Jan 1, 2011 kl 00:33 i Estland

Gott Nytt År allihop!

I Tallinn var det ett magnifikt firande med ett UFO som invigde kulturhuvudstadsåret för Tallinn.

Premiärministern blev den förste som tog ut Euro ur en estnisk bankautomat.

Nu kan nog alla se att det är tre olika länder, som man av någon anledning kallar Baltikum. Estland är ett Euroland och Kulturhuvudstad!

HURRA!!



Dec. 30, 2010 ”Jakunin är min bäste vän sedan fem år.”

Snö och stillhet. Nu är det som tystast i vår tillvaro här. Anna med familj har åkt till Sverige. Vi har haft en härlig julhelg. Och nu kommer tystnaden. Inte ens ljudet från fåglar hörs. Utanför matrumsfönstret ligger ett tjockt täcke av snö. Det går upp ett stycke över fönstren och där ser vi tydligt spår av en hare. Bara trettio centimeter fån krukväxterna på insidan har den sprungit. Var det när vi sov? Jag har absolut inte sett den, men jag skulle vilja se.

---

Ett litet tillägg om Rolf Ekéus kapitel i biken "Om Ryssland".


Rolf Ekéus, skriver i stycket om De ekonomiska möjligheterna om Rysslands ekonomiska och handelsmässiga relationer till väst bl.a. att ... gemensamma fördelar har försummats. Även om saker och ting kunde varit värre, kunde de också varit bättre. Så diskuterar han energifrågan. Det finns dels en producent och leverantör av naturgas och olja och å andra sidan världens största och mest välbeställda marknad av energikonsumenter. Och vad menar Ekéus då att man ska göra? Ett integrerat område för energisamarbete och energipolitik måste skapas. Ryssland ska respektera Europas konsumentmakt, och Europa ska respektera den ryska energi industrins ekonomiska makt. Och så ska man samarbeta! Det låter så enkelt och bra. Och självklart. Men vad skulle Kadri Liik säga? Vi har sett vilka bekymmer Vitryssland haft i samarbetet om gas och olja. Kriget i Georgien hade en ingrediens att Ryssland inte vill se en oljetransportled från länderna öster ut till Europa. Om vi alla skulle göra oss beroende av rysk olja och gas, skulle då inte Ryssland kunna (och vilja) använda sitt övertag över Europa? Kan vi absolut lita på överenskommelser? fråga dem som tidigare gjort sådana överenskommelser om de hållits. Moralen var i alla händelser inte sådan i Sovjetunionen. Då gjorde man som byggaren som skrivit under ett avtal: han rev sönder papperet när kunden gått och sa "Vad betyder ett papper?"

---

Nu vet vi lite mer om den man som skänkt pengarna till Edgar Savisaar. I estniska tidningar har man kunnat läsa detta:

Det är en lärare i Pärnu, Ilmar Vihman, som tyckte att han kände igen namnet Vladimir Jakunin när han hörde historien om Savisaar.

Edgar Savisaar säger att ”Jakunin är min bäste vän sedan fem år.”

I April 2006 meddelades att Ryska Järnvägens president var i Estland och besökte bl.a. Paldiski och Pärnu. I Pärnu hade han en fantastisk present med sig som han överräckte till rektorn på det ryska gymnasiet: en klassuppsättning datorer och ett stort pengabidrag till Katarina kyrka i staden. På något sätt framgick det att planerna att lämna över dessa gåvor var ett år gamla.

Ilmar Vihman säger att på något sätt kände han igen namnet. Han köpte den ryskspråkiga lokala tidningen Pärnu Express för att se vad de skrev. Hela framsidan fylldes av bilden av en skrattande sympatisk järnvägspresident.Och en massa stora bokstäver. Rubriken var ”Han har kommit hem.” Inuti fanns en artikel skriven av Igor Teterliin. Allt verkade bekant.

1960 började jag (Ilmar Vihman) som bygglärare på Byggskola nr 20 i Pärnu. I ett samtal med rektorn fick jag veta vad jag speciellt skulle tänka på. På den tiden var förhållandet mella de ryska och de estniska  skolpojkarna livsfarligt. Ryska pojkar gick omkring i staden i kvällsmörkret beväpnade med kättingar, knogjärn och järnrör. De letade efter fascister, dvs. estniska skolpojkar. Rektorn berättade att även våra elever gick omkring i staden i grupper, men obeväpnade.  Han hade ett förslag; att de skulle lära sig karate, vilket ingen ryss var intresserad av på den tiden (Putin har nu svart bälte).

Den ryska skolans stora auktoritet var den 15-årige studiestjärnan Volodja (Vladimir)Jakunin. Den familjen bodde ca 300 meter från oss i ett hus uppfört för det ryska flyget. Volodjas pappa var bombflygare. Både pappan och sonen Jakunin var övertygade om att alla ester, utan undantag, var fascister. Det är den mannen som är bäste vän till Edgar Savisaar.

Vladimir Jakunin har högsta betyg från flera institut. Till professionen var han  först expert på tillverkning av ballistiska raketer. 1985-1991 arbetade han som Sovjetunionens representant i FN. Med tanke på hans bakgrund var han naturligtvis spion, säger Ilmar Vihman. FBI avslöjade honom emellertid aldrig. Ja kommer aldrig glömma honom och hans gäng som sprang omkring med livsfarliga vapen. Som chef för RV var han den som gjorde upp planerna på att isolera Balti Transport under Bronsbråket och är nu Savisaars störste vän.

Jakunin är sympatisk och kraftfull. Jag är säker på att jobbet som ordförande i Ryska Järnvägen (RJ) är en bluff. Vi måste tänka på att RJ får sextio miljoner dollar förutom moms och vinst. Som alla förstår kan dessa pengar användas hur som helst. Jag tror att hans egentliga uppgift är att fördela dessa pengar. Han är även ordförande i Andreij Pervozvanns fond, och ur den har Pärnu fått pengar till nya klockor i Katarina Kyrka och guldplätering av det ortodoxa korset på tornet.

Tyvärr används fonden inte bara till sådant. Tack vara estniska säkerhetspolisen vet vi mer.

Apropå det, för 1 år sedan blev en man som arbetat som milis i Pärnu plötsligt miljonär. Hans mamma hade varit klassföreståndare i Jakunins klass.

Med sådana vänner behöver man inga fiender.


Dec. 29, 2010 ”Att dra åt svångremmen var inte en enkel sak att genomföra.”

Att läsa Rolf Ekéus efter Kadri Liik är lite skoj. Han säger just det som Kadri Liik menar att västvärlden  säger. När det gamla väst i Europa försöker samarbeta med Ryssland, då förstörs det av det gamla öst som är misstänksamma  och negativa. Hur skulle man kunna tackla det?

Tyskland har tagit på sig ansvaret för vad Hitler gjorde. De har kompenserat Israel med pengar och bett om ursäkt. Ryssland har inte tagit något som helst ansvar. De har sagt att det var Stalin och hans medarbetare som är ansvariga för vad som hände. Så ska det vara bra med det. Men så är det inte.  Det finns länder i Europa som skövlades och där liv i miljontals förstördes. De var antingen ockuperade av eller helt beroende av  Sovjetunionen (Ryssland). De var instängda av en järnridå och hade förlorat sin frihet. Under en tid under 90-talet såg det ut som om hela sovjetideologin skulle sakta försvinna och istället skulle Ryssland bli ett mer demokratiskt land som kunde ta ansvar. Numera håller man sakta på att ta över en del av ideologin. Stalin blir en allt viktigare person och idol och säkerhetstjänsten FSB som bara är en fortsättning av KGB blir allt betydelsefullare.  Den stora militärparaden i Moskva är också mycket viktig igen. Nationalsången togs tillbaka och är nu densamma som sjöngs under sovjettiden. Dessutom lägger sig Ryssland i de nya staternas inre politik, vilket jag skrivit om tidigare. En ryss (jag har glömt vem) har nyligen sagt att det bara är en tidsfråga innan Baltikum är införlivat i Ryssland igen; de tillhör Ryssland. Punkt och slut. Finns det inte grund för att vara en aning restriktiv i förhoppningarna vad gäller Ryssland?

