet.

Det är klart att jag begriper att ni då och då undrar vad jag håller på med. Hur kan man koncentrera sig så till den milda grad på ett så litet land när det finns andra länder i dag, som fortfarande lider. Lugn. Bara lugn. Jag kommer ge er ytterligare förklaring längre fram.

Estland blev utsett till det första helt judefria riket i världen. Det är fruktansvärt. Särskilt som Estland tidigare fått det stora judiska priset som det första land i världen som gett judarna autonomi. Men det var säkert helt rätt. Av de 3 000 judar som levde i landet under frihetstiden 1920-1940 flydde många med de sovjetiska soldaterna när de retirerade 1941, och det var de ca 1000 som mördades under den tyska ockupationen. Och det är fruktansvärt!!

 

När den estniske författaren Arvo Mägi kom hem till oss före Estland befrielse efter att jag skrivit min insändare till DN som svar på Harry Scheins vinklade kolumn i tidningen, då lämnade han följande lista (siffrorna har delvis reviderats senare ):



Och då brukar jag fråga: Vem bryr sig om de 69 000 esterna som miste livet under ockupationerna?

Man brukar också påminna om att Estland liksom några andra länder inte som egen nation angripit något annat land. De utsattes för detta av de stora staterna. Över landets huvud. Samtidigt som Estland ”förhandlade om” (mera: tvingades) att tillåta sovjetiska soldater in sin republik 1940, precis samtidigt. I en annan sal i Kreml undertecknades Molotov – Ribbentroppakten av Stalin.

Nej, det är inte många om man ser på andra länder, men då ska man komma ihåg 1. Invånarantalet 1920 var det 1.2 miljoner invånare i landet, judarna borträknade. Om 5,75% av svenskarna skulle dödas, då blev vi över 500 000 färre i landet. Kanske är det också en anledning till att jag skriver.

Såg ni förresten att Polen ska förbjuda alla kommunistiska symboler i landet? Det är högst förståeligt. Men det kommer bli starka reaktionen från Ryssland, tar jag för givet. Det har alltså tagit tjugo år innan landet blev moget att rensa ut. Äntligen är de mogna att ta bort det, som bara påminner dem om lidandet de utsattes för under så många år. Tydligen tar läkandet lång tid.

I dagens Postimees skriver man:

Om ni drömmer om att marschera och sjunga Internationalen till kommunisternas hus i Warszawa, glöm det. Ni riskerar åtta års fängelse. Likaså om ni använder kommunistiska eller nazistiska symboler. Polens President kommer på måndag underteckna ett lagtillägg som förbjuder glorifiering av socialismen och nationalsocialismen.

Premiärministern säger: Inte en enda kommunistisk symbol har rätt att existera i Polen ty dessa symboliserar ett genosidsystem, som kan jämföras med nazismen.

Utrikesministern sa i början av denna månad att den vidriga Stalinskrapan i Warszawa måste förstöras. Det huset är helt jämförbart med Berlinmuren, den är en fientlig handling mot det polska folket.

Kommer ni ihåg vad Ukrainas president sa nyligen?

Naturligtvis kommer alla nu fria f.d. sovjetstater göra likadant så småningom.

En lite småskojig händelse. När Tanja reste genom Sverige till Göteborg i jultider 1944 blev hon alldeles chockad över att svenskarna i så hög grad var kommunister. I nästan vartenda fönster hängde en röd femuddig stjärna! Långt senare fick hon veta att det var julstjärnor vi hängde upp.

Trackback
RSS 2.0