April 22, 2010. Hillary Clinton på besök.

Det har varit en händelserik dag i Tallinn. Nato har ett stort möte, och många utrikesministrar är här. Den som arrangerade detaljerna är en kvinna vid namn Kadri Liik. Hon intervjuades i ett TV-program i dag, då berättade hon att hon gärna skulle vilja att några av ryssarna i Estland skulle vara med på konferensen, men dem kunde hon inte bjuda in. Hon har inviterat Rysslands utrikesminister Lavrov, men han liksom de andra i Moskva är bara propagandister, och kan inte föra riktiga diskussioner, och dessutom tackade han nej.
Senare hörde vi när Hillary Clinton försäkrade att USA i alla lägen är beredd att försvara Estland och andra stater om de skulle bli attackerade. Hon uttryckte också sitt missnöje med Rysslands ständiga hot mot grannstaterna. Ryssland har inget att göra med om andra stater vill gå med i EU, Nato eller någon annan liknande organisation.

Hillary Clinton i Tallinn.

Man är i Estland oroad för att Frankrike, ett Natoland, har sålt krigsskeppet Mistral till Ryssland. Fransmännen säger att ryssarna lovat att inte använda den i Östersjön… Lenin sa en gång: ”Vi behöver inte oroa oss för Väst. De kommer sälja repet till oss som vi ska hänga dem i.”

 

Vi såg inte Carl Bildt i Tallinn men han var nog där, eftersom han skriver i sin blogg:

 

På ett eller annat sätt till Tallinn

 

STOCKHOLM: I dag hade jag glatt tänkt ta flyget till Tallinn för först Lennart Meri-konferensen där och sedan utrikesministermötet med ISAF och Nato om Afghanistan på fredag förmiddag.

Men om så blir fallet eller inte är skrivet i askan.

Går inte flyget tar jag i stället färjan.

Nu har i alla fall fimbulvintern släppt sitt grepp över Östersjön.

För en månad sedan var risken att färjan körde fast i isvallarna vid Söderarm – nu är tydligen risken att jetmotorerna slammar igen och skärs sönder en bit högre upp.

Vi lever uppenbarligen ännu inte i den bästa av alla världar.

Men till Estland kommer jag att ta mig på det ena eller andra sättet.

För den förslagna finns det alltid alternativ.

Bildt är mycket respekterad i Estland.

 

I dag firades Lenins 140-årsdag i Moskva med parader, blommor och tal. En ryss förklarade att 1900-talet är Lenins och Stalins. Ja, alla har vi väl rätt att uttrycka en åsikt. Eller hur?

 

Här, där vi bor, står åkrarna färdiga för bönderna att sätta igång vårbruket, men överallt, på alla andra ställen i Estland, som vi just besökt, har det bildats nya sjöar. Stora åkrar ligger helt under vatten och där simmar måsar och svanar som om de aldrig gjort annat. Vi åkte på en väg, som gick som en bro med sjön på bägge sidor. Husen låg precis vid vattenkanten.

Vad är det för skillnad på jorden här och den i övriga Estland? Här sjunker snön ner i jorden när den smälter. Jag trodde det berodde på den kalkhalten. Jag kan ta en sten här, och smula sönder den till kalkpulver. Är det inte så över hela landet?

Trackback
RSS 2.0