Aug. 3, 2011

Under ovädret var det en blixt som lät särskilt nära. Men det syntes inget. Vår granne Õie I berättade i dag att den slagit ner i hennes källartrappa. Det blev ett 1½ m djupt hål i marken och allt i källaren täcktes av sand. Õie bor ca 250 m från vårt hus, så det var verkligen nära.

Nu har vi det bästa vädret. Sol och lagom varmt.

…..

I Glehns park i Nõmme, en förort till Tallinn, har man rest en staty över Kalevipeg.

Parken är värd ett besök. Vi var där någon gång på 1990-talet, och det verkar ha hänt en del där.

…..

Även Rysslands UD har fördömt att det hölls ett memorial i lördags vid Blå Bergen, Sinimäed.  (se min blogg den 22 juli i år)

 

 

Striderna.

 

Veteraner högtidlighöll minnet av krigets offer på lördagen i Sinimäed

 

Kanske minns ni Tannenberglinjen? Det har benämnts så också.

Rysslands utrikesministerium menar att detta är händelser som bär nynazistiska, främlingsfientliga och rasistiska förtecken. I Estland menar man att detta, ett av de största slagen under andra världskriget som varade mellan den 26 juli och 12 augusti 1944 var en del av ett estniskt frihetskrig. Esterna med hjälp av Waffen SS och Wehrmacht gjorde ett försök att stoppa Röda armén från att åter komma in i landet. Det blev det blodigaste slaget för esterna. I Waffen SS fanns ester, frivilliga främst från Norge, Danmark, Holland och Belgien. Sovjet förlorade 200 000 man och 200 tanks.

Den utdragna striden gjorde det också möjligt för över 100 000 ester att fly landet till Tyskland eller Sverige.

Estlands utrikesministerium sa i dag att Rysslands påstående bygger på bristfällig kunskap och ideologisk klichéer.

Utrikesministeriet bekräftar också att Estland har fördömt alla brott begångna av de totalitära regimer som ockuperade Estland och fördömer alla former av ideologisk manipulation i ämnet.

…..

Även i Estland får man in böter från fortkörare med hjälp av kameror! Man har fördubblat antalet bötfällda under de senaste månaderna. De första sju månaderna har 36.862 fortkörare bötfällts under första halvåret. Det ger 615 116 Euro till statskassan. 452 990 Euro har redan inbetalts.

Den värsta dagen är lördagen, följd av söndag, måndag och fredag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0