April 13, 2010. Juhan Kukk och Baruto.

 

Estland gör en ny serie frimärken på estniska riksäldsten och premiärministrar från 1918-2018 Alltså utom under den ryska tiden. Och ännu vet inte ens esterna vem som är premiärminister 2018, men det är ett framtidsprojekt.

 

Det nya märket som lanserades i dag föreställer Juhan Kukk, född 13.4 1885 i Simona. Han var riksäldste 21.11 1922 - 2.8 1923. Han var också Riksbankschef, minister på olika departement och författare till Estniska självständighetsförklaringen. 1933 – 34 var han universitetslärare i Nationalekonomi och 1937 40 var han medlem av estniska arbetsgivarföreningen. Han fängslades av NKVD i Nõmme 16 okt 1940. (I Nõmme gömde sig också Ants föräldrar, och man kan anta att de kände varandra.) Han dog, som så många andra, i Karapolagi fångläger i Arkhangelsk den 4 dec. 1942.

 

 

 

Estniska tidningar menar att Baruto troligtvis blir Yokozuna! Den världsberömde sumobrottaren från Estland med arbetsnamnet Baruto, som jag skrivit om tidigare, blir med all sannolikhet upphöjd till Yokozuna, den högsta rangen man kan få som sumobrottare. Man kan aldrig bli petad från den nivån, som kan hända i de andra, lägre nivåerna. Istället blir man ombedd att pensionera sig om man försämras och inte väljer att sluta själv. Vilket betyder att man är en Yokozuna för alltid. Det är självklart en stor heder och har inte hänt förut att en est fått upphöjelsen. Frågan är om det funnits en estnisk sumobrottare tidigare. Det vet vi inte.

 

Nu är det så soligt och skönt, att det inte blir så mycket gjort på dagarna. Jag håller på att virka en väst åt mig, och det kan man göra i solen utan problem. Jag läser inte ens böcker. Och det kan verka lite slött tycker jag.

 
Trackback
RSS 2.0