Juli 21, 2010 utrikesminister Paet har hoppat fallskärm i dag.

Äntligen blev det mer mänsklig värme. Vi tog en biltur på eftermiddagen och satt med AC:n på, det var också skönt. Jag behövde handla lite i Rakvere och på hemvägen tog vi den längre rundturen hem för att se hur det såg ut i Vaelda där det var sådan översvämning i våras att husen stod till hälften i vatten. Tänk att det syntes nästan inte alls. Husen var skamfilade, men inte speciellt mycket. Jag menar, alla har ju inte renoverat sina hus än. Gräset var grönt och blommorna blommade. Spåren av den iskalla vintern och vårens översvämningar var borta.

Vi körde en bit till, men plötsligt såg Ants att motorlampan lös. Han ringde genast till reparationsverkstan. Klockan var fem i sex, men de sa att vi skulle komma direkt. Och det gjorde vi. De tog genast hand om bilen och arbetade med den till klockan blev halv åtta. Vilken service! De gjorde ett batteribyte, och kanske det räcker. Vi får se...

Annars är den stora nyheten här att utrikesminister Paet har hoppat fallskärm i dag. Vad säger du om der Bildt? Det såg tufft ut när han hängde där, och han berättade att han var jättenervös innan hoppet, men sedan kändes det bara bra, och han skulle gärna göra om det. "Nu förstår jag varför människor hoppar."




Ja, han var inte ensam när han hoppade.

Men så satt jag och tänkte på vilken skillnad det är nu mot 1991, när Estland blev fritt. Vi hörde folk som menade att Estland inte skulle gå in i en ny union, när man just befriat sig från en annan; då, när de skulle välja om de ville gå med i EU. Och nu kan man definitivt se hur de båda unionerna skiljer sig åt.
Sovjet tog. De behövde det som esterna producerade och de behövde de estniska arbetarna. (Däremot inga intellektuella ester) De byggnader som uppfördes var snart förfallna. Inga reparationer gjordes. Inget underhåll över huvud taget.
EU tar och ger. Så många projekt som betalas av EU! Både vägar och kommunala inrättningar. Just nu står en skylt utanför kommunalhuset med en text om att EU ger pengar till ett VA-projekt. Nu är det byggnader med kvalitet som byggs. Det blåser inte genom väggarna. Vägarna är av god kvalitet, vägrenarna är klippta, vita streck är målade, vägräcken står där liksom varning för kurva oa. Plötsligt betyder människan något. Detta är Estland på esternas vis.
Trackback
RSS 2.0