April 25, 2011. Dags för studentuppsatser.

Vilken fantastisk sommardag. 38 grader på balkongen när det var som varmast och 25 grader i solen klockan halv nio på kvällen!
Nu vet jag förresten vad den här årstiden heter: Suur vesi, "det stora vattnet". Det är ännu större sjöar på åkrarna nu. Och i "sjöarna" simmar gäss. Massor med gäss. Vägen till flera av bostadshusen är översvämmad. En bil stod uppställd på det som skulle vara en väg och några par stövlar stod bakom bilen.

I dag var det slutskrivningarna för alla abiturienter. 9985 stycken var det som skrev. I radion lästes uppsatsämnena upp så att alla skulle veta. Jag kommer ihåg hur det var för en väldigt massa år sedan i Sverige. Visserligen lästes inga uppgifter upp i radion, men kvällstidningarna, som verkligen var kvällstidningar då, redogjorde för studentskrivningarna och när det gällde matematiken och främmande språk, så kom de med lösningarna också så att man direkt kunde kontrollera sitt arbete.

Först fick vi de hur utbildningsminister Jaak Aaviksoo hälsade alla välkomna till skrivningen, sedan blev han intervjuad i Aktuaalne Kaamera. Då berättade han att nästa år blir slutskrivningen annorlunda, då blir det fler frågor att besvara och det krävs mer av tänkande och därefter kommer uppsatsen. Han hoppas också att all skolor ska vara jämbördiga. "Våra norra grannar är bättre än vi. De är i topp, men vi kommer straxt efter."


En elev tyckte det var jättelätt. Förra året var mycket svårare.
En annan sa att han hoppats på Historia eller Politik.

Årets ämnen:
  • Mitt Estland.
  • Sociala mediers påverkan på relationer.
  • Utbildning utgör nyckeln till utveckling.
  • Livets tanke är att ge varandra stöd (ordspråk från Irland).
  • Varje tid har sitt eget ansikte.
  • Hur många saker finns det som jag inte behöver? (Sokrates)
  • Lär av historien att människor inte lär sig av historien. (Hegel)
  • Kulturen finns i och omkring oss.
  • Hur har litteraturen påverkat min livsinställning?
  • Det är målet som ger livet mening (Th. Parker)

...

Det är ett litet, men dock, födelseöverskott i Estland. Förra året föddes 15 825 barn, och det dog 15 750 människor. Äntligen, kan man säga. Det har varit ett underskott så länge nu, att det behövdes en vändning. Det ser ut att fortsätta…

 

Har ni märkt att kaffepriset har ökat? I Estland har det gått upp ända till 70 %.


Skogsvägar på Saaremaa är totalt sönderkörda av skogsmaskiner, långtradare och snön. Det är bara djup gyttja och vägarna går helt enkelt inte att använda varken att köra bil på eller gå på. Det är bekymmer för dem som bor där. Även vår väg här, var i farozonen i höstas när de stora långtradarna körde iväg med timret som var resultat av den stora orkanen i somras. Det var sådana mängder träd som fallit att bilarna fick köra gång på gång. Vi hade tur. Vägen lagades innan den blev okörbar.

 

Arvo Pärt har fått ett fint kulturpris i England, och den ryske ambassadören delade ut pris till några kulturarbetare i Tallinn. "Ryssland har stort intresse för estnisk teater", sa ambassadören, "och särskilt nu när de intresserar sig för Tjechov under Tjechovåret!"

 

 

 

Trackback
RSS 2.0