Dec. 31, 2011. Estland går som på räls.

Statsminister Ansip intervjuades i TV i går. Estland går som på räls. Även Lettland! Det var så roligt att höra efter deras svårigheter under finanskrisen. Grattis Lettland!

Ansip sa bestämt att landet inte ska låna pengar för sin utveckling. Aldrig! Estland ska aldriig komma i samma situation som Grekland. ”Vi höjer nivåerna allteftersom inkomsterna ökar.”

…..

Försvarsminister Mart Laar kommenterade ett lagförslag att de soldater som kämpade mot Röda armén officiellt ska betraktas som frihetssoldater.

Han sade att det är fel som bl.a. Moskva säger att de ester som kämpade i tysk uniform var förrädare. Man måste känna till grundläggande fakta om Estland för att kunna uttala sig rätt.

Laar betonade att Estland har fördömt både fascism och kommunism, och det beslutet går inte att radera. Men detta är ett preliminärt lagförslag som ska diskuteras igenom ordentligt.
…..

Folklivsforskaren Ingrid Rüütel, förre presidenten Arnold Rüütels fru, säger i dag att människorna ser fram emot ett starkt enande parti för hela folket.

Ingrid Rüütel sa att hon under det nya året väntar på framväxten av ett politiskt parti som samlar människor på landsbygden och andra människor intresserade av den estniska kulturen. Ett tecken på det stora intresset för estnisk kultur var sommarens stora musikfestival för ungdomar ”Maa ja ilm” /se http://maa-ja-ilm.laulupidu.ee/

"Själva programmet - sånger, danser och presentationer var rena gymnastiken. Ett stort tack till Raul Talmari, Veronika Portsmuth och Agule Mart och alla ledare och dirigenter och till dansare, sångare och gymnastiker. "

"De flesta unga spelare var fyllda av egen iver och entusiasm. Sången och dans är inte bara för de stora konserterna utan också tydliga tecken på estnisk kultur, som skapar och stärka den nationella identiteten, garanterar kulturell kontinuitet. Det unga estniska språket och den estniska kulturen kan i fortsättningen också hålla och bära sitt hemland. Esterna tror på framtiden. "

"Fragmentering av politiska partier med olika åsikter eller politik fylld av likgiltighet snarare förstör, och garanterar varken lämplig representation för Estlands folk eller de europeiska ekonomiernas försök att forma det politiska landskapet. Koncentrationen av opinionsbildare till städer kan bli till total förödelse för den estniska nationen. Jag hoppas att det aldrig blir så", avslutade fru Rüütel.

…..

Fortfarande påstår vissa i antydningar eller säger rakt ut att Estland är ett nazistiskt land. På flera ställen har jag diskuterat detta, och försökt förklara att den anklagelsen är planterad av kommunisterna. Estland är inte och har aldrig varit nazistiskt. När Tomas Nordegren i sitt program diskuterade Estland och nazism fick hans bisittare, Dilsa Demirbag-Sten det sista orden. Först sa hon som kommentar till att det ”bara” var 900 judar som mördats i Estland att: Estland är ett så litet land. Sedan sa hon att de baltiska länderna inte gjort upp med sitt förflutna. Det var helt klart att hon inget vet om Baltikum, men ändå uttalar hon sig.

För det första: de judar som tyvärr förlorade livet i Estland var till stor del deporterade från andra områden. De flesta estniska judarna hade följt med när Sovjet retirerade när tyskarna kom. Hade Sverige ockuperats av tyskarna är jag helt säker på att många judar dött i vårt land. För det andra: esterna har gjort upp med det som hände under den ockupationen. Ett minnesmärke över de judiska offren invigdes den 27 januari 2011.(se även min blogg den 28 okt 2011)

 

Trackback
RSS 2.0