Aug. 19, 2011

När det gäller apotek och mediciner ska jag komplettera mig. Det finns många apotekare i släkten. En tid  trodde jag att hälften av alla ester jobbade på apotek...

Ants farbror fick låna pengar till ett apotek under frihetstiden. Det lönade sig väl. Problemet kom under ockupationsåren. Han gjorde nämligen så, att han gömde ingen medicin. Den som kom och var i behov av medicin fick det. Kommunisterna fick veta detta, och varnade honom på olika brutala sätt, men han gav sig inte. "Det är min uppgift att ge medicin till dem som behöver." - "Det är bara partimedlemmar som ska få sådan medicin!" Till slut orkade han inte längre. Redan efter ett år av "behandling"var han död.

Kanske är de gömda medicinerna orsaken till att man fortfarande använder naturmedel i så hög utsträckning i Estland. Man fick inte glömma bort den gamla kunskapen. Fick man ingen penicillin tvingades  man använda annat.

I dagens Postimees läser vi:

Dricka Tranbärsjuice håller blodkärl i form.

 

 

Härligt sur tranbärsjuice. Eller är den sötad?

 

Tranbär har länge varit känt som ett naturligt stöd för att lindra inflammation i urinblåsan. I Boston University har forskare upptäckt att tranbärsjuice stärker hjärta och blodkärl.

Vid undersökningar visade det sig att bäret innehåller nyttiga ämnen som förändrar en människas artärer. De blir mjukare och mer elastiska och förebyger därmed blodproppar.

I sin studie, gjorde forskarna från Boston University 44 pilotprojekt med 480 ml tranbärsdryck. Redan efter fyra timmar kunde de se förändringen på artärerna.

Att dricka tranbärsjuice dagligen ökar det så kallade goda HDL-kolesterolet i blodet och sänker LDL eller det dåliga kolesterolnivåerna.

Tranbärsforskarna menar också att det finns mervärde i bärets sammansättning. Ett syrlig bär innehåller stora mängder av friska antioxidanter, polyfenoler. Polyfenoler sägs ha viktiga egenskaper vid cancer och diabetes. Det är starkt antiinflammatoriskt..

 

Tallinn liknar en sibirisk by

"Tallinns gator liknar på vintern en by i Sibirien", sa presidenten när Vikerraadio hade den första debatten mellan de två presidentkandidaterna i går kväll. och tillade att ”detta kan också sägas om förhållandena på sommaren när det används taggtråd för att laga trasiga staket på daghemmen."  (Savisaar är borgmästare i Tallinn)

"Vi har en stor kommun, som har en massa pengar, men som inte svarar för öppenhet, som inte har gjort sig fri från korruption som statsapparaten har gjort", sade presidenten.

Hans motkandidat Indrek Tarand, som utsetts av Savisaars Keskerakond, sade att denna och många andra sjukdomar i det estnisk-sovjetiska arvet är något de kämpar hårt med, 0ch det är inte hopplöst.

Tarand sa också att Keskerakond kommer sluta med samarbetet med grannen i öster.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0