---

Aktuaalne Kamera i kväll:

Det förstainslaget handlade om att nu är det bara 3 dagar kvar av Eesti Kroon.  Många har växlat sina pengar, men man räknar med att de fortfarande finns 4,3 miljarder i de estniska madrasserna.

Och så va det det jättestora militärtransportplanet som kraschat utanför Tula i Ryssland. Planet lyfter så mycket som 60 ton. Olyckor med militära plan i Ryssland är relativt vanligt, sa de i programmet.

På estniska Loto har jättevinsten på 10 miljoner EEK delats lika mellan en est, en norrman och en finne.

Det kommer fortsätta snöa!

---

Sedan var det dags för ”Intervjun av premiärministern vid årets slut.

 

Andrus Ansip har varit premiärminister sedan april 2005.

Han är den som suttit längst av alla estniska premiärministrar. Det var sjätte gången just han som intervjuades vid årets slut.

Hans svåraste tid har naturligtvis varit under finanskrisen.  ”Att dra åt svångremmen var inte en enkel sak att genomföra.” Dessutom drog sig Socialdemokraterna ur samarbetet då. De ville inte delta i åtdragningarna. (När Ansip sa det, då lät han lite bitter.) De gick istället in i samarbetet med Keskerakond och Savisaar, som de nu drar sig ur.

Har en estnisk premiärminister tid för ett privatliv? Jodå. På julafton skottade han snö i fem timmar tillsammans med sina svärsöner.

Så här mycket snö kan ingen vara förberedd på, menade han också.

Reportern undrade om han uppvaktat Edgar Savisaar på hans 60-års dag den 31 maj i år. ”Nej, inte personligen. Vi umgås inte. Men han fick en officiell gratulation från partiet.

Kommer Savisaar att tvingas avgå nu? Nej, de tror inte Ansip. Han menar att en liknande historia har inträffat i Litauen för ett par år sedan, och där har inget särskilt hänt. (Det låter inte seriöst i mina öron). Det var KGB Savisaar talade med. Sa Ansip med ett leende. ”Det är jag säker på, eftersom Putin en gång sagt att det finns inga f.d. KGB-män.  En gång i KGB – alltid i KGB.

Blandar sig Kapo (säkerhetspolisen) i politiken numera? Nej, absolut inte. De kontrollerar säkerhetsbrister, och det gör de på ett utmärkt sätt.

När det gäller affären med musikerna och kulturminister Jänes, sa Ansip att hon fullföljer sina arbetsuppgifter. Att Neeme Järvi har slutat att ge konserter i och för Estland är en tråkig konsekvens.

I undersökningen om hur nöjda folk är med sin regering kommer Estland på fjärde plats efter Schweiz, Österrike och Sverige.

Estland har vunnit på att inte byta regering under krisen, det finns länder som bytt regering upp till tre gånger under den här tiden. Han sa också att det var Luxemburg, Sverige och Estland som klarat finanskrisen bäst. Dessutom har Estland den lägsta satsskulden i EU.

Vad Ansip är missnöjd med är att pensionssystemet är så föråldrat. Han arbetar på det.

När det gäller utbildning ligger Estland på åttonde plats i världen.

Arbetslösheten är hög, men minskar. I mars var den 14,6 %, nu är den 10,2 %. ”Vi har lyckats med att vidareutbilda vår arbetskraft.”

”Vi fortsätter at göra oss intressanta för utländska investerare.”

På frågan om han tror att det är han som blir intervjuad om ett år svarade han, att han hoppas det. Han hoppas att hans parti ska få många röster i valet i år. "Jag hoppas vi ses nästa år.”

 


Dec. 27, 2010 Är Nato ett skydd för Estland?

Vi tog en tur till centrum i dag och körde lite grand på småvägarna. Jag måste säga, att vår väg är i mycket bra skick jämfört med de vägarna. Och jämfört med de mindre vägarna i Tallinn också. Det är massor med bilar som står parkerade under snön vid vägkanten. Dessutom är det stora problem när bilar ska mötas på samma väg. Och det i huvudstaden! Hur är det i Sverige? Vi såg på nyheterna att i Moskva är det fullt kaos på flygplatsen. Inga flyg går, och absolut ingen information ges till resenärerna.
En bonde intervjuades någonstans på landet i Estland. Hans ladugård hade rasat sönder av all snön. En ko hade dött, och han grät av alla bekymmer.

Annars talades det mest om Edgar Savisaar och det politiska problem han förorsakat. Den socialdemokratiske partiledaren, Sven Mikser,  som samarbetat med Savisaars parti i Tallinn säger att han kan inte samarbeta med ett parti som bett om kampanjpengar i utlandet.

På Internet har det gjorts en liten "undersökning" där 4000 har röstat mot Savisaar och 100 för honom.

Direkt efter nyheterna sändes "Intervju med Estlands president vid årets slut".



Tomas Hendrik Ilves, född i Stockholm den 26 dec 1953.

Han fyllde 57 år i går!

Den första frågan den numera smärte och stilige presidenten fick svara på handlade naturligtvis om Savisaar. Han svarade att om ett parti får pengar inifrån landet på detta sätt, då är det dåligt och korruption, men om det får pengar från utlandet är det förfärligt och en säkerhetsrisk. Han berättade att i EU har Catherin Ashton berättat om när hon var medlem i en brittisk fredsorganisation, som, när Sovjet föll samman, visade sig ha fått den största delen av sina pengar från just Sovjet. (Och vi tänkte på Svenska Freds, som var i samma situation) Detta visar hur farligt det kan vara med pengar från utlandet. Kyrkor ska byggas för pengar som redovisas helt öppet! I Estland finns ingen statskyrka, ingen kyrka ska vara beroende av ett politiskt parti; inget politiskt parti ska ha den makten över en kyrka.  Att det inte blivit ett kriminalfall av ärendet beror på att det hela avslöjades av Kapo. Men hela historien är moraliskt förkastlig.Estland är ett av de bästa länderna i EU när det gäller öppenhet om partiernas inkomster. Keskerakond har ljugit för det estniska folket och sina egna väljare när man har tillgodosett främmande makts intressen. Som president skulle varken Ilves själv eller någon annan i ett demokratiskt land kunna föreslå ett sådant parti att ingå i en regering.

Är Nato ett skydd för Estland? Ja, för oss som är insatta i Natos planer är det ingen tvekan. Att ifrågasätta Nato, som gjorts är att sprida desinformation. Här har Wikileaks faktiskt visat att Nato arbetar seriöst.

Varför Euro? Ja, de som varit negativa till Euron är i många fall just de, som menat att vi skulle devalvera. (Då tänker jag, att Estland har visat hur man kan klara en svår finanskris utan att devalvera. Man har använt inre devalvering istället, vilket man också kan göra när man har Euron.)

Nästa fråga gällde Estlands engagemang i Afghanistan. Presidenten menade att har man ingått i en förening eller sammanslutning måste man hålla sig till reglerna. Folket står också bakom detta.

Estland har en tid arbetat för att få hem "talangerna". Presidenten sa, att det är inte för lönen människor återvänder. I USA t.ex. har en grundskolelärare högre lön än Estlands president. Kommer man tillbaka är det av andra skäl. Människor arbetar en tid utomlands för att kunna lägga undan pengar, och återvänder med kunskaper och kapital. Vissa kan t.ex. inte arbeta med sin specialitet här, och som exempel tog han den estniske sumobrottaren Baruto, som arbetar i Japan men alltid kommer tillbaka till Estland.

De flesta ester är nöjda med Tomas Hendrik Ilves som president. Kommer han ställa upp som kandidat senare i år? Svaret var "ja". Kommer han då engagera sig i nya viktiga frågor då? Nej, presidenten i ett demokratiskt land arbetar inte med sådana frågor. Det finns en statsminister och en regering som gör det. Presidenten har en begränsad makt. Detta är, som sagt, ett demokratiskt land.

Dec. 26, 2010. Kadri Liik reder ut begreppen.

Nu ska jag försöka referera Kadri Liiks essä i boken "Om Ryssland" så att ni förstår allvaret i misstankarna mot Edgar Savisaar.

