Mars 7, 2010 Jag gjorde en liten jämförande översikt.


Vad är det som gör att stater och människorna i dem utvecklas? Hur kommer det sig att så mycket var likadant i Sovjetunionen som i medeltidens Ryssland?

Enligt vad jag tidigare skrev, ansåg Rom att det var viktigt att även norra Europa kristnades för at alla skulle ha samma tänkande. I och med reformationen blev även Estland och Livland kristna. Luther sa att alla människor har lika värde. Det var ju bra för dessa områden som levde i slaveri. Men i Ryssland, där levde man med den ortodoxa tron, och den skiljer sig på ett mycket viktigt sätt från den katolska och den protestantiska, man talar ett främmande språk i kyrkorna och ingen förstår vad som sägs. Av det blir det ingen utveckling. Jo, en gång på 1700-talet ändrade man i formalia, t.ex. skulle man göra korstecknet med tre fingrar istället för två (eller tvärtom), och de som vägrade acceptera nymodigheterna blev fördrivna. En stor grupp gammeltroende flydde till sjön Peipsis strand i östra Estland, och där lever de ännu i dag. Men efter det har ingen förändring skett, så där kom ingen utveckling.

Utveckling sker också i utbytet med andra kulturer. Peter den store försökte, men det blev ingen förändring, utom i hans nya huvudstad S:t Petersburg.

Fortfarande går 60 % av alla ryssar bakom en buske när de har behov. Varför? Jag såg ett TV-program för en del år sedan, och det handlade om en by i Ryssland där nästan alla män supit ihjäl sig. En man fanns kvar, och han beklagade sig över att det inte fanns någon toalett i byn. Han hade sett sådana som soldat i Europa. Att han själv skulle göra ett dass tänkte han aldrig på. Det var någon annan som skulle göra det.

Kanske någon annan kan förklara varför så lite har hänt sedan medeltiden på den stora landsbygden i Ryssland och i makthavarnas tänkesätt.

 

Jag gjorde en liten jämförande översikt. Det gäller hur det var att vara slav under medeltiden och framåt och att vara slav i ett läger i Sibirien fr.o.m. 1940 och framåt. En viktig skillnad är dock att under äldre tider fick de livegna stanna i Estland, sina hemtrakter; under Stalins era tvingades de flytta till det helvetiskt kalla Sibirien utan varma kläder i kappsäcken. OBS! Detta gäller vanliga människor som absolut inte gjort sig skyldiga till något brott.

 

 

Gammal tid                                                                                      Sibirienlägrens tid

Du hade inga rättigheter utan kunde köpas och säljas.

 

stämmer, Õie berättade om auktionen i Sibirien när hon köptes.

Du fick inte flytta från godsherrens marker utan din herres tillstånd.

 

stämmer

(du fick inte lämna lägret.)

Du måste göra dagsverken, så mycket han bestämde, utan ersättning.

stämmer

 

Du var helt i hans makt, han hade juridisk rätt över dig

stämmer

 

Om du gifte dig med en annan livegen måste du ”ersätta”

godsherren på något sätt.

?

 

Du hade inte någon arvsrätt.

stämmer

Trackback
RSS 2.0