Mars 6, 2010 En bevarad text om hur det var att leva som slav i Estland

 

Tiden 1208 – 1720 präglades av angrepp från letter, litauer, liver, svenskar, danskar, polacker och ryssar.  Efter det första frihetskriget 1208 – 1227 hade staten Gammallivland grundats. Den första staden var Tallinn 1248. Man fick en feodal samhällsskiktning med adel, präster, borgare och bönder. En stark koppling mellan social status och språk. Överheten talade tyska eller latin, mellanskiktet tyska även svenska och övriga talade estniska. Livegenskap infördes. Kulmen nåddes på 1600- och 1700-talen. Den avskaffades av Karl XI i början av 1680-talet, men återinfördes med ryssarna efter freden 1720.

Vad innebar det?

Det finns en bevarad text om hur det var att leva som slav i Estland.

Eftersom det som sagt är ett slavfolk som är hårt belastat med skyldigheter, finns det hos dem förutom byhus inte mycket annat än det som är omkring dem och som de bär på sig. De tillåts knappt odla så mycket jord att de själva och deras närmaste med nöd och näppe hankar sig fram genom året. På sina ställen där det finns mycket skog, drar de till någon dunge, röjer den till åker, sår och skördar spannmål och gräver ner den i jorden; om överheten får höra detta, så tas spannmålen ifrån dem och bonden får slita spö. Dettaär det vanliga straff som utmäts dem. De måste ta av sig skjortan och blotta överkroppen ned till höften, därefter antingen lägga sig ned på marken eller låta sig bindas av en påle, därefter spöas de av någon annan otysk, antalet slag bestäms av brottets svårighetsgrad. Man brukar ta sig an flera åt gången och de piskas så blodet rinner, särskilt om herren säger; ”Selcke nak maha pexema!” (slå så att skinnet flås av kroppen), då är det tämligen illa beställt med deras tillstånd. /Adam Olearius, Scleswig 1656.

 

Som livegen var du din herres privata egendom.

1. Du hade inga rättigheter utan kunde köpas och säljas. Den förste gången en est som såldes som slav, som vi känner till är 1495.

2. Du fick inte flytta från godsherrens marker utan din herres tillstånd. Du måste göra dagsverken på hans gård, så mycket han bestämde, och helt utan ersättning.

3. Du var helt i hans makt, han hade juridisk rätt över dig, och

4. om du gifte dig med en annan livegen måste du ”ersätta” godsherr4en på något sätt.

5. Du hade inte heller någon arvsrätt.

Om du som slav lyckades rymma till Tallinn, och hålla dig gömd där i ett år och en dag, då var du sedan fri. Godsherren sökte naturligtvis efter dig under det året. ”Stadtluft macht frei”.

Inte förrän 1816 avskaffades livegenskapen i Estland. Tre år senare i Livland, men det var en begränsad frihet. Fri att bo var du ville blev du först 1863. Kroppsaga avskaffades 1865. Rätt att ha djur, redskap och övriga inventarier tilläts definitivt 1865. Den 22 december berättade jag om att Jaakop köpte en liten 2-hästars gård för 2 400 silverrubel 1883.

 

En gammal gård i byn Harju.

Trackback
RSS 2.0