Kadri Liik skriver verkligen bra. Jag glömde säga att hon är estniska. Hon skriver alltså med estniska ögon, och behandlar Ryssland. Hon menar att Jeltsin försatt chansen. Och jag tänker på Garibaldi. Kommer ni ihåg honom? Han enade Italien, men när han blev tillfrågad om att bli president, då tackade han nej. Han var soldat, inget annat. Jeltsin förde inte Ryssland mot demokrati, menar Kadri Liik. Det fanns kanske en möjlighet att föra Ryssland mot demokrati, att förändra de regler enligt vilka landet fungerade, att förändra tankesättet, hur man såg på sitt förflutna, sin nutid och sin framtid; att befria Ryssland från den sekellånga börda av auktoritetsstyre; att förändra dess auktoritet. Men han försatt chansen, och Putin tog tillbaka traditioner från det gamla Sovjet.

Hon skriver också om den olika syn vi har på Ryssland; vi som levt i Västvärlden och de länder som tillhört Sovjet eller dess allierade. Västvärlden säger för att förmana de forna öststaterna att ta de lugnt: "Ryssland har en så komplicerad historia, landet kan inte omvandlas över en natt."
... Rysslands territoriella och historiska börda, i den gamla västvärldens ögon, innebär att landet är handikappat på reformernas område och berättigar att man tillämpar andra kriterier på reformernas område och berättigar att man tillämpar andra kriterier eller tolererar inte bara en långsammare takt, utan också rena helomvandlingar, så menar östeuropéerna att Ryssland är lika väl lämpat som de själva, åtminstone överlag ...

På frågan vad Ryssland egentligen vill ha av sina grannar menar Kadri Liik att de flesta ryska sakkunniga skulle
säga "goda grannat". Men betydelsen av "goda" i det sammanhanget ska tolkas "underordnade" menar hon.

Tydligt visade detta sig 2004, när den ryska politiken förändrades. USA hade kört fast i Irak, och framstod som svagare än tidigare. FSB, den ryska säkerhetstjänsten, hade fått ökad makt. Oljepriset höjdes och gav kapital till landet. Ryssland blev en "suverän demokrati". De lanserade sin egen demokrati, men fastslog att Ryssland därmed var ett demokratiskt land.
I förhållandet till de baltiska staterna fastslog man att det inte behövdes någon fungerande demokrati gentemot dem. De kunde användas för andra syften, dvs. genom att framställa dem som hopplöst ryssofoba blev de inte trovärdiga i frågor som rörde Rysslands intressen.  2004 återinförde Putin historien på den politiska agendan nästan efter den sovjetiska agendan. De baltiska, polska,  och ukrainska tolkningarna av historien kontrasterade därmed med Rysslands.

Västvärlden förstår inte varför man i Öst kan gräla om detaljer från krigsåren. "Har ni ingen framtid?" säger de. I öst har man talat om "allt ont som Ryssland gjorde oss" och "När gjorde vi de misstag som ledde in oss i allt detta?"  Och, menar Kadri Liik, det är en avgörande process som inte får offras för att upprätthålla den goda relationen med någon.
Sanningen kan vara olika. För oss måste sanningen erkännas och hanteras, för Ryssland finns möjligheten att köpslå om den. T ex Katyn: Om vi ger er Katyn, dvs. erkänner Sovjetunionens mord, vad ger ni oss då? Och hon berättar om en diskussion hon hade med en tjänsteman vid ryska UD. "Om ni vill ha en bra relation med Ryssland, hur kan ni fortsätta att anklaga Sovjetunionens hjältar för brott mot mänskligheten? Det gäller här Arnold Meri, en sovjetisk hjälte som i Estland var misstänkt för medverkan i deportationer (se min blogg 28 okt 2009, 22 mars och 12 april 2010). I utbyte mot goda relationer med Ryssland ska man ge upp sin identitet som ett rättssamhälle där brottslingar ställs inför rätta.
En annan viktig fråga är huruvida ryssar behandlas illa i olika stater. I Centralasien där rysktalande verkligen har förföljts och ofta till och med dödats har man inte agerat. Man fokuserar på de baltiska staterna där en del ryssar kanske saknar medlemskap, men där deras rättigheter som bosatta i landet är verkliga och garanterade och vägen till medlemskap står öppen för alla som är villiga att försöka lära sig språket i det land de lever. Ryssland vill behandla länderna som de formades 1991. De stater som blev fria 1920 och deras gränser finns inte för ryssarna. Några krav på kompensation för femtio års ockupation erkänns inte.

2004 började Ryssland lägga sig i de nya staternas vardagsliv genom att utnyttja de ryssar som levde där. Två exempel: Först var det Lettland och en skolreform 2004, sedan Tallinn och flytten av Bronssoldaten 2007. ;Men i augusti 2008 när man förklarade att man invaderade Georgien för att rädda ryssar i Abchazien och Sydossetien var värst av allt. Därmed var alla utomlandsboende ryssar en säkerhetsrisk. I Estland talar vissa om att det räcker inte med att behandla dem juridiskt korrekt, man måste också "vinna deras hjärtan". Det är svårt att arbeta för det nu, efter Georgienkriget. Man känner sig utpressad.

Detta är orsaken till att esterna måste få veta vad Savisaar har lovat Ryssland i utbyte mot pengarna till kyrkan och sitt parti.

För övrigt är det samma väder här som i Sverige. Här förmanas man också att stanna hemma. Om man absolut måste ut på vägarna ska man ha en laddad telefon, varma kläder och snöspadar med sig. Och helst en motorsåg också. (dock ej elektrisk)

Dec. 24, 2010 mannen med noshörningshud.

I dagens Postimees kan vi läsa att det anses bevisat att Edgar Savisaar bad om ett 15 miljoner Euro till kyrkbygget i stadsdelen Lasnamäe. Bygget beräknades kosta 13, 5 miljoner, resten av pengarna skulle gå direkt till partiet som ett stöd inför valet.  Direkt från tidningen:«Nüüd on olemas ka mustvalgel see tõendusmaterjal, mis ütleb, et küsiti raha. Küsimus on selles, mille jaoks,keda huvitab küsimus, millist poliitikat Venemaalt saadud rahaga ellu viima oleks hakatud.» Nu är det alltså helt säkert att man bett om pengarna, säger Ken-Marti Vaher, ordförande i parlamentet och även sanningskommissionens ordförande, som vill ha svar på nästa fråga: vilken politik som partiet lovat Ryssland att genomföra i Estland.
Vaher menar att han ser anslag av förräderi enligt strafflagen som bör undersökas av de straffrättsliga myndigheterna. Kapo (säkerhetspolisen) har publicerat en ytterst allvarlig anklagelse som bevisar en direkt koppling mellan centern och den ryska staten. Man måste gå till botten med vad pengarna egentligen var avsedda för, och hur länge detta pågått.



Edgar Savisaar och Kadri Simson, vice ordf.

Någon menade att "Tänk om borgmästaren i Washington skulle vända sig till Iran och be om bidrag till en moské i Washington och så lite extra till sitt parti..."

Som jag sagt tidigare: I Estlands anses Savisaar vara en rysk marionett, vilket uppskattas mycket av ryssarna i Estland. Här kallas han Noshörningen pga sin noshörningshud.

---

Nu är det snart dax att dela ut julklappar framför granen. Det är inte riktigt klart vem som ska vara jultomte. Det blir antingen ett av barnen eller lilla vovven Hilda.

 

En riktigt God Jul

Och

Ett Gott Nytt År

Önskar vi er alla

från det vintervita Estland.

 

 



Dec. 22, 2010. Savisaar och Skandalen.

En stor skandal ha seglat upp i Estland. Keskerakonds ordförande, Edgar Savisaar, har bett om pengar till en ny stor ryskortodox kyrka i Tallinn samt en summa till partiet. Det var en tidning som först kom med beskyllningarna, och sedan har Kapo (säkerhetspolisen) undersökt saken, och kommit fram till att det är sant, och har fastslagit att detta är en säkerhetsrisk för landet.

Detta är Bronssoldaten del 2.
I vår är det val i Estland, och i och med denna nya stora ortodoxa kyrka byggd för den ryska befolkningen (det finns redan många ryskortodoxa kyrkor, t.ex. den stora nyrenoverade Alexander Nevskikatedralen. För några år sedan tog jag reda på hur många ortodoxa kyrkor det finns i Estland, tyvärr hittar jag inte uppgiften nu, men de var häpnadsväckande många.) är det högst sannolikt att Keskerakond kan få nästan alla ryska röster, vilket ger honom ett stort övertag. Keskerakond är Estlands största parti, men Andrus Anip regerar i majoritet med tre andra partier.



