April 15, 2011. Hera Müller på besök.

Ännu en skön vårdag.
De andra i huset tog en tur till de översvämmade områdena i närheten och såg "miljoner" fåglar, säger de. Mest gäss. Några sångsvanar. Och så en del andra fåglar.

Annars talades det mest om stora vägarbeten i Tallinntrakten på TV i kväll. Vägbyggarföretagen har råkat ut för ett besvärligt problem. När de gjorde den ekonomiska kalkylen var det mycket billigare; både materialet och arbetskraften. Vägverket menar att det måste en entreprenör räkna med, att omständigheterna skiftar.

I Maardu sjö har man upptäckt oroande många döda fiskar. Vattennivån sjönk i höstas, sedan lade sig isen och tillflödet av vatten stoppades. Nu är frågan vem som är skyldig. Vägarbetena! säger folk. Men det förnekas av dem som arbetar med vägarna. Och en "naturmänniska" menar att Estland är ett knepigt land, man måste räkna med sådant. Estlands natur skiftar så mycket; och i år var vintern ovanligt sträng. Nästa år blir det förhoppningsvis en lugnare vinter för fiskarna.

Inflationen i Estland är bland de högsta i EU. Den är 5,1 %, och det beror naturligtvis på de bättre tiderna. Hur ska esterna förändra det? Euron tillåter inte hög inflation. Man har t.ex. jämfört priset på smör i Estland och Finland. Till allas fasa är priset högre i Estland trots att lönerna är många gånger lägre.



Nobelpristagaren i litteratur 2009, Herta Müller

kommer till Tallinn. Hon är en betydelsefull person här också eftersom det hon skildrar i sina böcker om livet i Rumänien gäller lika mycket över hela Östeuropa. Alla känner igen det vidriga livet.

Vi såg vyer från Tartumaa, och kunde konstatera att snön är nästan helt borta!
I Tartutrakten söker man efter en möjlighet att starta ett hem för handikappade barn. I dag finns det bara två möjligheter för dessa barn. Antingen bor de hemma eller på vårdhem. Nu vill man skapa ett bättre alternativ för att de ska få ett rikare liv med större utvecklingsmöjligheter. "Det behövs över hela landet:"
I Petrikyrkan i Tartu repeterar handikappade barn för en konsert som de ska ge i kyrkan. De ska då samla in pengar för sitt hem.

Kockskolorna har examen. Då har de en mattävling. Vilka delikatesser! Vi kunde bara se. Inte smaka.
När de är klara med sin examen har de inga problem att få jobb. Antingen i Estland eller i utlandet. Hela Europa välkomnar de nya kockarna!

För övrigt säger professor Olav Kärt att  tillväxthormon inte kan tillföras kroppen med mat. Fallet Andrus Veerpalu debatteras fortfarande.
Trackback
RSS 2.0