Okt. 7, 2010 Esterna har kallats fascister

Citat från Nationalencyklopedin:
Viktiga beståndsdelar i fascismen är nationalism, populism och våldsdyrkan samt avståndstagande från demokrati och kommunism. Den italienska fascismen var dock inte lika totalitär som diktaturerna i Sovjetunionen och Nazityskland; monarkin kvarstod som styrelseskick, och byråkratin, kyrkan och militären förblev egna maktcentrum.

Det talas så mycket om fascism i dag. I Kyrkans Tidning vill Ulla Gudmundson, Sveriges ambassadör vid Den heliga stolen (som det står i tidningen) att Sverigedemokraterna ska benämnas fascister istället för rasister. Jag måste fråga då: stämmer det med Sverigedemokraterna att de är våldsdyrkare? Tar de avstånd från demokratin? Jag är ingen försvarare av (SD), de är verkligen inte politiskt korrekta, men jag vill ha en korrekt debatt. Och jag tar upp det här med tanke på, att esterna har kallats fascister, kallas fortfarande så i vissa kretsar.
Har det visat sig, att de är nationalister? De är rädda om sin kultur och sitt folk. Ja.
Är de populister? Nej.
Är de våldsdyrkare? Tvärtom.
Tar de avstånd från demokrati? Nej.
Tar de avstånd från kommunism? Ja, på grund av kunskapen om vad kommunismen är.
Byråkratin, kyrkan och militären egna maktcentrum? Nej. Estland är en europeisk stat med fria demokratiska val. Någon statskyrka finns inte. Militären är ingen maktfaktor.
Är Estland en polisstat som det sades efter Bronsnatten? Nej, polisen skyddar befolkningen och deras ägodelar på ett korrekt europeiskt sätt.

Varför har ryktet uppkommit, och varför lever det fortfarande? Det var kommunisterna som myntade det, och som såg till att det satte sig i riket. President Päts arbetade utomparlamentariskt på 1930-talet för att skydda landet från det han uppfattade som en högerrörelse, Vaps, som grundats av soldaterna som stridit för Estlands frihet.  Detta hände när flera av Europas ledande stater gick åt det extrema hållet, men jag tror ingen annan stat har behållit eftermälet så länge. Varför är det så? Därför att det låg i Sovjets intresse att klassa esterna som fascister därför att 1. de hade en så hög levnadsstandard 1940 som måste förklaras för de kommunistiska medborgarna eftersom de lärt sig att inget land i världen var bättre än det Sovjetiska. 2. De kunde senare se finsk TV och därmed visste esterna att standarden var högre utanför järnridån. 3. De var dugliga och efterfrågade arbetare och tjänstemän, och man måste misstänkliggöra dem för att ingen skulle tro på vad de sa.

Eftersom jag skrev att man bör läsa Arkadij Vaksbergs böcker började jag själv läsa boken som jag inte läst, nämligen Giftlaboratoriet, som skildrar många, många av de mord makten utsatte sina medarbetare och andra för under Sovjettiden och som sedan fortsatt in i våra dagar. Det är en berättelse om Ondskan, om den sataniska ondskan som absolut inte tar några hänsyn till vanliga mänskliga känslor. Lenin hade inga känslor för sina medmänniskor. Varför kan jag inte säga, kanske var det ADHD eller någon annan defekt som tar bort alla empatikänslor. Att Stalin var sjuk är ju helt uppenbart. Han led av förföljelsemani och sjuk misstänksamhet. Naturligtvis smittade han ner medborgarna. Att döda var inget märkvärdigt, och det var vad den ryske livstidsdömde fången som släpptes från fängelset i Tallinn efter 18 år också gav uttryck för när han sa att det är ju helt naturligt att det kan hända att någon dör när det är spritfest och knivarna kommer fram.

Därmed inte sagt att alla ryssar är sådana, men tillräckligt många för att livet ska vara osäkert.


Trackback
RSS 2.0