Edgar Savisaar mötte kritiken i en presskonferens tidigare i dag.


I Tallinn är Savisaar borgmästare och har majoritet i fullmäktige tillsammans med Socialdemokraterna, som emellertid nu säger att om Savisaar inte avgår efter den här skandalen kan de inte samarbeta längre. En socialdemokrat kallade Savisaar för "den där mannen".
Om Kapos dokument överensstämmer med verkligheten är Savisaars argument helt oriktiga. Savisaar menar att Kapot inte har angivit några säkra källor till sitt ställningstagande, och kräver därför att få se hela utredningen.
En partimedlem från Narva menar att det är en konspiration från de regerande.

Keskerakonds vice ordförande svarade på frågan i TVnyheterna om hon anser att Savisaar ska avgå, att Keskerakond utan Savisaar inte är Keskerakond, men på frågan vem hon anser ska efterträda honom om han ändå tvingas att avgå svarade hon att hon visst är beredd att ta posten som ordförande. Hon ser sig som partiarbetare i många många år framåt.

Nu är det spännande...

Dec. 20, 2010. Estland efter svältkuren.

När vi lämnade Sverige var det ett otroligt snöväder. Vå åkte relativt sakta in till Stockholm och till terminalen. Allt gick bra. Det var väldigt många som skulle österut just den dagen. Det var fullt med bilar.
I Tallinn var det mycket snö och besvärlig trafik, men inget snöfall, tack och lov. På vägen mellan såg vi några djur, som vi inte kunde identifiera.
 
 
De ser ut som rådjur, men de hade långt grått hårigt skinn. Vi har visserligen svaga ögon och ingen kikare i bilen. Kan någon säga vad de är?
 
---
Hur som helst. Jag läste en artikel i SvD från i den 17 dec. "Estland - efter svältkuren" skriven av Tomas Lundin.
Han säger att det är skillnad på esterna. Istället för att protestera som några andra länders befolkning har gjort, väntade de och fann sig i nedskärningarna och kan nu sätta igång igen. Det var ju Estland som på sätt och vis övertog Sveriges plats när vår IT-bubbla sprack. Jag har skrivit om det tidigare.  Estland är landet där Skype utvecklades och där det vimlar av entusiastiska entreprenörer och startupföretag med webbapplikationer, mobiltelefoni och dataspel som specialitet. ... Att registrera ett företag tar inte mer än 18 minuter. Internet finns i minsta håla, och ofta gratis. (Inte minsta håla dock, vi bor en liten bit utanför centrum och måste beställa och betala internet som i Sverige.) Bolagsskatten är lika med 0.
– Vi har den nordiska traditionen av hög arbetsmoral och platta hierarkier. Men vi vet också hur det var på Sovjettiden när allt saknades och man fick koka soppa på spik. Det har gjort oss påhittiga och kostnadseffektiva, hävdar Sten Tamkivi som i Estland sysselsätter över 1000 ingenjörer, programmerare, videoexperter och ekonomer.
En av de nya entreprenörerna är Raoul Jarvis som nyligen startade företaget TaxiPal. Det är en tjänst för resenärer som i en främmande stad behöver en taxi men inte vet vilken taxifirma som är bäst eller säkrast och vad en taxiresa kostar. På mobilen får man direkt svar och kan med ett knapptryck beställa taxi utan att kunna språket eller ens veta var man befinner sig. 
Det låter otroligt, eller hur?
– När det gäller budgetdisciplin är Estland en mönsterelev, slog EU-kommissionären Olli Rehn fast när Estland i somras fick grönt ljus för att gå över till euron den 1 januari.

En av landets få kritiker av införandet av euron är ekonomiprofessorn Ivar Raig som varnar för att eurokrisen kommer att slå hårt mot lilla Estland.

– Vi är fattiga. Och ändå riskerar vi att få betala för grekiska pensionärer, kritiserar han och anklagar politikerna för att aldrig ha diskuterat eurons för- och nackdelar, än mindre låtit esterna ta ställning i en folkomröstning som i Sverige.

Tomas Lundin berättar också den andra historien. Kreenholms. Ett stort textilföretag i Narva redan under den första friheten, som hade 1500 anställda under sovjettiden och som köptes av Borås Textil och nu har gått i konkurs. Till de anställdas stora chock. De säger att ägarna har lugnat dem hela tiden med att de kommer klara det. "Det är ingen fara." och i dag fick vi veta att fabriken i Narva har en skuld på över 100 miljoner kronor. De anställda var i huvudsak rysktalande kvinnor, som saknar annan utbildning, och nu har jättesvårt att få nytt jobb. Det är en tragedi för dem. I Narva finns det inte någon efterfrågan och i övriga landet behöver man kunna lite estniska åtminstone.
 

Dec. 19, 2010. Tomten i parlamentet.

Oj vad det snöar. Julen blir utan tvekan vit både i Sverige och i Estland. Vi åker över i kväll och hörs senare.



Det estniska parlamentet fick fint besök den sista sammanträdesdagen för året.

Dec. 18, 2010 aldrig ska någon få mig att först skillnaden.

Astrid berättade att det var en sådan snöstorm i Estland att bilarna gömdes totalt av snön som täckte dem helt. Det berättas om en man som var på väg hem i bilen utan att se något p.g.a. snöstormen. Han visste inte var han var. Han larmade hemmet; man letade efter honom förgäves. Han blev sittande i bilen som begravdes i snön. Efter några dagar hittades han död i sin bil inte långt hemifrån.
---

Jag håller på att ordna mina papper, och hittade ett fax jag skickat till SvD. Jag tycker att det är ganska bra, även om SvD inte tyckte det:

981204

Å ena sidan framkastas förslaget av en svensk åklagare, att bara att  känna sympati för "en del" i nationalsocialismen ska rendera fängelse.
Å andra sidan arbetar regeringen
(obs 1998) i ett samarbetsavtal med ett parti som uttrycker sympati med "en del" av det som Lenin står för.
Aldrig, aldrig kan någon få mig att förstå var skillnaden ligger. Vad är det för skillnad att utrota en grupp människor på grund av religion ,mot att utrota en grupp på grund av samhällsklass?

Med vänlig hälsning

K


---


Kadri Liik,
chef för International Centre for Defence Studies i Tallinn sedan grundandet 2006,
skriver i boken "Om Ryssland" under rubriken "Forna allierade eller forna fångar? Ryssland och dess postsovjetiska, västvänliga grannar" att Rysslands krig med Georgien som utbröt i juni 2008 har lika stor effekt på Rysslands grannar som den 11 september hade på Västvärlden. Moskva hade inte angripit ett oberoende land sedan invasionen av Afghanistan 1979; och Moskva hade inte försökt förändra internationella gränser genom bruk av militär makt sedan andra världskriget och dess omedelbara efterspel.

Och detta ska jag fortsätta skriva om snart...

Dec. 16, 2010. Savisaar, rysk agent?

Postimees i dag:



Edgar Savisaar, född 1950, aktiv kommunist under sovjettiden, premiärminister i det fria Estland 1990 -1992 och en kort period under 2003. Sedan 2004 borgmästare i Tallinn. Esten som jag försöker begripa mig på.

Erik Niiles Kross f.d. estnisk Säpochef skriver att "Det är ju ingen hemlighet att Savisaar är en rysksinnad skurk. Ingen som i hemlighet förespråkar Ryssland utan vanlig rysksinnad skurk. Naturligtvis är Savisaar lite farlig, men de andra, de som vi inte känner till. de är ännu farligare. Vi vet ju vad Savisaar går för." Den man han talar om är alltså Tallinns borgmästare och en av de mäktigaste politikerna i Estland. Själv bagatelliserar Savisaar sin situation med att den massiva pressförföljelse som han numera drabbas av på morgonen är redan över på kvällen. Han anser att allt visar att valet närmar sig.
Andra menar att inget av detta är sant. Att Savisaar är en typisk politiker som bara ser till den egna nyttan. Helt enkelt en politiker med noshörningshud.

