Aug. 5, 2011

Eesti lipp.

 

I Finland har det producerats en rapport i Rundradion där det berättas att i Estland är det så fattigt att föräldrarna inte har råd att köpa mat åt sina barn. I många fall placeras barnen i sommarskola för att få lunch där, annars är alternativet at de får gå ut i naturen 0och plocka blad att äta. De är så fruktansvärt hungriga! I Finland har man konstaterat att trots att lönerna ligger lägre i Estland än i Finland finns det varor som är dyrare i Estland.

"Rabarber är hårda som träd nu, och äpplen är inte mogna ännu", reflekterade en av de citerade källorna.

Jag vet inte, men kan den historien komma från finlandssvenske f.d. docenten Bäckman som blev avvisad i dagarna när han skulle resa in i Tallinn? Han har ju bl.a. undervisat i att esterna deporterades till Sibirien för att de skulle skyddas för sina landsmän, skogsbröderna.

 

Vi pratade om att det är tjugo år sedan Estland blev fritt. De som nu är i den åldern lever med sovjettiden som våra ”fyrtiotalister” levde med andra världskriget. Kriget hade varit, och ibland kom det fram lite nyheter om det som de där små kaffe- och smörkupongerna som hittades i ett köksskåp. Det var historia men inte riktigt en realitet. I många flyktingfamiljer från Estland har föräldrarna inte velat prat om sitt Estland. Jag har också läst om att judar som befriats från tyska koncentrationsläger inte berättat för sina barn om vad de varit med om. Ändå har barnen känt att något varit fel. De har velat veta. Ingen har velat berätta.

Frågan är vad som händer när man börjar rota i det som hände. Ingen har ställts till svars för vad de gjorde, vad de utsatte sina medmänniskor för. Det gällde att leva i det sovjetiska Estland på den tiden. Vem gick med i partiet? Vem gjorde det inte? Det finns så många frågor. Hur ska barnen ta det om det visar sig att någon förälder varit med i besluten om deporteringar? Skulle de gjort som i Sydafrika? Där har man gått igenom den svåra processen och fortsatt leva. Nu är det för sent att göra likadant.

Det finns så många frågor, och den 20 augusti är den stora födelsedagen. Då är det exakt 20 år av frihet som ska firas. En ny plats i Tallinn ska döpas om. Nya statyer. Kanske väcksändå frågorna till livs då. Vi får se.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0