Okt. 26, 2010 I dag levererades Euro till Estland.

Vi såg en repris på ett program om naturen i Ryssland på TV. Det var djurvärlden i Sibirien vi fick se.. Björnar, vargar och mindre djur under sommar och vinter. Ibland kan temperaturen falla till Det handlade om att döda eller dödas. Så är ju djurlivet. Men hela tiden satt jag med sorg i hjärtat och tänkte på att just där kanske Õie sprang och ville tillbaka till Estland och friheten när hon flydde från den kolchos i Gulag dit hon tvångsdeporterats tillsammans med sin mamma den 14 juni 1941.

I Aktuaalne Kaamera fick vi veta att Estland sjunkit till 26:e plats på listan över korrumperade länder. Sverige är på fjärde plats. I Estland är det tre äldre domare som har låtit sig mutas, som orsakat fallet på skalan. De har väl fortsatt arbeta som de gjorde när de var domare i Sovjet- Estland.

President Ilves dotter har varit utsatt för utpressning. En man försök6te få ut 4 miljoner estniska Kroon, men dömdes i dag till 4 års fängelse.

I dag levererades Euro till Estland. Alla börjar förbereda sig för bytet. I ett annat program såg vi hur man kan växla in sina mynt i estniska banker. Det finns en automat som räknar ut värdet på mynten man lägger i den. Dessutom sorterar den bort utländska mynt. Sedan är det bara att gå till en bankkassörska med sitt kvitto och få ut värdet i Euro.

Rubeln anses övervärderad, och man väntar på en devalvering.

Det är ett svenskt företag som växer snabbast i Estland.

Även i Estland kostar kulturen alltmer. Estlands statliga symfoniorkester har överskridit sin budget med 4 %.

Det kända rockbandet från Ryssland, DDT spelar i Saku Suurhall. En medlem i bandet sa vid en intervju att han upplever att kulturen i Ryssland just nu går framåt. Den diskuteras mycket. Man kan också säga, kulturetablissemanget inte längre är vänstervridet efter att ha hört honom.

"Åk hem dit där ni kommer ifrån! Vi betalar inte skatter för att försörja er!" står det på ett plakat i farstun i ett finskt hyreshus. På plakatet finns en estnisk flagga och ett ryskt emblem.
Det var en hyresgäst som blivit förbannad, och satte upp plakatet, berättade en estnisk journalist. Det är inte en allmän uppfattning. Dock måste man se sanningen i vitögat: "det är många estländare som står för mycket kriminalitet i Finland" fortsatte han. (Estländare = alla i Estland boende, till skillnad från ester som betyder i Estland boende med helestniskt ursprung. Som man skiljer på finnar och finländare också.) )

 
Socialdemokraternas kandidat till vice borgmästare, det etniske ryssen Vadim Belobrovtsev.

Den tidigare avgick när han slutade som ordförande i partiet. Vadim Belobrovtsev tillfrågades om han skulle ingripit om han varit vice borgmästare under Bronsnatten. Han tvekade först, men sa sedan att "Det var en orolig tid." Han skulle alltså inte ingripit, vilket är mycket talande. På frågan om han valdes för att han skulle locka ryska väljare medgav han att det var ett taktiskt val.


I Sankt Petersburg finns den estniska kyrkan Jaani kirik. Den såg en gång ut så här (en modell):





Under sovjettiden såg den ut så här:


Det vill säga, tornet var borttaget, en tillbyggnad gjord och kyrkan användes som hotell.

Nu har man återställt kyrkan med bidrag från bl.a. tidigare studenter i Leningrad.
Trackback
RSS 2.0