Den allmänna meningen inom estniska Säpo är att Ryssland har bättre agenter som bor i Estland sedan långa tider, än Savisaar som alla vet var han står. De andra kan jämföras med de agenter som togs i USA som nyligen avslöjades efter att ha bott många år i USA. Savisaar är den officielle talesmannen i Estland för Moskva. I stort sett alla Tallinns ryssar röstar på honom, och en del ester också. Hans parti kan väl närmast jämföras med socialdemokratin på 60- och 70-talen. Eller Stellan Arvidsson och hans sambo under DDR-tiden. De var respekterade i Sverige. Han var bl.a. ordförande i föreningen Sverige-DDR.Han var också chef för Lärarhögskolan i Stockholm och införde enhetsskolan. Han skickade massor av lärare på kurser i DDR. Hon var sakkunnig på SÖ. Det svenskarna aldrig förstod var att DDR-skolan krävde den kadaverdisciplin som fanns i DDR men inte i Sverige, vilket försvårade skolarbetet. Arbetslag t.ex. är en direkt följd av östtyskarnas skolsystem.


Vilja Savisaar, f.d. hustru till Edgar Savisaar är bitter. "Samhället förlåter alla män..." säger hon. Det var hon som satt i fängelse för de brott han begick som premiärminister.

Bensinpriset ökar hela tiden. Nu är det uppe i 18,70 EEK ca 11,30 SEK. Fortfarande är det lite billigare än i Sverige, men fruktansvärt dyrt för "medelesten".

Dec. 15, 2010. Storm!

Stormen Monika har drabbat Estland!



Vinter i Lääne Virumaa.

Det syns mycket spår efter vildsvin. En släkting fick hela sin gräsmatta uppgrävd av dem. De bor i hans skog. Han hoppas på att jaktlaget ska skjuta så många som möjligt.

I Moskva har domaren inte avkunnat någon ny dom mot Chodorkovsky, som har suttit många år i fängelse, och nu väntar på en ny lång fängelsevistelse för en massa brott han inte begått. De brott han däremot har begått kan han inte åtalas för eftersom det skulle betyda att nästan hela makteliten som skott sig i resterna av Sovjet, då måste kallas brottslingar. Den domen och vad som sedan händer ska kunna ge en fingervisning om maktfördelningen mellan landets president och hans premiärminister. Medvedev är utbildad jurist. Kan han hävda juridiken i Moskva?

Dec. 13, 2010. Så lite hon vet, Åsa Linderborg.

Söndagen fylldes av den första självmördarterrorn i Sverige. Hela dagen rapporterades från händelsen i Stockholm. Det är fruktansvärt skrämmande, men naturligtvis kan det drabba hela världen, så varför inte Stockholm. En intressant iakttagelse var att när terroristen motiverade sitt dåd med "Vilks målningar" visade han att han inte vet vad Vilks egentligen gjort. Men det han tror sig veta, är tillräckligt för att mörda.

En film om Wikileaks och Julian Assange var också intressant. Naturligtvis ska vi alla veta vilka fruktansvärda illdåd som begås i Irak och Afghanistan. Naturligtvis är det viktigt att vi alla ser att den staten som ska vara den ledande i världen också begår mord i krig. Det var vad jag också kunde läsa om i boken "Om Ryssland", som jag återkommer till. Det gör att Rysslands makthavare kan säga att det Väst gör kan vi också göra. Västvärlden är inget föredöme, varför ska de lära oss?

Aftonbladet är en tidning för sig. Den 10 september i år skrev jag om Åsa Linderborgs kolumn på 90-talet:  man kan inte jämföra de baltiska folkens situation med palestiniernas, som någon gjorde. Esterna har ju inte behövt gå från hus och hem. De har sitt land kvar.  – Jo. Precis så. Många, många fick gå från hus och hem till ett nytt liv i Sibirien, som slavar. Ville de säkert överleva var de tvungna att lämna sitt land. Visst. Många blev kvar, de hann inte fly: de bodde kvar i landet. Men bodde de i städerna kom det främmande människor och flyttade in i deras lägenheter. Ingen människa hade rätt till större livsrum än nio kvadratmeter. Den välkända dansösen Liia Lehtmaa var så fruktansvärt rädd 1978 att någon skulle få veta att hennes äldste son flyttat hemifrån. Då skulle någon främmande människa flytta in i deras lilla villa.

Vi vet att det hänt flera gånger att det publicerats tvivelaktigt material på tidningens kultursidor.

I dag läser jag att Dan Josefsson den 8 dec. skrev i Aftonbladet att : 1945 skickade sovjetstaten en vän av yttrandefrihet, Aleksandr Solzjenitsyn, till fångläger i Sibirien därför att denne bedrivit "antisovjetisk propaganda". De sovjetiska tjänstemännen kunde nog inte drömma om vilka medel en stat som USA 65 år senare skulle ha till sitt förfogande för att tysta obekväma röster. I ett förödande slag belägger USA Wikileaks med munkavle på Internet, samtidigt som man genom att ta organisationens pengar hindrar dess chefredaktör från att arbeta och leva ett fungerande liv oavsett var i världen han befinner sig.

Även om det stycket inte finns i en för övrigt identisk artikel dagen efter visar det med all tydlighet, att tidningen kan publicera vad som helst! Att jämföra Stalins terror med vad USA gör för att stoppa Wikileaks är så grymt. Så kyligt lär man ut att det som hände i Sovjetunionen och Stalins terror inte var så farligt. Så suddar man ut människors verklighet med en liten artikel. Vad som hände alla dem som hamnade i Gulag kan vi läsa i Solzjenitsyns böcker, och ännu har USA inte visat några så hänsynslösa planer mot sina medborgare.

Det var ett liknande yttrande i radions Klarspråk, också i början av 90-talet som gjorde att jag ringde in till programmet. En upprörd man protesterade mot att Andres Küng sagt att esternas lidanden i Gulag kunde jämföras med lidanden i de nazistiska koncentrationslägren. Mannen sa: "Man kunde komma levande från Gulag." Det allra värsta i den utsagan, ansåg jag, det var att mannen så säkert ”visste”, innan folk hunnit berätta. I dag vet vi mer. Vi vet att det var total okänslighet för mänskors känslor och människovärde och total osäkerhet för sitt eget öde och vad makthavare kunde göra av ett infall eller paranoia. Kappan vändes efter vinden och det blåste ofta och från alla håll.

Yttrandefriheten är oerhört viktig. Men historiska kunskaper måste man väl kunna kräva även i Aftonbladet?


Dec. 11, 2010. Det finns ingen riktig ideologi.

Jag fortsätter med boken "Om Ryssland."
Rodric Braithwaite skriver kapitlet "Ett nytt kallt krig?" och Anne Applebaum skriver "Putinismens ideologi". Båda dessa stycken handlar egentligen om samma sak. Det finns inte någon riktig ideologi att förhålla sig till. Västvärlden famlar och gjorde misstaget att behandla Ryssland som en förlorare efter Sovjetunionens fall. Det finns inte längre en "god" och en "ond" sida som man kan ansluta sig till. Abu Graid och Guantanamo är två stora misstag där USA har visat att makten, övertaget förblindar och rättssäkerheten försvinner. Putins ideologi söker sig till det som fanns under Sovjets starka år. Stalin kommer snart att finnas på stadens torg igen. Men nu är det penningen som styr. Putin får med sig Europas ledare med penningens hjälp, och Europa gör sig beroende av gas och olja från Ryssland. Frågan är var Putin stoppar upp och känner att han givit Ryssland upprättelse. Ska Europa verkligen inbjuda Ryssland till G8 och andra viktiga sammanslutningar innan det blivit en demokrati?


Vladimir Ryzjkov.

Vladimir Ryzjkov satt i riksduman 1993-2007. 2005 blev han ledare för Rysslands republikanska parti, som 2007 inte fick registrera sig till parlamentsvalen. Hans artikel i boken heter "Det nya auktoritära styrets kostnader och risker". Han talar om de stora politiska och affärsmässiga förändringar som skett under Putins presidentår. Hur folket har förlorat allt inflytande trots att man har s.k. fria allmänna val. Guvernörerna utses av Putin och Moskva. Tidigare valdes de av befolkningen i respektive område. Nu finns det guvernörer som aldrig varit i sitt guvernement. De är helt beroende av Moskva och de pengar som finns där.

