April 23, 2010. Jaroslav av Kiev.

I dag handlar det också mycket om Nato. I Tallinn finns många poliser. Ants var där i dag, men undvek ställen där poliserna täckte ingången.

 

 

Det ser lugnt ut, men det är många polisbilar!


I radion pratades det mycket om varför Ryssland inte kommit. Varför Lavrov tackade nej.

Det är så här: Moskva kan inte tänka sig att komma till just Tallinn och uppföra sig artigt mot de regeringsrepresentanter från Estland de skulle möta här. Moskva hatar Estland intensivt. Det går inte att jämföra med deras känslor för Georgien och Ukraina, men de kan inte förstå hur stormakterna kan vara intresserade av ett så litet ointressant, löjligt land. Dessutom "tillhör de Ryssland egentligen".

I Ukraina är det känsligt för att det anses att Ryssland uppstod i Kiev, och nu ligger inte Kiev längre i Ryssland. Men jag minns från boken om Ivan den förskräcklige att redan han talade om att Estland tillhörde honom. Jag frågade Raimo om det, och han förklarade att " Jaroslaw av Kiev erövrade staden år 1030.

Jaroslaw av Kiev.

Området förlorades sedan till esterna och senare till tyskarna och Svärdsriddarorden. Ivan ansåg trots detta att han 300 år senare var den rättmätige ägaren till området. På samma sätt anser tydligen Ryssland nu, att Estland är deras. De lär ut till de yngre ryska barnen att det bara är tillfälligt de lever under estnisk makt. Snart kommer landet införlivas med det framgångsrika ryska riket igen. (Ungdomarna vet inte vilken skillnad det är på levnadsstandarden i Estland jämfört med Ryssland.)

Hit kommer många ryska människor för att shoppa. För en tid sedan var en familj från en liten ort långt, långt bort i Ryssland intervjuad i vår tidning Virumaa Teataja. De hade 50 000 estniska kroon med sig för att handla upp i Tallinn. De hade bara gjort ett litet stopp för smärre inköp i Rakvere. På landsbygden i Ryssland och i de mindre städerna finns inte så mycket att köpa, och i Moskva och Petersburg är det alldeles för dyrt.

Frågan är också vad försäkringarna om att bistå länder som angrips betyder. Visserligen lovar Hillary Clinton att hon ska försvara Estland, men det tar ryssarna inte på allvar. Man frågar sig här: kommer andra europeiska länder försvara små stater som angrips? Vi vill så gärna tro det. Västländerna hjälpte inte Georgien. Nej, de är inte med i Nato eller EU, men för ryssarna var det en fingervisning om vad som kommer hända om …

Trackback
RSS 2.0