Jan. 13, 2010 I Moskva vill de ha ett Savisaarland.

I dagens Postimees står det många intressanta saker. Först:

 

Freedom House som har hand om politiska rättigheter och medborgarfrihet klassar Estland bland de friaste i världen, dit även Sverige hör. Ryssland tillhör de ofriaste i världen tillsammans med Kuba och Nord Korea m.fl. Kan man förstå att esterna vill vara ett eget land?

 

Estlands ambassadör i Moskva låter meddela att politiska klassen i Moskva anser att Estland måste göra till ett savisaarland, något de misslyckades med under Bronssoldatupploppen.  Han meddelar också att sommarens ryska landstigningsövningar i Kaliningrad, inom skål och vägg, sägs vara riktade mot Polen, men balterna ska inte känna sig lugna.

 

Mera om Savisaar:

 

Savisaar gullade vid nyårsfesten med den rysktalande eliten i Tallinn. Vi ser också en bild med Savisaar i glatt samspråk med Uspenski, den ryske ambassadören, som ljuger om hur esterna behandlar den ryska befolkningen. Savisaar är den politiker, som var med i kampen om ett fritt Estland, men jag undrar om han inte ville begränsa sig till ett fritt land inom Sovjetunionen.

 

Savisaar har köpt en sprillans ny Mercedes.

Hans nya kvinna är 25 år gammal och från Triigi.

 

Och så Putin:

 

Putins fru, Ludmilla, intervjuades av en rysk kvinnotidning medan Putin ännu var president. Putin råkade komma in i rummet, varpå hon spontant sa ”Hjärtegull, vi dricker te, har en intervju och tittar på foton”. Det var ju trevligt. I övrigt kallas Putin internt för Iskylan även av den ryska politiska klassen.

 

I Moskvafloden har man huggit upp en vak där nakna ryska godingar badar.

 

Ny irritation över problemen vid Narvagränsen. Ryssarna i Narva mycket irriterade över de ryska ryssarna. Alltså: tullen stoppar alla estniska bilar vid gränsen, och ger de ryska bilarna förkörsrätt. Väntan kan bli några dagar lång. Det är bara det att i de estniska bilarna sitter oftast också en ryss…

 

Saabentusiaster i Estland planerar protestkörning i Tallinn.

Saab säljer som smör i solsken i Finland.

 

Ansip meddelar att en tredjedel av de arbetslösa kommer från byggsektorn. Och när man ser alla påbörjade och ej avslutade byggen, blir det fullkomligt klart att de är så.

 

Zjirinovski föreslår att antalet dumamedlemmar ska minskas med hälften för att spara pengar. (Det är ju bara ett spel för gallerierna i alla fall.)

 

 

Virumaa Teataja

 

Isbrytaren Tarmo kommer till Kunda för att hjälpa till. Det är alltså stora problem med isen i Finska viken.

 

Baruto vann en stor seger igen. Han är verkligen stor i Japans sumovärld.

 

Porkunisjöns is osäker. Fiskare varnas. Porkunisjöarna är också lite magiska. Där finns flytande öar, och nu är sjön istäckt. Härom sommaren var allt torrlagt.

 

Stor isplan färdigställd vid Rakvere ishall. I den sporthallen var alltså VM i Sumobrottning 2008; vi var där! Sporthallen blir bättre och bättre. Det är en fantastisk utveckling av Rakvere över huvud taget.

 

Två webbkameror finns nu i Väike Maarja. En vid det heliga berget Ebavere, och en i centrum. Gå in på http://www.v-maarja.ee/ sedan till vebbikaamerad

 

Den 23 januari är det biltävlingar i V M. Vem vill vara med?

 

Den 24 januari är det Ebavere-triatlon. Det är både gång, cykel och skidåkning. Frestande?

 

 

 

 

Trackback
RSS 2.0