Han skriver:
Kremls prioriteter just nu (2008) är:
1. Att bevara ett avgörande inflytande över forna sovjetrepubliker (så kallade ryska intressezoner).
Det har vi bevittnat flera gånger. Först i Tallinn, när de ville få Savisaar som premiärminister 2007 i Bronssoldatbråket. Sedan i Georgien och Ukraina. Nu varande presidenten i Ukraina är ryss, och har ett nära samarbete med Moskva.
2. Att hejda Natos expansion (och Natos miliytära infrastruktur) på detta område. (Georgien och Ukraina)
3. Att säkra ett ryskt monopol över energiresurser från Centralasien till Kaspiska havet. (Georgien)

Ett stort problem i Ryssland anser Ryzjkov är att det finns för få industrier och tillverkningsföretag. Hela det enorma landet är beroende av oljan och gasen.
För ett drygt år sedan, den 13 november 2009 refererade jag till en statistisk under sökning om vem som betalar ryssarnas löner. En del av den såg ut så här:

I Ryssland lever 132 000 000 människor.

1.      81 800 000 eller 62 % är redan pensionärer, eller blir inom kort.

2.      Statliga löner utbetalas till 1700 000 militärer, 2 100 000 FSB-anställda (tidigare KGB) m.fl. liknande uppdrag.

3.      2 300 000 betalas av inrikesministeriet, justitieministeriet och narkotikakontrollåtgärder.

4.      2 000 000 tulltjänstemän har också statlig lön.

5.      2 000 000 statsanställda inom federationen, statlig lön

6.      11 600 000 är andra statsanställda

7.      5 800 000 är arbetslösa.

Sammanlagt är de som inte tillverkar saker och som får sin lön eller pension från staten eller bidrag från välgörenhetsorganisationer 109 000 000 .

Kvar är det 22 600 000 som arbetar inom tillverkningsindustrin. (Och som ska tillföra pengar till staten för alla utbetalningar!)

Rysslands BNP är inte mycket större än Los Angeles.

 

De sista styckena i Ryzjkovs artikel:

Liksom under det kalla kriget är konfliktens kärna inte ekonomisk utan ideologisk. Lyckligtvis är den härskande elitens ideologi i dagens Ryssland inte globalistisk eller expansionistisk (i bemärkelsen av "världsomfattande kommunistisk revolution"), men inte desto mindre skiljer den sig från starkt västerländska principer. Av vissa i Kreml kallas den "suverän demokrati", i kontrast till västvärldens "liberala demokrati". "Suverän demokrati innebär en auktoritär regim med en central demokrati som kontrollerar det politiska och det ekonomiska livet, utan offentlig kontroll, inklusive monopol på de viktigaste marknaderna, konstlad politisk och ekonomisk  konkurrens, och högst upp en mycket liten klan med kontroll över olje- och gasintäkter. Denna modell kan naturligtvis inte integreras med den västerländska. Den kommer att skapa ständigt nya missförstånd och konflikter mellan öst och väst. ... Myndigheterna bedrar folket genom att överdriva framgångarna för den ryska ekonomin och staten. ... Denna situation och denna modell rymmer stora risker för både politisk och ekonomisk destabilisering. Det sovjetiska systemet med enpartistat och planekonomi slutade i kollaps. En av de viktigaste orsakerna till Sovjetunionens fall var den härskande kommunistiska elitens förlitande på naturresurser, en gigantisk import av alla varor som Sovjetunionen inte kunde producera, ovilja till reformer och ett allt djupare beroende av globala marknader. Den nuvarande auktoritära oljestatens modell är naturligtvis bättre än den sovjetiska modellen, men den tvingar också landet att gå från en kris till nästa (så som skedde nyligen, 1998).

Om Ryssland verkligen vill moderniseras, finns det inget annat alternativ än att skapa demokratiska institutioner, återskapa mediernas frihet (som under Jeltsin), politisk och ekonomisk konkurrens, oberoende domstolar, parlamentarisk kontroll och folkets delaktighet i det politiska livet. Det är Rysslands enda sätt att försäkra sig om en långsiktig stabilitet och blomstring.

Så avslutar Ryzjkov sin betraktelse.

Jag tänker på vad Hanno brukar säga: "Hur kan en förälder döpa sitt barn till "Världshärskare" (Vladimir)?


Dec. 10, 2010. Om Ryssland.

En ny oläst bok. Ända sedan jag var liten har jag haft den där känslan att något spännande är på gång när jag får en ny bok i händerna. Vad ska jag nu få lära mig?

Den här boken heter Om Ryssland, Engelbergsseminarierna. Redaktörer Kurt Almqvist & Alexander Linklater. Utgiven 2008.

Om jag ska förstå vad som hänt i Estland måste jag förstå Ryssland. Så gott det går.

Boken är alltså skriven med seminarier som grund. Föreläsarna är från flera olika länder. Det första kapitlet är skrivet av Arkady Ostrovsky, f.n. korrespondent i Moskva för The Economist.




Arkady Ostrovsky

Han skriver om "Att undervisa i sovjetisk historia".
Kära vänner! Den lärobok ni håller i era händer är ägnad vårt fosterlands historia ... från slutet av det stora fosterländska kriget fram till våra dagar. Vi skall spåra Sovjetunionens historia från dess största historiska triumf till dess tragiska upplösning.
Det är inledningen till en historiebok för ryska skolbarn, tryckt 2008. Vidare:
Sovjetunionen var inte en demokrati, men för miljoner människor i hela världen var de ett exempel på det bästa och mest rättvisa samhället.

Jag ser framför mig det samhälle jag mötte den 24 juni 1978. Vi kom med fartyget Michail Kalinin från det livfulla Sverige där sommaren just skulle inledas med dans kring midsommarstången, båtar över hela skärgården och barn lekande i vattnen. Vi möttes av total tystnad runt båten. Några måsar kraxade runt fartyget. Inga segelbåtar eller andra båtar över huvud taget. Jo, lotsbåten. En skrämmande tystnad. Krånglet när vi skulle stiga av med två olika passkontroller och så tullen som gick igenom alla väskor. Visserligen var de inte så noga med våra, av någon anledning? Staden. Där husen stod och förföll. Människorna. Allvarliga tog de sig fram utan att se sig omkring. Bilarna parkerade på trottoarer och körde i vattenpölar och stänkte ner alla. Man släppte tunga dörrar utan att se om det kom någon bakom. Var det ingen i vägen som fick dörren i huvudet smällde den igen högt och tydligt. Allt var grått och nedslitet. Människorna också. Jo, Ave som då var i tolvårsåldern var lycklig. "Jag var lycklig då. Du måste förstå det. Jag skulle ut på träningsläger och hade en härlig sommar framför mig. Jag visste inget annat, så jag var verkligen lycklig." Det berättade hon för mig i somras. Jag tänker också på Virve som berättade att hon såg inte det grå förrän hon hade varit i Sverige och återvänt. Varje gång likadant. Hon hade det också bra. Hon vill inte att jag svartmålar hennes Estland. Jag förstår vad de menar, men jag kom från Sverige och förstummades. Den bild jag för alltid har av Sovjetunionen är det grå, det raserade; landet där jag inte såg någon glädje alls.



Men människorna där fick lära sig att det var det bästa landet i världen. Landet som hade besegrat den totala ondskan (Hitler) och som var ett föredöme för andra människor. Alexander Benckendorff (1849-1917), chef för Rysslands hemliga polis, menade att Rysslands historia ska skrivas så: Rysslands historia var beundransvärd, dess nutid är mer än storslagen och dess framtid ligger bortom allt man kan föreställa sig i sin vildaste fantasi.

