Dec. 10, 2011 Smittskyddsläkaren varnar folket.

Otäckta brunnar lurar i Estland.

I utkanten av Tallinn på Vääna fältet i Saku stod en gång på flodstranden en pumpstation med stora oskyddade brunnar.

En fjärde är bara ett bottenlöst hål av betong och en järnkonstruktion. Där har människor fallit ner fyra meter skriver Õhtuleht (Kvällsbladet). Befintliga brunnar syns på sommaren trots det höga gräset men snön täcker hålen helt.

Ingen varning finns. Länsstyrelsen i Saku försökte i går ta reda på vem som ansvarar för detta, men fick inget svar eftersom ingen i kommunen varken svarade på webbplatsen eller i telefonen.

….

Sydsvenskan skriver i dag:

Virus hotar ryska demonstranter

 

Ryssar varnas för att delta i dagens stordemonstration mot valfusk “för att inte bli förkylda”. Gymnasieelever som demonstrerar får inte ta slutexamen.

Makthavarna i Moskva är påtagligt nervösa inför dagens demonstrationer mot valfusket i förra helgens parlamentsval. Protestmöten är planerade i tiotals städer runt om i Ryssland, och demonstrationen i Moskva förväntas bli den största oppositionsmanifestationen på mer än ett årtionde.

Den första stora demonstrationen mot valfusket ägde rum på måndagskvällen. Då hade myndigheterna oväntat gett tillstånd till en demonstration med högst 300 deltagare. Både arrangörerna och polisen blev tagna på sängen, när uppemot 8 000 missnöjda Moskvabor dök upp.

Inför dagens demonstration fick arrangörerna återigen ett tillstånd för ett protestmöte med högst 300 deltagare. När tiotusentals personer hade anmält sig till demonstrationen på Facebook och på den ryska motsvarigheten, Vkontakte, gick myndigheterna med på att öka det tillåtna antalet deltagare till 30 000.

I utbyte accepterade representanter för arrangörerna att demonstrationen flyttades från Revolutionstorget i närheten av Kreml till en park på andra sidan Moskvafloden.

Premiärminister Vladimir Putin har beskyllt USA:s utrikesminister Hillary Clinton för att stå bakom demonstrationerna. Tusentals inrikestrupper (det beryktade Omon) har förflyttats till Moskva för att hålla demonstranterna i schack.

 

Smittskyddsläkaren varnar folket.

 

Rysslands högsta smittskyddsläkare Gennadij Onisjtjenko varnade i går alla ryssar för att delta i protestaktioner där många människor samlas. På grund av årstiden är risken stor att deltagarna smittas av akut virusinfektion i luftvägarna, (min understrykning) sade han i en intervju med statliga nyhetsbyrån Rian.

Tidigare under veckan skickade myndigheterna ut offentliganställda Moskvabor och äldre skolelever under skoltid för att delta i stöddemonstrationer för maktpartiet Enade Ryssland.

Inför dagens demonstration har man i stället kommit fram till att eleverna ska hållas inomhus och med alla medel hindras från att delta i demonstrationen mot valfusk.

Skolorna i Moskva har beordrats att arrangera extra prov i ryska för elever i gymnasieåldern. Proverna ska börja klockan 13, en timme före demonstrationen.

Efter proven ska eleverna hållas kvar i skolan för att lyssna på en lektion om säkerhet på stan och se en film om Moskvas historia. De elever som inte är närvarande får inte ut sin slutexamen, har föräldrar fått veta.

Ett drygt tusental personer har hittills gripits i samband med demonstrationerna i Ryssland. En del har dömts till korta fängelsestraff eller böter, andra sitter fortfarande frihetsberövade och väntar på dom.

.....

Från Postimees adventskalender:

En vinter hade mannen gått vilse i skogen. Går nu fram och tillbaka och vrålar som en vansinnig: Hjääälp! Rädda mig!  Hjäälp!

Plötsligt känner han att någon knackar honom på axeln. Vänder sig om. En björn har lämnat sitt ide.

”Varför låter du mig inte sova?”

”Jag har ju gått vilse.”

”Och varför går du då omkring och skriker?”

”Jag tänkte att kanske skulle någon höra mig.”

”OK, jag hörde dig. Känns det bättre nu?”

 

Trackback
RSS 2.0