April 29, 2011. Historien är så nära.

Vi tog en tur till Tallinn i dag. Solen sken och jag satt och betraktade landskapet genom bilfönstret. Det känns så starkt när vi passerar de gamla bondgårdarna, bostadshus av trä som ofta behöver lite reparation och en liten bit ifrån står ladan. Antingen av sten eller trä. Oftast inte målad. Och så runt gården den numera höga häcken, som har fått växa i många, många år. Jag tänker på att så många människor fick lämna denna idyll för Sibirien, och om de kom tillbaka, då hade kolchosen lagt beslag på egendomen. Jag kan inte låta bli att tänka på det. Historien är så nära. Och här, mitt i allting är jag.

Kommer ni ihåg när Göran Persson var rädd för att de nya EU-länderna skulle komma och förstöra vår arbetsmarknad? Han var rädd för "social turism". När esterna förstod att riktigt riktiga människor var de tydligen inte. Göra Persson röstades ner, och vi hälsade "rörmokarna från öster". Men det gjorde inte Tyskland, Österrike eller Schweiz. De krävde arbetstillstånd av dem. Nu tas det bort. Nu är alla välkomna att arbeta i hela Europa. Som det var meningen. Här ordnas intensivkurser i tyska som en hjälp, men man tror inte att det blir så många ester som flyttar till Tyskland, det blir nog mest polacker. Kanske kommer vi i Sverige att sakna just dem. De har utfört många välbehövliga sysslor, som kanske inte skulle blivit gjorda annars.

Premiärminister Andrus Ansip har varit i Riga för att prata om den planerade järnvägen Rail Baltica. Letterna har intresserat sig mer för en järnväg mellan Riga och Moskva. Idag sa emellertid den lettiske premiärministern att ester och letter har ett så gott förhållande, och han är mycket intresserad av Rail Baltica. Då kommer det köras 120 km/tim mellan Tallinn och Riga. Om inte tidigare, så kommer jag då äntligen få besöka Riga!



Frihetstorget.

Frihetstorget, Vabaduse Väljak, består av stora härliga stenytor. Jag har förstått att de är som gjorda för att åka rullbräda på, lattja på cykel ja, helt enkelt tillbringa sin lediga tid efter skolan. Vi såg en helt fantastisk uppvisning av en ung man på cykel. Vilka konster! Men. Nu är det så att det är inte alla som gillar det här. Det är naturligtvis oroligt för alla andra, de som ska gå över torget. De måste verkligen se sig för så de inte blir pååkta. Och så får det inte vara. Den 18 maj ska det hållas ett möte någonstans i staden där man ska fatta beslut om vad som ska göras. En sak tycker i alla fall jag är helt klar: ungdomarna behöver en sådan här plats i stan.

I söndags mördades en taxichaufför i Tallinn. På en mack i stan kan man se några andra tanka hans bil och köra iväg. Efter ett stort sökande hittades de i tisdags när de försökte stjäla en ny bil  i Tyskland, och nu väntar en utvisning till Estland.


De misstänkta mördarna.
Victor Kabanov and Andrei Karanet
Trackback
RSS 2.0