Vilken förändring det var när Sovjetunionen föll. Plötsligt skulle man lära sig att allt var fel. Ryssland, Sovjetunionen, var inget fantastiskt land. Några stater bröt sig loss, de trodde på ett bättre liv utan Ryssland. Vad fanns sedan kvar? Under Jeltsins tid fanns ingen ideologi. Lidandet hade ingen mening. Nya historieböcker skrevs som inte alls stämde med folkets uppfattning. Men sedan kom Putin. Han började med att ta tillbaka den nationalhymn som man sjungit under de sovjetiska åren. Med lite annan text bara. Han var den starke man som de var vana vid. Han kallade samman till en konferens för att återigen få nya historieböcker för de ryska skolbarnen. Och det är den som jag refererade från i början av den här texten. Nu är Ryssland ett viktigt land i världen igen. Det kalla kriget startades av USA. Att Sovjet och Nazi-Tyskland skulle likna varandra på något sätt, som det sagts under 1990-talet är helt absurt. Och man visade vad man kan genom kriget i Georgien. Stalin håller på att återupprättas. Ingen ryss behöver böja nacke för någon annan människa i hela världen. Det är det man vill lära barnen med de nya ryska historieböckerna

Dec. 8, 2010. Wikileaks, Bronssoldaten och Georgien

I dag har vi läst tidningar och radionyheter.

Först radion:

I dag har vi läst tidningar och radionyheter på internet.

Först radion:

Wikileaks avslöjar också samtal mellan ester och amerikanska diplomater. Det har kommit säkra vinkar om att sådana avslöjanden kommer. I dag hade Postimees en rubrik: "Estland och "USA bergfast allierade". Utrikesminister Urmas Paet känner inte till att det ska finnas något farligt att publicera, han oroar sig inte.

 

Postimees

Andrej Klõtskov, en av ledarna för Rysslands Kommunistiska Parti har nyligen uttalat sig om Estland. Han talar som om inga problem mellan länderna fanns före år 2007, men när Estland bestämde sig för att flytta ut symbolen från innerstaden: ”soldaten som befriade Estland” kyldes kontakterna mellan Moskva och Tallinn avsevärt. Först då blev det helt uppenbart att historiesynen inte överensstämmer i de två länderna. "Det Stora Fosterländska Kriget är för det ryska folket den viktigaste historiska händelsen någonsin, och att röra en av symbolerna för kriget gör alla ryska människor mycket ont. Därför är bl.a. de estniska politikernas ryssfientlighet en negativ faktor. Om esterna handlat annorliunda hade allt varit frid och fröjd." Säger Klõtskov.

 

Georgiens president anser sig ha bevis för att terrorstämplingar mot Georgien planerades i Ryssland många månader innan kriget i augusti 2008. Dessa terroraktioner har avslöjats av Georgiens polis. En rysk officer som (ev. tillsammans med andra) planerade terroraktionerna heter Jevgeni Borisov. Han arbetade tillsammans med en fd georgisk arméofficer, Gogita Arkanija och hotade att mörda Arkanijas hela familj om han inte utförde sin del av aktionen. Borisov lovade betala Arkanija 600 dollar för varje terrordåd. Georgiens Inrikesminister Eka Zguladze säger att "Vi måste lägga detta bakom oss och samarnbeta med de ryska myndigheterna för att få tag på de övriga i terrorplaneringen."

Skådespelaren Neemi Kunigas blir medlem i IRL. Jag noterar med visst roat intresse att estniska skådespelare i första hand söker sig till borgerliga partier.

Wikileaks dokument antyder att USA-ambassaden år 2009 rapporterade att esterna är paranoida i förhållandet till Ryssland. (Har amerikanerna ändå inte förstått?)

En undersökning har gjorts i Estland.

Svar på fråga 1: Om Estland blir utsatt för hot av ett annat land skulle 20 % fly för de är säkra på att de annars skulle förlora livet på ett eller annat sätt.

Fråga 2: Om kriget bryter ut skulle ca 40 % vilja lämna landet.

Fråga 3: 59 % av estländarna (obs! av alla som bor i landet) skulle dock strida till slutet, de är beredda att offra sina liv för Estland.

Försvarsminister Jaak Aviso säger att det här visar att redan under fredstid måste man ha alla försvarsplaner klara.

 

Õhtuleht:

En rysk mycket ung åklagare har framträtt på Youtube, Jekaterina Rogoza. Hon beskyller lokala maktmänniskor för maffiakontakter Hon påminner om att den 5 nov hittades tolv lik i ett privathus i Kuban. De satt runt ett festdukat bord . De tolv var värden, bonden Server Ametov, hans hustru och deras åtta månaders sondotter, därtill två grannar och gäster från orten Rostov: finansdirektören Vladimir Nomironenko från storföretaget Aston, hans fru, två små döttrar och svärföräldrar.  Åklagare Rogoza säger sig ha bevis för att det var den lokala maffian som utförde mordet. Hon säger: "Vi kan alla se vad som händer med dem som inte samarbetar med maffian."

Rogoza tyckte inte hon fick hjälp av den lokala milisen, utan vände sig därför till Youtube och sedan offentligt till president Medvedev. Den unga åklagaren säger att en överåklagare krävde av henne att hon skulle lägga ner arbetet.

"Rysslands huvudåklagare har lovat att allt sådant här ska undersökas, men det verkar mer formellt, i praktiken fungerar det inte så" säger Rogoza.

Det ska bli intressant att se vad som kommer hända med Rogoza.

 

Dec. 6, 2010. Estland och Finland är tvillingar!



Så här ser vintern ut i Estland just nu.


Bara några korta ord i dag.

Betyder ordet nazist och ordet fascist för en ryss bara att man tänker annorlunda än ryssen? Eller vad menas?

I dagens Postimees förklarar Finlands utrikesminister Alexander Stubb att Estland och Finland är broderfolk, ja rentav tvillingar! Han berättar att hans mamma alltid talat om Estland och när de Olympiska spelen i Moskva placerade seglingen i Tallinn blev det än mer aktuellt. I just den olympiaden var det en finsk seglare som tog hem det första finska guldet i den sporten.




Stubb och Paet.

Stubb och Estlands utrikesminister Urmas Paet arbetar mycket gärna ihop. Och jag kan tillägga att när Stubb var sommarpratare talade han också mycket om sin vänskap med Carl Bildt. Här har vi alltså 3 utrikesministrar som gärna arbetar tillsammans. Kan det inte hända något bra då? Kan det inte föra de tre länderna ännu närmare varandra i ett större Nordiskt-Estniskt (eller ännu hellre -Baltiskt) samarbete? Det tycker jag skulle vara spännande.

Det finns en grupp i Tallinn som vill arbeta för att alla estniska barn ska ha möjlighet att lära sig kinesiska i skolan. Det låter framsynt.

Dec. 5, 2010. Estland etta i världen för statlig service online.

Dagens tidningar har ett par intressanta artiklar.
Vi kan börja med SvD där Claes Arvidsson skriver Estland är on line men ny medialag skrämmer.
Ja, Estland är verkligen online. Det nationella ID-kortet ger många möjligheter. Med kortet följer några olika koder som gör att det kan användas också på internet. T.ex. kan man logga in på sin bank, man kan rösta i valen och identifiera sig på andra viktiga sidor. Estland ligger etta i världen för statlig service on line. Man kan själv söka på nätet och se vem som sökt på ens person, och man får då också veta varför någon sökt.
Han skriver också att det är färre poliser nu. Det visste jag inte. Man ser poliser varje dag ute i trafiken. Ibland i polisbilar ibland i neutrala bilar. Jag minns den bilen, som vi såg kontrollera en annan bil på Narvavägen en gång. Sedan såg vi honom göra en U-sväng och följa efter oss. Han hoppades väl att kunna ta oss eftersom vi hade en utländsk, svensk, bil. Men vi höll rätt hastighet och bilen övergav oss efter en stund.

Estland sticker ut med den målmedvetenhet som har präglat landet efter frigörelsen... EU-medlemskap och Natoanslutning. ... euron. Det blir den slutliga bekräftelsen på att Estland är tillbaka. På vägen har man gjort mycket rätt genom att avskeda gamla sovjetbyråkrater för att få bukt med korruption och rasera destruktiva nätverk samtidigt som ekonomin liberaliserades. Några nyckelord ... platt skatt, balanserad budget och hållbart pensionssystem. Modellen har velat erbjuda välfärd istället för att skapa en välfärdsstat.

