Juli 23, 2010 Som ni förstått finns det trevliga ryssar också.

Hanno kunde förklara för oss varför toaletten på Leninmuseet bestod av en nedgrävd Gustavsbergstoalett. "Ryssarna ställer sig i alla fall på sätet, så det är bättre att gräva ner toaletten, så ramlar de inte."

Anne och Ave berättade också om när de ryska officerarna och deras fruar skulle ut på nattklubb i Tallinn, då visste de inte hur sådant gick till, och de hade inte sett så mycket av livet. Fruarna köpte vackra klänningar med spetsar, som egentligen var nattlinnen, och man kunde se officerare i pyjamas. Ja, vet man inte, då vet ,man inte...

Man ska också tänka på, att de ryssar som senare beordrades att flytta till Estland, i de flesta fall var ryssar som man tröttnat på i Ryssland.

"De sista tio åren före pensionen jobbade jag i ett ryskt gymnasium i Tallinn som skolsekreterare, och då lärde jag mig hur ryssar skiljer sig från ester." sa Anne också. Det var ganska stängt mellan ester och ryssar under sovjettiden. (Och ändå var Annes svägerska gift med en ryss. Det var han som sa, när de talade estniska på familjefesterna, "Talar ni inte ryska ska jag se till att ni skickas till Sibirien!") "Ja" sa Ave. Jag har ju undervisning i estniska för ryska lärare ibland, och en gång på varje kurs åker vi in till Gamla Stan. Där har de aldrig varit." De bor oftast i Lasnamäe. Kommer ni ihåg de där många betonghusen ni ser bakom kyrkorna i Centrum när ni kommer med båten? Det är Lasnamäe. Eller har ni kört ut från Tallinn på Piritavägen, och passerat Kadriorg där Sångfestivalplatsen ligger. Det är ju så nära, att man inte kan kalla det för förort, där bakom ligger Lasnamäe. Och de har aldrig varit i Gamla Stan! Tänk er en svensk som bor i en förort till Stockholm och aldrig varit i Centrum, Sergels torg t.ex.



Det var hit till Lasnamäe som många ryssar fick tillstånd att flytta in.
Esterna som hoppats på en bostad fick det däremot inte.

De här ryssarna kallas för "den grå massan". Som ni förstått finns det trevliga ryssar också. Speciellt ungdomar på 20 år och därunder. De har förstått var de lever. De som är äldre har aldrig ens försökt att förstå. Minns ni den unga ryska guiden som sa till oss: "Narva är ockuperat av esterna."

Ave sa också att det fortfarande finns många ryska lärare som vägrar att läsa historieböcker som inte är utgivna i Ryssland. Naturligtvis blir det problem. Och ambassadören Uspenski som slutade nu, han arbetade i den andan som Moskva ansåg han skulle göra. Han helgonförklarade mannen som deporterade den estniska kvinnan som just fött barn och andra. Han la ner blommor vid Bronssoldaten och förklarade att esterna var så glada när ryssarna kom i september 1944 "Det ser man ju på alla fotografier." Ni vet. De arrangerade foton som spreds och sattes in i historieböckerna. När Ryssland nu vill ändra attityd mot esterna, då kan han inte vara kvar. Då måste det vara en man som har kunskapen om hur man gör när man ler.

Både Ants och Hanno pratade om den sovjetiska historien med dem, eftersom de själva inte har fått lära sig vad som egentligen hände. De bad att Aves son Aaron skulle få komma hit och få en historielektion. Han vet ingenting.





Trackback
RSS 2.0