Okt. 14, 2010 Konstmuseet Kumu

Det var många ester som försökte fly under de där septemberdagarna 1944 när det stod klart att Röda Armén var på väg tillbaka in i landet. Alla flydde för sina liv. De hade upplevt det helvetiska året med sovjetisk ockupation och sertt hur obarmhärtigt vänner och släktingar hade skickats iväg till Sibirien. De visste vad som väntade dem som blev kvar. Sista chansen de hade var att hinna med något av de fartyg som skulle ta med de retirerande tyska soldaterna hem. Många hann inte fram, utan blev tvungna att försöka ta sig tillbaka till bostaden innan någon från Röda Armén förstått att de försökt fly.

Några fartyg bombades och sjönk, några klarade sig till Gdynia och därifrån fortsatte många, ca 30 000 till staden Geislingen an der Steige. Där fanns många tomma hus, som nazister tvingats lämna och dessutom byggdes tillfälliga bostäder upp. UNRA, FN:s organisation för bistånd och anpassning administrerade lägret, och det var också till UNRA det senare kom besked från olika länder hur många flyktingar landet var berett att ta emot. Det var Australien, USA, Kanada, Venezuela och kanske fler länder, dock inte Sverige, som rapporterade. Allt eftersom tömdes lägret.

Tidigare i år gavs det ut en bok om barnen i Geislingen. De levde flera år av sin barndom tillsammans i staden för att sedan skingras över världen. Nu, mer än 50 år senare, försöker de hitta varandra. Hjälp har de också av "KuMu".

Tallinn har ett nytt konstmuseum "KuMu", som är väl värt ett besök. Just nu har de två utställningar. En som heter "Estnisk konst i exil", och en fotoutställning, "Utlandsesters fotografier."



Utställning: estnisk konst i exil

Tid: 3 september 2010 - 2 januari 2011

Plats: Konstmuseet Kumu

 

Årets stora höstutställning på Kumu utgörs av estnisk konst som skapats i exil

Utställningen estnisk konst i exil i Stora Salen på Kumu introducerar cirka 250 konstverk skapade av våra landsmän i exil. Ganska många verk ses i Estland för första gången, eftersom de flesta av dem tillhör privata samlingar i Sverige, Kanada och USA och endast sällan ställs ut.

I slutet av andra världskriget, hade cirka 70.000 personer lämnat sina hemland och estniska kulturcentra uppstod i hela världen. Tre huvudsakliga centrum hade uppstått i det tidiga 1950-talet: Stockholm, Toronto och New York. Kumu visar en omfattande översikt av konst som skapats i exil under 50 år, från 1944 till 1991.

De 70 konstnärerna kan delas in i fyra generationer: etablerade konstnärer i Estland före kriget (Karin Luts, Eerik Haamer, Ernst Jõesaar, Jaan Grünberg, Endel Koks, Juhan Nõmmik, Herman Talvik, Eduard Ruga, Erich Pehap och andra), konstnärer som inledde sina studier i Estland, men avslutade dem i utlandet (Juhan Hennoste, Lembit Rand, Silvia Leitu, Osvald Timmas, Abel Lee, Eugen Kask, Arno Vihalemm, Raoul Lind, Maire Männik, Olev Mikiver, Helmi Herman och andra), konstnärer som lämnade Estland i sin barndom eller yngre år och fick sin utbildning i det nya bosättningslandet (Enno Hallek, Andres Kingissepp, Epp Ojamaa, Merike Patrason Martin, Hardu Keck, Enn Erisalu, Ruth Tulving, Tiit Raid, Mart Org, Kristiina Kauri, Ville Tops, Enda Bardell, Helga Roht Poznanski, Merike Lugus och andra), och konstnärer som är födda i exil (Jaan Aare Põldaas, Mark Kalev Kostabi, Elva Palo, Naima Rauam, Uno Hoffmann och andra).

Exilen betydde olika utmaningar för dem, både i sitt privata och professionella liv, såsom anpassning till den nya miljön, efterkrigstidens snabbt föränderlig konstvärld, internationella modernismen, minnen eller bilder av hemlandet. Spår av dessa utmaningar visar de i sin konst som nu kan ses i stora salen i Kumu till den 2 januari 2011.

Utställningen arrangeras i samarbete med Tartu konstmuseum och inom forskningsprojektet om exil konst, som initierades av Kumu under 2007. En rikt illustrerad 544-sidig katalog på estniska och engelska kommer också att publiceras.

Curatorer för utställningen och katalogen är Kersti Koll (Estlands konstmuseum) och Tiiu Talvistu och Reet Mark (Tartu konstmuseum). Utställningen och katalogen är designade av Tiit Jürna.

Utställningen och projektet Estlands konst i exil stöds huvudsakligen av Erika och Osvald Timmas Memorial Foundation, det estniska kulturministeriet, estniska kultur Endowment, Saku Bryggeri och mobiloperatören EMT.

 

 

Fotoutställningen utgörs av foton som släktingar skickat hem efter kriget. Foton som visade vyer vackrare och mer välskötta städer och hem än det de levde i i det ockuperade landet.

 

Vi ska dit och se om vi kan hitta något intressant.

Trackback
RSS 2.0