April 1, 2011. Ryssland - förändring eller degenerering.

Vi åkte genom Lasnamäe i dag. Den stadsdelen som byggdes under ockupationen när estländarna var i stort behov av bostad. Ni kanske minns, jag har skrivit om det tidigare. När lägenheterna var inflyttningsklara kom det massor av ryssar från Ryssland med ett papper i handen. De hade rätt till en lägenhet i Lasnamäe. Varsin lägenhet. Det blev inte många över till esterna själva. Ryssarna bodde där. Levde där. Sedan kom den nya friheten för esterna. Alla de betongklossar som kommit till i landet under ockupationen var i stort, verkligen stort, behov av upprustning. Staten delade ut alla lägenheter till dem som bodde där. Därmed lades ansvaret för upprustning på innehavarna. Vi såg att det hände saker när folk började våga låna pengar till reparationer. Över hela Estland kunde man se att fönster byttes, fasader putsades, och vi förstod att det renoverades inomhus också. Men inte överallt. Många trista betonghus förblev i dålig kondition. I Lasnamäe till exempel. Svenska turister togs dit av illasinnade guider för att de skulle se hur illa ryssarna behandlades. Att det var samma villkor för alla i Estland boende, det fick turisterna inte veta. En dag såg vi i alla fall att det började putsas fasader även i Lasnamäe. Några fönster här och några där byttes. Förändringen kom också dit. Jag har uppfattningen att även de rysktalande i Estland har förstått att jämfört med ryssarna i Ryssland har de ett bra liv. De lever i ett rättssamhälle.
Vi pratade om det här när vi for genom Lasnamäe Och om ryssen som Claes Arvidsson berättade om, som frågade: När ska ni införa sanktioner mot Baltikum? Sanktioner? Av vilken anledning? Här diskrimineras inga ryssar.

På SvD:s ledarsida läser vi åter en ledare av Clas Arvidsson:

Ett Ryssland fast mellan det förflutna och framtiden.

Han frågar bl.a. den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov: Vad är Ryssland? "Som Nigeria fast med snö." svarar han. Han ställer samma fråga till Andrej Liskij, chefredaktör för Novaja Gazeta. Han svarar "Vad är Putin? Följdfråga: President Medvedev då? I Sverige möts jag(C A) ibland av förhoppningar om att han ska träda fram som demokratisk reformator, men i Lipskijs ögon är de båda del av en och samma organism.

Och han är inte ensam.

Nemtsov beskrev Putinland som en klassisk auktoritär stat med korruption, evigt maktinnehav och manipulering av politiken. Dessutom som en ekonomisk bananrepublik där Putinkretsen kontrollerar statliga råvaruföretag. Modernisering, glöm det.

Visst finns det en insikt om problemen, menade Lilja Sjestova på tankesmedjan Carnegie. Hon talade rentav om ett nationellt konsensus om att Rysslands ekonomi och det ensidiga beroendet av olja och gas inte är uthålligt. Alternativen är förändring eller degenerering. Frågan är om det är möjligt utan att släppa den politiska kontrollen. För Sjestova är Ryssland ett land som fastnat mellan det förflutna och framtiden. Och som någon sade: Makten själv står i vägen för reformer.

Någon annan sade följande om höstens parlamentsval: Alla ryssar är säkra på att Förenade Ryssland ska vinna, men ingen tänker rösta på det.

”Mitt hus och familjen”, svarade ett par universitetsstudenter – ett svar som ekade från Sovjettidens alienation från staten och tryggheten i det privata.(På frågan Vad är Ryssland?))

Ett annat tvåordssvar blev ”fosterlandet och korruption”. Men faktum är att samtidigt som missnöjet med Putinismen ökar hos allmänheten finns det största stödet i åldrarna 18–25 år. Detta formulerades väl av en nöjd tredje student: ”Efter utbildningen kommer jag att få lön till mat och kläder. Jag kan resa. Men om regimen ändras kanske det leder till ett nytt Sovjet.”

Svaren kan jämföras med de väl valda orden från ordföranden i den ryska dumans utrikesutskott, Konstantin Kosatjov. Ryssland är unikt, stort, fredligt, vackert och vänskapligt. Mer intressant är att han såg Ryssland som framtida världsmakt. Medan globaliseringen är på alla politikers läppar här hemma, sade Kosatjov om Rysslands oberoende i form av naturresurser, en stor inhemsk marknad och självförsörjning vad gäller vapen.

Ryssland som en stigande stjärna kommer också till uttryck i en artikel av den Kreml närstående Sergej Karaganov (han med doktrinen om att Ryssland ska använda ryska minoriteter i andra stater för att få inflytande).(Varför tror ni att det finns människor som kallar ryssar i Baltikum för femtekolonnare? Hur ska balterna  skapa större trygghet i Baltikum för alla människor?)

Hans kommentar i Rossijskaja Gazeta (10/3) till upproren och revolutionerna i Mellanöstern är att oljepriset för lång tid kommer att ligga på en hög nivå:

”Jösses, mitt land har tur igen.”


Jag valde att kopiera nästan hela ledaren med några klargöranden och en fråga.


Trackback
RSS 2.0