Mars 26, 2010 I mars för 61 år sedan genomfördes den sista stora terrorn mot befolkningen i Estland.

I mars för 61 år sedan genomfördes den sista stora terrorn mot befolkningen i Estland. Den största deportationen. Därefter var det mindre grupper som skickades iväg. En anledning till denna stora deportation var, att man påbörjade kollektiviseringen av jordbruk. Man kom först med kraven till en bonde. Vägrade han lämna ifrån sig sin gård, sin egendom, skickades han iväg. Sedan kunde man visa vad som händer med den som vägrar. Dessutom tvingades bonden att skriva på att han frivilligt lämnade sin gård. Ibland fanns det också skog på hans ägor, då uppstod problemet att Ryssland inte frågade efter trä och skog, så de skogarna stod orörda under hela ockupationen.

I dag läser vi i Postimees om att hågkomsten av den stora terrorn finns även hos ungdomarna, både ester och ryssar. Det är en sorgens dag, och många människor har högtidlighållit minnet av alla som förlorade sina liv, eller bara fick dem förstörda.                                                                              

 

22 000 ljus har tänts på frihetsplatsen framför kyrkan.

 

 

 

 

Alla sörjer någon. Men naturligtvis var det många äldre med egna

minnen på Frihetstorget denna dag.

 

 

Här är Sergei Metlov för att sätta ut ljus. Ni minns den unge mannen som protesterade mot att den ryska ambassadören hävdade att de ryska ungdomarna far illa i de estniska skolorna. Nu visar han sin medkänsla ,med alla ester på detta sätt.

Och detta är en av de ester som var med om att skicka sina landsmän till helvetet. Nu gråter han och ber om ursäkt. Och det är positivt, att han nu förstår vad han gjorde. Det är inte många som blivit straffade för sina missgärningar under den här tiden i Estland.

 

Jag vet ju inte om ni följt med i historien i Bjästa, där en flicka mobbades ut av nästan alla i kommunen. Mycket få tog hennes parti när hon anmält en yngling för våldtäkt. Det är skandal, men tyvärr alltför vanligt, att människor inte inser vad de håller på med. Man tror på rykten hur vansinniga de än är, och tar parti för den som kan föra sig bäst. ("Han är så snygg." "Han är så trevlig." "Det vet man hur tjejer är." Hörde ni, att det sas, att flickor har en lägre status bland pojkar?)

Trackback
RSS 2.0