Okt. 12, 2010 En fin historia om en modig man, som till och med riskerade sitt liv.

Håll i er nu! Nu kommer en nyhet: Det snöar! Stormen yr runt snön över det gröna gräset. Hur är det med klimatet egentligen? Både extremt kallt och extremt varmt under året. Vägarna är hala av snön som smälter mot asfalten. Ännu är det inte minusgrader, men det är väl bara en tidsfråga. Det varnas för en frostnatt.

Jag ska återberätta en händelse från Estland.

När Estland vunnit sin frihet 1920 restes många monument och minnestavlor fästes på murar över dem som stupat under kampen. När Sovjet sedan ockuperat landet 1940 förstördes de eller bara togs bort. Så även i Rõuge, en by i Võrumaa län i södra Estland. Ett högst ordinärt monument, som togs ner i december 1944. De ryska soldaterna la ner monumentet på backen för att hämta det dagen därpå och köra iväg det. Döm om deras förvåning när monumentet var försvunnet nästa morgon. Någon berättade att han sett en vit häst i området på natten. Och då andades soldaterna ut. Det fanns inte särskilt många vita hästar i området. De sökte upp dem och förhörde folket på gårdarna, men alla hade varit upptagna med annat, och ingen visste vad som hänt monumentet. Ja, soldaterna fick ge sig. Det var helt enkelt borta!




Först 1988, när det blivit lite friare i landet berättade en änka i trakten att hennes man hade tagit ut hästen på natten, vitkalkat den med slam, för att den inte skulle ses mot den vita snön, och gett sig iväg. Han hade kommit tillbaka med monumentet på släden och grävt ner statyn på gården, och naturligtvis tvättat bort det vita från hästen. På platsen hade han sedan byggt en bastu.
Monumentet står nu på sin plats igen.


I Rõuge finns ett annat monument också numera. Till den estniska modern.

Historien finns i Pär Lindströms bok "Lär känna Estland", en läsebok och resebok, 2007. En suverän bok att bläddra i.

Det var väl en fin historia om en modig man, som till och med riskerade sitt liv.

I dag var sista dagen för året det var tillåtet att köra 110 km/tim. på de stora vägarna. I morgon är det 90 km/tim. som gäller.

Trackback
RSS 2.0