Dec. 8, 2010. Wikileaks, Bronssoldaten och Georgien

I dag har vi läst tidningar och radionyheter.

Först radion:

I dag har vi läst tidningar och radionyheter på internet.

Först radion:

Wikileaks avslöjar också samtal mellan ester och amerikanska diplomater. Det har kommit säkra vinkar om att sådana avslöjanden kommer. I dag hade Postimees en rubrik: "Estland och "USA bergfast allierade". Utrikesminister Urmas Paet känner inte till att det ska finnas något farligt att publicera, han oroar sig inte.

 

Postimees

Andrej Klõtskov, en av ledarna för Rysslands Kommunistiska Parti har nyligen uttalat sig om Estland. Han talar som om inga problem mellan länderna fanns före år 2007, men när Estland bestämde sig för att flytta ut symbolen från innerstaden: ”soldaten som befriade Estland” kyldes kontakterna mellan Moskva och Tallinn avsevärt. Först då blev det helt uppenbart att historiesynen inte överensstämmer i de två länderna. "Det Stora Fosterländska Kriget är för det ryska folket den viktigaste historiska händelsen någonsin, och att röra en av symbolerna för kriget gör alla ryska människor mycket ont. Därför är bl.a. de estniska politikernas ryssfientlighet en negativ faktor. Om esterna handlat annorliunda hade allt varit frid och fröjd." Säger Klõtskov.

 

Georgiens president anser sig ha bevis för att terrorstämplingar mot Georgien planerades i Ryssland många månader innan kriget i augusti 2008. Dessa terroraktioner har avslöjats av Georgiens polis. En rysk officer som (ev. tillsammans med andra) planerade terroraktionerna heter Jevgeni Borisov. Han arbetade tillsammans med en fd georgisk arméofficer, Gogita Arkanija och hotade att mörda Arkanijas hela familj om han inte utförde sin del av aktionen. Borisov lovade betala Arkanija 600 dollar för varje terrordåd. Georgiens Inrikesminister Eka Zguladze säger att "Vi måste lägga detta bakom oss och samarnbeta med de ryska myndigheterna för att få tag på de övriga i terrorplaneringen."

Skådespelaren Neemi Kunigas blir medlem i IRL. Jag noterar med visst roat intresse att estniska skådespelare i första hand söker sig till borgerliga partier.

Wikileaks dokument antyder att USA-ambassaden år 2009 rapporterade att esterna är paranoida i förhållandet till Ryssland. (Har amerikanerna ändå inte förstått?)

En undersökning har gjorts i Estland.

Svar på fråga 1: Om Estland blir utsatt för hot av ett annat land skulle 20 % fly för de är säkra på att de annars skulle förlora livet på ett eller annat sätt.

Fråga 2: Om kriget bryter ut skulle ca 40 % vilja lämna landet.

Fråga 3: 59 % av estländarna (obs! av alla som bor i landet) skulle dock strida till slutet, de är beredda att offra sina liv för Estland.

Försvarsminister Jaak Aviso säger att det här visar att redan under fredstid måste man ha alla försvarsplaner klara.

 

Õhtuleht:

En rysk mycket ung åklagare har framträtt på Youtube, Jekaterina Rogoza. Hon beskyller lokala maktmänniskor för maffiakontakter Hon påminner om att den 5 nov hittades tolv lik i ett privathus i Kuban. De satt runt ett festdukat bord . De tolv var värden, bonden Server Ametov, hans hustru och deras åtta månaders sondotter, därtill två grannar och gäster från orten Rostov: finansdirektören Vladimir Nomironenko från storföretaget Aston, hans fru, två små döttrar och svärföräldrar.  Åklagare Rogoza säger sig ha bevis för att det var den lokala maffian som utförde mordet. Hon säger: "Vi kan alla se vad som händer med dem som inte samarbetar med maffian."

Rogoza tyckte inte hon fick hjälp av den lokala milisen, utan vände sig därför till Youtube och sedan offentligt till president Medvedev. Den unga åklagaren säger att en överåklagare krävde av henne att hon skulle lägga ner arbetet.

"Rysslands huvudåklagare har lovat att allt sådant här ska undersökas, men det verkar mer formellt, i praktiken fungerar det inte så" säger Rogoza.

Det ska bli intressant att se vad som kommer hända med Rogoza.

 
Trackback
RSS 2.0