Dec. 13, 2011 Smått och gott.

En viss optimism ser man i horisonten när Nordeas prognos säger att euroområdets ekonomi kommer sjunka med 0,2 % nästa år. Det var värre siffror man hade väntat sig. Tack Nordea. Hoppas ni har rätt spåfolk!

…..

Huvudbiblioteket i Tallinn har börjat digitalisera estnisk litteratur. Det är också positivt. Alla minns vi hur sovjeterna brände ”farlig litteratur”. Inte ens sångböcker var tillåtna på den tiden. Malle har berättat hur glada alla blev när de fick en handskriven bok av henne i present med estniska sånger. Jag har också berättat om att på Malles apotek fanns en KGB-människa (det fanns på alla arbetsplatser) som kom inrusande i rummet om det spelades något estniskt i radion eller en skiva i skivspelaren. Vad Sovjet inte visste var att när estniska soldater eller skogsbröder sjöng de ryska kampsångerna, då ”översatte” de texterna till något helt annat, men det förstod inte de rysktalande officerarna eller andra rysktalande. Vi har några sådana CD-skivor med sångtrion Lindpriid, som är mycket bra, men det är en inspelning från 2000-talet.

…..

Arvo Pärt, kompositören, hyllas hela tiden. Den här gången är det påven som utsett honom till medlem i sitt kulturråd.

…..

Det sker fortfarande olyckor när folk pratar i mobilen under bilkörning i Tallinn. Det är förbjudet att prata i mobilen i stadsområden, men det är tydligen svårt att låta bli.

…..

 

Sopor vid vägkanten.

För några år sedan fanns det soptunnor vid alla rastplatser i Estland. Det blev stora problem med dem eftersom sophämtning inte var obligatoriskt i landet, så folk slängde sina hushållssopor i tunnorna, som snart blev överfulla så man la soporna bredvid tunnan, och sen kom djuren… Ja, ni förstår. Då infördes obligatorisk sophämtning och alla soptunnor som var för allmänheten togs bort. Nu har det visat sig att det finns människor som lägger påsar med trädgårdsrester vid sidan av vägen och menar att staden ska ta hand om skräpet.

…..

Här har ni en rolig informationssida om Tallinn:

http://www.tallinn.info/flash/

…..

En rolig historia från Postimees adventskalender:

En man kom hem till en bekant. Han knackade på dörren. Knackade och knackade, men ingen öppnade.

Då kom en hund fram och sa: Det är ingen idé att du knackar. Det är ingen hemma.

Mannen stirrade på hunden och svimmade.

”Kan du prata?” sa mannen när han vaknade.

”Javisst”

”Kan du skälla också?”

”Ja självklart, men jag ville inte skrämma dig.”

Trackback
RSS 2.0