Okt. 24, 2010 Bland de första som arkebuserades i Sovjetunionen var kyrkans män.

Lena Andersson skrev i DN i går om ateismen.
Hon skrev bl.a. att Vaclav Havel menar att ateismen är farlig för oss eftersom " När den håller sin iskalla klo runt religionens mjälla oskuldsfulla hals urholkas vördandet för det mystiska, det eviga och människans litenhet."
Påven Benedictus XVI har klargjort att ateismen leder till massmord om man inte passar sig.
Lena Andersson menar då, att i ateismens namn har troligen ingen blivit mördad.
Jo. Kommunismen är en ateistisk rörelse. Bland de första som arkebuserades i Sovjetunionen var kyrkans män. Detta var absolut av ateistiska skäl. Allt som kunde störa den rätta kommunistiska, ateistiska uppfattningen skulle bort. Man ville inte ha en konkurrerande tro att kämpa mot. Det utfördes absolut massmord i ateismens namn, och mördandet lugnade inte ner sig förrän president Roosevelt gav Stalin ett ultimatum som innehöll krav på öppnande av kyrkorna mm för att Sovjet skulle få det lend-leasingavtal som gjorde det möjligt för Ryssland att få tillräckliga resurser för att kunna fortsätta att deltaga i andra världskriget.
---

Vi har varit på museum. Vi besökte stadslägenheten från tiden före ockupationen som finns att se i Rakvere. En mycket fin liten lägenhet med vackra möbler och fint porslin. Rakvere var på den här tiden en stad med låg bebyggelse och många gamla trähus. I lägenheten har det bl.a. bott en skräddare och en skomakare med familjer.
Men det bästa var nog ändå gården. Tänk att bo mitt i stad och ha en stor trädgård att spatsera i, med ett lusthus där man kunde sitta i avskildhet och festa.
 
Några hundra meter från muséet ligger kyrkan. Den gamla stenkyrkan med det speciella klockspelet som Arvo Pärt har komponerat för just den här kyrkan. Han bodde i staden under sin uppväxt. Museiguiden berättade om hur han som pojke inte ville störa sina föräldrar med att spela den klassiska musiken han älskade, så han tog sin cykel och cyklade runt på torget och lyssnade på musiken som hördes från högtalare där. För att hedra den store kompositören har staden i år placerat en staty föreställande den unge Pärt med sin cykel på torget.



Från Rakvere fortsatte vi sedan till Altja för att gå på krogen och äta lunch. Altja är en gammal fiskeby som tillhörde Sagadi mõis tidigare. Krogen är just en sådan gammal byggnad som jag tycker är så vacker med sitt stora höga grästäckta tak och de kraftiga bruna balkarna. Inne i krogen finns bara stora mörka träbord med bänkar täckta av smala trasmattor. Hela lokalen är ganska mörk, och när vi steg ut till solen och de knallgula björkarna nästan bländade oss, då var det hissnande. Dessutom var maten jättegod!



Altja kõrts (krog). Det vackra huset med sin fina gärdsgård.




Vägen ner till Finska viken och de gamla fiskestugorna.




Sagadi mõis har en 500-årig historia.
Godsets baroner har grundat sitt välstånd på skogarna. De var också ägare till fiskebyn. Numera finns här ett skogsmuseum, ett slottsmuseum, en naturskola, ett hotell och en restaurang.
Trackback
RSS 2.0