Aug. 4, 2011

Keskerakonds ungdomsförbund protesterade i dag i Tallinn mot de höga elpriserna.

 

 

Demonstranter i Tallinn.

Eesti Energia-representanter försökte prata med dem, men lyckades inte med det.

"Varje medborgare i Estland är ägare till Eesti Energia!” stod det på en affisch.

Man försökte få ut styrelsen för EE ut på gatan samtidigt som man alltså inte talade med de representanter som kom ut. Demonstranterna menade också att styrelsen inte ha rätt att höja elpriserna utan att få tillstånd av folket.

Styrelsemedlemmen Margus Kaasik säger nu till Postimees att det är krångligt att utan diagram och diabilder förklara varför priset är vad det är. "Vi har kommit fram till en rimlig överenskommelse med konkurrensmyndigheten och elpriset är rimligt", sade han till journalister.

Elpriset har höjts mycket under de fria tjugo åren. Tidigare kostade uppvärmning ingenting. Eesti Energi gör en bra vinst, cheferna har höga löner, det investeras både i landets infrastruktur och i utländska företag. Jag har tidigare berättat om att elen kan stängas av för alla lägenhetsinnehavare om en enda hyresgäst inte betalar. Jag förstår att det är problem för människor att förstå att det har blivit så dyrt. Och visst känner vi igen problemet i Sverige.

…..

 

 

Ealai Lama och Andrus Ansip.

Dalai Lama är på besök i Tallinn för tredje gången. Han ska träffa fyra ministrar, Mart Laar, Ken-Marti vaher, Juhan Parts och Jaak Aviksoo, parlamentets talman Ene Ergma ocjh premiärminister Andrus Ansip. Det var utbildningsminister Aaviksoo som utnämnde Dalai Lama till hedersdoktor vid Tartu Universitet.

Den tibetanske ledaren har uttryckt en önskan att träffa det estniska folket därför att de är så trevliga!

Andrus Ansip berättar att mötet övervakas av Kina och att många andra länder avstår från att möta Dalai Lama.

Dalai Lama bor sedan 1959 i exil, efter att ha krävt Tibets frihet. Han tilldelades Nobels fredspris 1989 och 2005 valdes han till hedersdoktor vid universitetet i Tartu.

…..

I Estland har man försökt göra gränsöverfarten enklare mellan Ryssland och Estland. Affärsmän som arbetar i Ryssland med bor i Estland ska kunna ordna alla formaliteter via internet är det tänkt. Problemet är bara att det fungerar inte. Internet fungerar inte som vi är vana vid i Ryssland. Man kan alltså anmäla i förväg på en s.k. väntelista att man regelbundet reser över gränsen. Följande grupper ska prioriteras:

1.      om fordonet körs av en man som lever i ett land enligt Schengenkonventionen, enligt bestämmelsen om tillfällig vistelse – har en viseringshandling eller reser enligt reglerna för viseringsfrihet.

2.       om fordonet körs av en man som har ett giltigt skäl att passera gränsövergången och anmält sig i förväg på väntelistan.

3.      Om fordonet körs av en man som kan uppge en godtagbar anledning till att han måste komma över snabbt.

Därefter ska de prioriterade släppas över i kronologisk ordning.

Enkelt ellr hur?

…..

 

Och här receptet på en äkta Pavlovatårta.

Ingredienser:

4 rumstemperatur äggvitor

En aning salt salt

250 g socker

2 tsk majsstärkelse

några droppar vaniliekstrakt

1 msk vitvinsvinäger

3 dl vispgrädde 35%

20 jordgubbar

Förberedelser:

1 Värm ugnen till 160 grader. Täck formen med smörpapper och rita en ring på 22-25 cm.

2 Vispa äggvitorna med salt till halvskum. Tillsätt socker och fortsätt slå i omgångar tills du får ett blank fast skum.

3 Strö majsstärkelse på skummet genom en sil och blandas ihop vinäger och vanilj och rör försiktigt genom massan.

4 Häll äggviteskummet på bakplåtspapprets cirkel och släta ut sidorna jämnt. Av särskild betydelse är att det översta lagret är slätt eftersom det senare ska vändas upp och ner på en tallrik.

5 Sätt in marängen i ugnen och sänk ugnen värmen till 130-140 grader. Grädda i 1 timme.

6 Stäng av värmen och låt ugnsluckan stå på glänt tills marängen svalnat.

7 Vänd upp tårtan på en tallrik

8 Täck med vispad grädde och dekorera med skivade jordgubbar. Och servera!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0