April 3, 2011. Östeuropeerna och deras verklighet.

Vi tittade på ett program på Axess TV. Det handlade om de två skräckväldena i Europa under 1900-talet. Och där sa professor Timothy Snyder vid Yale University något viktigt. Under tiden mellan andra världskrigets slut och Sovjetunionens fall skrevs Europas historia av västra Europa. Vi fick lära oss att Tyskland var den stora Ondskan osv. Nu är det svårt för östeuropéerna att få någon att förstå deras verklighet, deras historia.  Vi har bestämt att Tyskland och Hitler stod för världshistoriens värsta brott, de onda handlingarna utfördes av västeuropéer mot västeuropéer och vi är absolut inte intresserade att ändra våra åsikter.
Han har speciellt studerat Polen, Ukraina och Vitryssland, och menar att det var där som Förintelsen verkligen ägde rum.

...

Den estniske skådespelaren Ott Sepp, född 1982 i Tallinn har fått Oscar Luts humorpris. Det delades ut i Oscar Luts hem som numera är museum i Palamuse. Jag minns Ott Sepp bäst som den unge skolpojken som deltog i frihetskriget i en film vi sett. Den var verkligen inte humoristisk. Men numera är han alltså humoristisk.



Ott Sepp.

Han skulle berätta en rolig historia. Det var inte så lätt, men han kom i alla fall ihåg denna: "En adelsman visade baken för sina livegna. Men de såg ingen skillnad."

I Belgien arbetar nu estniska kockar och serverar typisk estnisk mat. BL.a. Ärtsoppa med fläsk. Ants brukar berätta att svenskar frågade honom när han var barn vad de åt till jul. Det var som i Sverige, det enda exotiska var sylt med kött. (Han visste inte att det heter sylta på svenska. På estniska heter det sylt.)

Några ester har tagits som gisslan i Libanon. Utrikesminister Paet har varit där för att ta reda på vad som hänt, men allt är höljt i dunkel. I Libanon tror man att de redan är transporterade till Syrien. Det handlar om att man behövde några fångna västerlänningar för att uppmärksamma problemen med att det finns gränser mellan Libanon, Syrien och Irak, tror man. För esterna är det största problemet att de tre ländernas säkerhetstjänster inte har någon form av samarbete,

Det förs en ständig diskussion om de språkliga problemen i de ryska skolorna i Estland. Det finns inte tillräckligt med lärare i estniska för dem. En mycket klok lärarinna i en rysk skola menade att det bästa vore om hennes skola kunde få någon eller några estniska skolor som vänskolor. Det skulle underlätta på alla sätt, både språkligt och socialt.
Trackback
RSS 2.0