April 19, 2011. Vissa fakta hittar jag inte.

Som flera av er redan upptäckt är jag mycket intresserad av att få veta vapsisternas partiprogram, eftersom de har beskyllts för att vara både nazister och fascister. Jag läser och jag läser... och jag blir förvånad. I Alvin Isbergs bok om demokratins kris ger han möjligheter att kontrollera de uppgifter han ger. Dock inte uppgiften att vapsisterna fick pengar från Tyskland. Finns absolut ingen hänvisning. I boken: The Baltic in international relations between the two world wars, utgiven 1988 av Acta Universitatis Stockholmis, där står det lika okontrollerbart: A new pro-German (anti-Baltic) movement was formed in Estonia... (sid 84)
Vilka märkliga påståenden! Är de påverkade av att Estland fortfarande var en del av Sovjetunionen 1988, eller varför får jag inte veta varifrån uppgifterna kommer?

...
I går lyssnade vi på radio Vega, ett finlandssvenskt program. Man diskuterade Sannfinländarnas framgång i det finska valet.
Det var en ryss, en tysk och en somalier som intervjuades. De har just startat ett parti som heter Nyfinländarna. På frågan hur de ser på Sannfinländarna förklarade ryssen med vrede i rösten att de är fascister allihop. Tysken sa Jag tycker att de pratar som det gjordes i Hitlers Tyskland. Somaliern sa ”Vi ska arbeta för att alla som bor i Finland ska ha det bra.” Alla tre talade utmärkt finlandssvenska!!??

...

Utrikesminister Paet har åter varit i Libanon för att se dem i ansiktet som gör utredning och försöker hitta en lösning. Ärendet är prioriterat och ingen möda ska sparas, sa Paet vid hemkomsten. Det instabila läget i Syrien, där de troligtvis finns, är avgörande för hur mycket arbete som läggs ned därnere.
Vi litar på Libanon. De gör nog allt de kan. Vi litar också på Syrien och har ständig kontakt med dem. Så sa Paet i kväll.

I EU finns en hel del arbetsmöjligheter. Alla jobb utannonseras varje år. Nu menar man att esterna har inte så många jobb de borde ha, inte ens på låg nivå. Ansökningarna för att få jobben nästa år har just börjat, och 340 ester söker.

President Ilves tog farväl av de 165 estniska soldater som åker till Afghanistan i dag. "Ni gör en enorm insats. Ert arbete att hjälp afghanerna till ett bättre liv är ovärderligt ."
Soldaterna själva menar att utbildningen de fått är mycket bra, och de känner sig motiverade. Flera av dem åker för andra gången.

De estniska socialdemokraterna demonstrerade i dag för lika löner. Medellönen för männen är 30,9 % högre än medellönen för kvinnorna. Det är en stor skillnad, den största i EU, och nu ska det ändras på. Även IRL höll med.

Det finns en hel del minoritetsgrupper i Estland. En sådan grupp är setukeserna. (19 jan 2010). I Estland betraktas de som ester och ska kallas så, men i Ryssland får de verkligen vara setukeser. Nu ska man ändra på det. Alla minoritetsgrupper ska undersökas och man ska se om något behöver göras för just dem.

Det utdelades författarpris i dag.

 
Päevaleht-journalisten Kadri Ibrus fick ett pris

och


Imbi Paju (26 jan 2010) ett annat. Paju menar att när hon såg på Universitetet att hennes ryska studentkamrater inte visste ett dugg om estnisk historia, då kände hon att hon måste göra något. Hon har sedan gjort filmer och skrivit böcker, och det gav henne ett fint pris i dag. Jag har läst hennes bokk "Förträngda minnen", och den är lika måste som Oksanens böcker!

Skådespelaren Lembit Eelmäe skulle enligt Aktuaalne Kaamera i dag ha fyllt 80 år, och det firades med en bok om honom av Aivar Kull.



"Om Eelmäe hade varit född i ett fritt land, då hade han varit känd i världen!"
 
Trackback
RSS 2.0