Juli 28, 2010 Mart Laars bok "Röd Terror".

Det lustiga är, att jag just läser Mart Laars bok  "Röd Terror". Han har många exempel på hur fruktansvärt esterna behandlades. En vitbok sammanställd av en kommission bildad av Estlands parlament har beräknat den direkta förlusten av människor till 180 000 personer, 17 % av landets befolkning. Det motsvarar 22,4 miljoner människor i USA eller 1,1 miljoner svenskar. Sovjetunionens rättslige efterföljare har inte ens bett om ursäktför de begångna brotten, än mindre visat någon vilja att gottgöra de lidanden som dessa medfört. Brotten begångna av den sovjetiska ockupationsmakten kommer dock inte att preskriberas. Analogt med den nazistiska terrorn handlar det om brott mot mänskligheten som inte kan eller får glömmas. Personerna som varit delaktiga i brotten eller bakom dem ska ställas inför rätta och ideologierna bakom dem fördömas. Bara på så sätt kan vi hoppas att liknande brott i världen inte kommer att upprepas.

Han berättar att listor på människor som skulle likvideras samlades in redan under 1930-talets första hälft.

När det tysk-ryska kriget brutit ut sommaren 1941, arresterades Estlands president Konstantin Päts och landets ÖB Johan Laidoner.

Och sammanlagt överlevde bara några hundra personer, eller 5 % av dem som arresterats under 1940 – 41. Majoriteten av de fängslade åtalades härvidlag för handlingar utförda under tiden då Estland var självständigt, varvid man bröt mot några av de mest elementära juridiska principerna.

Hannos pappa dömdes för att han arbetat vid en domstol, Min svärmors kusins man arkebuserades för att han arbetat vid polisen på sommarloven. Tanjas svärföräldrar arresterades för att han hade en bagerifabrik och Evi Juhani arresterades för … Jag vet inte. Hon var sex år, men skyldig enligt något domstolsutslag.

Mart Laar beskriver fruktansvärda brott som begåtts i kommunismens namn. Som mamma, farmor och mormor mår jag mest illa när han berättar om en kvinna som de försökte få att ange sin man som var försvunnen. Till sist tog de hennes lilla dotter och slog barnets huvud hårt i väggen så att hon blev utvecklingsstörd för hela livet. Eller att de gärna skar av brösten på kvinnorna. Och att begrava folk levande var inte heller ovanligt.

Längst led man i Saaremaa, eftersom det dröjde några månader innan ryssarna fördrivits från ön. Där dödade de vad de kom åt. Gamla, kvinnor och barn inte minst.

 

På TV pågår EM i friidrott och Pahapill (Dålig flöjt, ni minns) ligger just nu trea i tiokampen.

Häromdagen var det ”Jakobi päev” dvs. Jakobdagen, det betyder att det ska bli svalare. Jakob kastade den första kalla stenen i sjön. Och det betyder att sommaren håller på att ta slut.

Det är fortfarande värmerekord. Vi åt frukost på verandan i morse, sedan gick jag in och där har jag stannat. Jag törs inte gå ut i 30 graders gassande sol. Men som vanligt lovar meteorologerna att i morgon blir det svalare. Alltid i morgon. Vet någon när ”i morgon” infaller? Det var i alla fall inte i dag.

Trackback
RSS 2.0