April 23, 2011. Narva.

Narva är verkligen en speciell stad. För oss svenskar har den historisk betydelse. Karl XII vann slaget över Peter den Store där. (Han hade vinden på sin sida. Snön förblindade de ryska soldaterna. - Riktigt så enkelt var det kanske inte, men man kan säga att i alla fall hade de tur med vädret.)


Slaget vid Narva.

Erik Dahlberg var skaparen av den nya staden; den var i så dåligt skick att den behövde en upprustning. Han gjorde den till en mycket speciell karolinsk stad som ansågs så typisk för sin tid.
Under andra världskriget bombade Sovjet hela staden. Det lilla som blev kvar var bara några få hus, en kyrka och rådhuset. Det sägs att rådhuset sparades för att den första sovjeten bildades där, men det kan jag inte hitta uppgifter på just nu.
Det var i Narva på Hermansborgens uteservering som Ants satt och tittade med kikare in i "Mordor".

De två borgarna Hermansborgen i Narva och Ivanborgen på den ryska sidan av Narvafloden står och betraktar varandra. Och det var i Narva ett par år senare som resaturangägaren berättade att han är "den siste esten" eller "den förste esten" beroende på vilket håll folk kommer ifrån. Somliga kommer från Ryssland, andra är på väg dit.
När vi var i Kongi träffade vi en kvinna, som bodde i ett hus långt från andra människor. Det var det området som fungerade som en militär övningsplats under sovjettiden. Alla husen där hade skickats till Ryssland och esterna fick en liten summa pengar och tvingades hitta en ny bostad. Mamman till kvinnan vi träffade kom från Narva. Alla ester hade blivit evakuerade från staden och ryssar hade flyttat in. Mamman hade anvisats det här huset, som av någon märklig anledning fanns kvar. Och dottern bodde nu kvar i huset. Alltså. Ester ut, ryssar in.
Nu är Narva en "rysk" stad. Den nye borgmästaren kan ingen estniska alls. Vår släkting Ave har undervisat rysktalande lärare från Narva i estniska språket, men det är inte lätt...

...
Just nu är det problem i Östra polisdistriktet (Narva-Jõhviområdet). Det saknas tjugo poliser, och de som är kvar jobbar oerhört hårt för att klara av allt som händer. Även G4S har mycket att göra.

Och apropå poliser, så har chefen för Rakverepolisen, Lembit Kalda, blivit knivhuggen i sitt hem av en f.d. polis, som fick sparken för ett par år sedan. Det var Kalda som avskedat honom, och detta var en hämnd. Kalda är fortfarande på sjukhus, men läget är stabilt.



Polischefen Lembit Kalda, innan knivhuggen.
...

I Svenska kyrkan i Tallinn firar man påsk på svenskt vis. Patrik Göransson, kyrkoherde i Mikaelskyrkan, som talar utmärkt estniska berättade om de svenska traditionerna med påskris, målade påskägg och att barnen knackar på dörren hos någon, kastar in ett påskkort och springer iväg. Om han blir fångad är han förlorare, klarar han sig vinner han. Det har jag aldrig lekt!

I Paide var det stort vikingaslagsmål i dag. Esterna har inte glömt sin storhetstid när de drog västerut och brände Sigtuna! Alla slogs i Paide, både barn och vuxna, men det var bara en liten gosse som grät hejdlöst. Alla andra tog det som en lek.

Det blir sol och varmt i morgon! Det var så varmt i dag att vi inte kunde sitta i solen. Vi klarade inte värmen. Helt underbart!
Trackback
RSS 2.0