Aug. 9, 2011

Jaha, så var det dags igen. Moskva protesterar mot och lägger sig i Estlands inre angelägenheter. I dag gäller det Historiska museet och Erna Retk.

Det ryska utrikesministeriet kritiserade i sitt uttalande att Historiska Museet har en monter som berättar om Alfred Rosenberg, som föddes 1893 i Tallinn och dog 1946 i Nürnberg. Han var nationalsocialistisk ideolog och strateg. Från 1941 till 1946 var han krigsminister för de ockuperade områdena i öst och därmed ansvarig för de krigsförbrytelser och brott som begicks där. Vid Nürnbergsprocessen dömdes han till döden genom hängning.

Ryska UD kritiserar också de just avslutade militära sporttävlingarna ”Erna Retk”.

”Estland vidhåller genom de senaste händelserna sin envisa ovilja att acceptera Nürnbergdomarna.” menade ryska UD i en kommentar.

 

 

Några tävlande i Erna Retk.

Erna Retk är en tävling som grundar sig på händelser under andra världskriget. När Finland förlorat i kriget mot Sovjet och tvangs gå in i fredsförhandlingar, då hjälpte finnarna estniska unga män som deltagit som frivilliga i Finland att återvända till Estland för att försöka sätta stopp för Sovjets försök att åter ockupera landet. Tillsammans lyckades de estniska och tyska trupperna fördröja den sovjetiska invasionen tillräckligt lång tid för att tusentals ester skulle lyckas fly från en säker dör i Sovjet till en frihet i väst. Moskva menar naturligtvis att esterna samarbetade med förtryckaren Hitler., precis så som Finland gjort.  ”De deltog i en aggressiv handling tillsammans med Hitler, som var fientlig mot alla länder som ursprungligen undertecknade FN-stadgan. Deras försök att dölja det brott som begåtts genom att förklara det med en hänvisning till kampen för nationell frihet är ärekränkande" läser vi i det ryska utrikesministeriet uttalande.

I Erna Retk deltog 30 lag, tio av dem från främmande länder, inklusive Georgien, Finland, Danmark, Belgien, Litauen och Schweiz.

I tisdags i förra veckan, protesterade Moskva mot högtidlighållandet av offren vid Sinimäed med uppförandet av ett minnesmärke.

Estniska utrikesministeriet svarar: "Ryska UD: s uttalande i dag är skadligt och kränkande och bidrar inte till att förbättra estnisk-ryska relationerna i Estland. Återigen måste vi betona att Republiken Estland har fördömt alla brott som de totalitära regimer som ockuperade Estland har begått och beklagar den ideologiska manipulation av denna fråga från ryskt håll."

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0