Sedan kom finanskrisen och då menar Arvidsson, som jag beskrivit tidigare, att det var den inre devalveringen som räddade landet. Alla gick solidariskt med på att sänka sina löner. Tillräckligt många har varit med om värre saker. Man protesterade inte som i Grekland t.ex.
Men: nu har regeringen fastställt en lag  för att tysta medier. Det känns främmande för oss, som följt estniska medier under lång tid. Det har känts skönt med mediernas nedslag på personer i ledande ställning som haft skumma affärer för sig. Men under Andrus Ansips ledning har lagen drivits igenom (som även omfattar bloggar och e-post) som är ägnad att lägga lock på den undersökande journalistiken. I lagen stipuleras att böterna för felaktiga påståenden inte bara ska vara förebyggande. Det vill säga att man ska inte bara straffas för det "fel" som har begåtts utan böterna ska vara så kraftigt tilltagna att de för all framtid avskräcker för nya "felaktigheter".
Vad lagen konkret kommer att kosta avgörs först när ett fall har avgjorts i domstol. Sista instans blir dock med all sannolikhet Europadomstolen som får fälla den slutliga domen över den nya medielagen.

Jag säger bara: Dåligt Ansip! Kommer tidningar läggs ner nu, när de hotas av böter och inte vågar kritisera som tidigare? Men jag kan inte riktigt tro på att det är så här illa!

I DN skriver Karin Bojs om Nobelpristagaren Andre Geim som belönats tillsammans med Konstantin Novoselov.

Andre Geim berättar om sitt liv, och ger en bra bild av Ryssland och minnen från Sovjet. Han föddes den 1 oktober 1958 i Sotij, Ryssland. Han levde med andra ord i Sovjetunionen när han började skolan. I Naltjik fanns märkligt nog en engelsk skola, som han började i. Engelskaläraren var ingen höjdare, men matteläraren var desto bättre. De fick syssla med svåra matematiska problem. Geim anser att svårigheterna också stärkte de mindre begåvade eleverna. Han gick ut gymnasiet med högsta betyg och guldmedalj, och tänkte att det skulle bli raka spåret till Sovjetunionens bästa universitet. De hade nämligen det kravet. Inte bara bästa betyg utan också guldmedalj. Men han kom inte in. Inte heller andra gången han sökte kom han in. Då undersökte han saken och fick veta, att eftersom han  till 80 % var tysk fick han inte gå på sådana universitet. Minoriteter var inte välkomna. För Geim blev det kanske bara en fördel eftersom han istället sökte in på ett annat, finare universitet och kom in.

Vad lär vi oss av detta? Att minoriteter inte var välkomna på alla universitet i Sovjet, där det levde många olika etniska minoriteter. Esterna var en av dem.

Det var det som intresserade mig mest i artikeln eftersom det är Estland och esterna som angår mig mest. Att han sedan är ett geni som har lyckats med vad andra inte ens kan förstå, som att visa att vatten kan sväva i ett magnetfält. Det visade han genom ett försök med en groda, som består till största delen av vatten.
För sex år sedan tog han fram materialet grafen, och det är vad han fått Nobelpriset för.


Andre Geim

Dec. 3, 2010. Det var vapensmuggling.

Det har inte blivit så mycket om Estland i vårt liv några dagar nu. Jag känner i alla fall att jag måste kontrollera en uppgift. Någon sa på radio eller i TV i dag att Sveriges pensionssystem är det näst sämsta i Europa. Det var bara Estland som hade ett sämre system. Jag måste försöka ta reda på hur mycket sanning det ligger i det påståendet.

Det har också diskuterats angående Wikileaks publiceringar av hemligt material i USA. Det verkar som om Putin blir smickrad över att benämnas alfahanne.
Det som har framkommit om Arctic Sea, fartyget som kapades på Östersjön, och som togs omhand av ryssarna, att det handlade om vapensmuggling. När fartyget var försvunnet lastades vapnen över till ett annat fartyg. Kaparna, de s.k. esterna, fick många års fängelsestraff. När det hände var ryssarna mycket oroade över att det var den första av många kommande fartygskapningar. Det är klart att man är intresserad av att få lite mer detaljerade beskrivningar om vad som hänt. Är det någon som fortfarande oroar sig för fartygskapningar i Östersjön? Jag tror och hoppas att det var en engångshändelse, och att Östersjön inte ska användas av fartyg fulla med vapen. Vi önskade oss ett atomvapenfritt Östersjön en gång; kan vi få det så?

I vår kommun finns Böndernas Hus, som under den ryska tiden började kallas Folkets Hus, Rahvamaja. Det är renoverat och används flitigt. Just i dagarna har man påbörjat ett samarbete med Folkets husföreningarna i Simona och Kiltsi. Det ska bli intressant att se vad som kommer hända nu.



Rahvamaja och det vackra vitragefönstret i byggnaden.





En av kommentarerna jag fått är på ryska. Hur tänker de? Tror de att alla kan tala ryska?

 

Dec. 1, 2010. Politikerna diskuterar skattesystemet.

Vi satte på estniska TV:n när det var ett program inför valen den 6 mars 2011. Parterna IRL och Reformierakond som representanter för regeringskoalitionens partier och Keskerakond och Socialdemokraterna representerade oppositionen.


Mart Laar

Då när vi började lyssna talade Mart Laar (IRL) om skatter. Tydligen har socialdemokraterna i sitt valmaterial också en budget där de vill höja skatterna. Man vill införa progressiv skatt. Mart Laar förklarade att det är flera länder i Europa som gör som esterna, de inför platt skatt. Och av de pengar som kommer in ska det öronmärkas en stor summa till gratis högre utbildning.



Kristen Michal Reformierakond (R) tillade att Keskerakonds budget är absurd läsning. "Ni är inte pålitliga."



Urve Palo, Socialdemokraterna
(S) som representerades av den enda kvinnan i rummet, menade att trots att man talade om progressiv skatt, skulle man aldrig göra den så som den är i Sverige.
Laar höll med och sa att i Sverige är det extremt. Där kan skatten vara 30 % och mer. Nej, de flesta länder inför nu et platta skattesystemet.



Jüri Ratas, Keskerakond (K) bannade (R) och menade att han var oartig. Det sätt att uttrycka sig som han använder är mycket otrevligt. Sedan menade han att det behövs skattepengar till så mycket annat än det regeringspartierna vill. Tänk till exempel på barnet som kommer hem från skolan till ett tomt hem. Mamman arbetar i Finland och pappan arbetar tio timmar varje dag för att försörja familjen. Vi måste lösa problemen på vårt sätt. Vi kan aldrig jämföra oss med dem som inte levt under kommunismen.

(R): Vänsterfolket talar som de har förstånd till. De tror de kan hitta pengar överallt.

De säger mycket annat också, men jag hinner inte med. De talar för fort.

(K): Arbetslösheten har ökat 3 % sedan förra året. Det är värre än tidigare.

Då avbryter programledaren och säger att han tycker det skulle vara skönt att slippa siffror. (S) och (K) hittar siffror som säger att regeringen är usel och regeringen hittar siffror som säger tvärtemot. Det ger ingenting.

(IRL) säger att oppositionen hela tiden menar att de misskött sig, men de måste förstå att regeringen hela tiden arbetar för att esten ska få det bättre. Varför säger ni att vi förstör? Dessutom är skattehöjningar bara kontraproduktivt. Våra ungdomar ska inte behöva lämna landet för att studera. Våra skolor är bättre än jämförbara i utlandet, och vi ska ändå arbeta för att de blir ännu bättre.

(S): En Sverigeest som bosatt sig här igen menade att "Ni behöver socialdemokrati här en tio år eller så." Men tillägger att det är klart att ni uträttat stordåd.

(IRL): Detta är första gången en estnisk regering suttit hela perioden mellan två val. Kalla nu inte detta stagnation. (Då log alla så hjärtligt) Esterna är ett duktigt folk.


Annars meddelade Aktuaalne Kaamera att telekombolaget Elion haft stora problem under dagen. Både telefonin och internet gick ner.



Mats Traat, författare och äldre gentleman, belönades i dag på Tartu universitet för sina insatser att stärka den estniska människan. Hela sitt liv har han varit en mycket ärlig människa. Även under den ryska tiden; den lyckades inte knäcka honom.

RSS 2.0