Juli 24, 2010 Farfar har berättat väldigt mycket från när han var liten.

Jag har fått kontakt med Miranda Björk, vars farfar levde på Runö. (Jag skrev om familjen den 17 juni.) Jag bad henne berätta lite mer, och då skrev hon:

Ja, jag har varit där två gånger! Jag har varit i huset som familjen hade, Bisa gård. När jag var där var det omgjort till krog där vilket var lite lustigt. Tyvärr rev de huset där förra året har jag för mig. Nästan alla de gamla husen på Runö är drabbade av träbock som äter upp husen. I dagsläget äger vi mark på ön så i framtiden kanske vi barnbarn har möjlighet att bygga nytt!

Farfar har berättat väldigt mycket från när han var liten. Bland annat hur han och hans bror fick gömma fåren i skogen och kasta sig ner i ett dike när ett sovjetiskt plan kom flygande över dem. De blev vittnen till hur ryssarna besköt fyren från flygplanet och dödade de tyskar som befann sig där. Fortfarande kan man idag se var skotten träffade i fyren, även om hålen nu är igensvetsade. (Det är för övrigt samme man som ritat och byggt Eiffeltornet i Paris som ritat fyren på Runö!) Både tyskarna och ryssarna var mycket intresserade av att ha kontroll över ön eftersom den ligger väldigt strategiskt ur krigssynvinkel!


När ryssarna tog över förbjöd man de boende på ön att ha inneha skjutvapen. Hemma hos min farfar hittade ryssarna ammunition och därför blev min farfars far kallad till ryssarna uppe vid fyren. Sedan satt han fängslad i en matkällare i några dagar. Hans fru fick komma dit en gång för att lämna mat och kläder. Men sedan tog ryssarna med sig honom och de andra män som som de tillfångatagit. Antagligen blev han transporterad till nåt annat ställe i Estland och sedan skjuten och begravd i någon massgrav.

Farfar lever ju fortfarande så om du undrar nåt speciellt kan jag fråga honom! :)


Tack Miranda det ska jag göra.

Det är så spännande att få en skildring direkt från någon som vet. Jag kommer förresten ihåg när en kollega till Ants berättade att hennes lillasyster låg ute i sin barnvagn på gården på Runö och sov middag när plötsligt flickan blev träffad i hjärnan av splttter från ett gevär vid ett ryskt flyganfall och för alltid blev utvecklingsstörd.



Trackback
RSS 2.0