Aug. 2, 2011

29 juli

Det var precis som förra året. Storm, åska och regn. Träden föll utefter Simonavägen och spärrade tillfarten till Triigi härifrån. Hanno drog stora nedfallna kvistar från tomten till brasplatsen efter stormen. Och strömmen gick. Det blev så tyst, och varmt, och fuktigt. AC:n fungerade inte förstås. Och inte kunde vi koka kaffe. Tänk att man är så beroende av kaffe!

Vi tog en tur till torget där bönderna säljer sina varor. Vi hade beställt 10 liter blåbär till i dag, men damen som skulle plocka hade planerat att göra de i går för att bären skulle vara färska, och då kom ovädret. Så det blev inga blåbär. Istället var det en äldre kvinna från trakten som började prata med oss. Hon hade märkt att jag förstod en del estniska, och att jag kunde betala alldeles själv. ”Tänk at här finns det människor som har bott hela sitt liv och aldrig lärt sig ett ord estniska! Tubli! Tubli!” (duktig), sa hon flera gånger, och så skrattade vi tillsammans. Det är bland det bästa jag vet när folk tilltalar mig och vi får skratta ihop!

Det kom ett nytt oväder, men inte lika starkt som det i går, och en man från Eesti Energia var här och satte igång elen. Jag gick direkt och satte på kaffet. Det blev tre-kaffe med smörgås. Åh, vad det var gott. Men sedan visade det sig att telefonledningarna var trasiga någonstans, så någon internet blir det inte ännu.

30 juli

Vi tog en tur till Rakvere för att handla. Kyrkogården är full av träd och grenar. Kors och stenar har fallit eller står på sned. I radion berättar de att i Tallinn har det regnat så mycket att det kommit in vatten i källare och lägenheter och gator är översvämmade. Människor vadar sig fram i huvudstaden. Det har aldrig hänt tidigare att Tallinn drabbats av översvämning.

Jag har nog glömt att berätta att i Moskva är det så varmt att man fått ta bort asfalten som blivit alldeles kladdig och istället lägger de stenar på gator och trottoarer. Det ser faktiskt mycket fint ut.

 

31 juli

Lite bättre väder för oss som har det svårt i värmen. Det kändes skönt att kunna göra lite nytta i trädgården.

Vi har tittat på estniska mästerskapen i friidrott i dag, och jag tänker på att ”ryssarna har det så svårt i Estland” enligt Moskva. Det är många ”ryssar” som tävlar och vinner, och de får lika mycket applåder och intervjuas självklart efter segern. Och just nu är det ett program om en ”rysk” kvinna vid namn Marina. Hon söker sin bror som finns någonstans i Ryssland. De har inte setts på många år.  I själva verket - Hallå Moskva! - så är det ingen skillnad på ryssar och ester eller kanske vi ska säga på estländarna och esterna, inte i TV i alla fall. Men när någon orsakar svåra problem talar man om det. Det gör man med alla även när esterna orsakar problem. Och det är faktiskt bara på namnet vi förstår att de är av ryskt ursprung.

I Tallinn har man alltså inga erfarenheter av översvämningar. Därför visste man inte på radiohuset att även fukten kunde störa apparaturen. Resultatet blev att sändningarna inte gick ut som de skulle.

2 augusti.

Nu har vi haft en man från Elion här och en ung student, och det var studenten som lyckades få igång vårt internet. Det var inte telefonens fel, det var en router som krånglat efter ovädret. En skadereglerare från försäkringsbolaget berättade för oss att han stått någonstans och sett hur ovädret koncentrearde sig över Väike Maarja. Det var ett fruktansvärt oväder sa han. Och det kunde vi hålla med om.

Nu är det sol, lagom varmt och eftermiddag.

Vi är verkligen beroende av internet. Så är det. Vi lever på ett helt annat sätt än vi gjorde förr. Nästan allihop. För många år sedan när vi tog semester och lämnade kajen i vår segelbåt då var vi onåbara. Vi bestämde själva om vi skulle ringa någon från någon automat i skärgården. I radion läste de upp efterlysningar på båtsemestrare som man måste komma i kontakt med. Visst var det andra tider!

 

 

En bild från kyrkogården.

 

Jag läser i Postimees att Väike Maarja-borna har lärt sig av förra årets storm, och skadorna är inte lika stora. Det blåste 34,5 m/sek. Ett hus träffades av blixten och fattade eld, men det ligger bara 500 m från brandstationen, så det blev inga allvarliga skador på det.

 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Kajsa! Blåser det 34,5 m/sek är det faktiskt orkan! Då förstår jag att det var ett häftigt oväder. Skönt att det är över och att du kan skriva igen!

2011-08-03 @ 11:20:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0