Dec. 6, 2011 Många av de estniska böckerna nu blivit översatta.

 

 

Även i Estland är det osäkert om alla bytt till  vinterdäck, landet har ju haft samma varma höst som Sverige. I dag skriver Postimees om att polisen varnar förare som har glömt att byta.

Trafikpolisen i Tallinns stad och Harju län, kontrollerade på måndagen vid olika tidpunkter och på många olika platser huruvida bilisterna hade bytt till vinterdäck och även mönsterdjupet. Det kunde bli en varning, men var däcken alltför slitna blev det böter.

Trafikpolis Sirle Pai menar att målet är inte att straffa så många som möjligt; polisen behöver påminna bilisterna om att vinterdäck är obligatoriska.  "Även om hösten i år i allmänhet har varit mild måste man nu vara förberedd på att den ”svarta isen” är här nu. Det får inte vara någon överraskning för bilisterna.”

"Att använda fel däck nu betyder ökat hot mot hälsa och egendom."

Vinterdäck är obligatoriska från 1 december och till sista mars. Vinterdäcks minsta mönsterdjup ska vara 3 mm. Kom ihåg det om ni åker till Estland.

…..

 

Estniska nationalbiblioteket får nu in flera decennier av översatt estnisk litteratur.

Estniska litteraturcentrums VD Ilvi Liive sade att många av de estniska böckerna nu blivit översatta.

"Det finns totalt 267 böcker på 27 språk, och med tanke på hur små både den estniska litteraturen och det estniska språket är då är det en hel del", sade Liive.

Informationscenter inbjuder till Utställningen 22 Estofiler som presenterar estniska författare i översättning i världen. En av översättarna, Cornelius Hasselblatt, som har översatt Jaan Kross, Viivi Swan och Tõnu Onnepalus till tyska och holländska kommer fram och berättar om sitt engagemang.

"Orsaken är troligen att jag kommer från Tyskland och har levt i den kulturen, och att jag till min glädje upptäckte de mindre kulturerna. Jag fann Finland och Estland.Det var så intressant att jag har varit här på besök många gånger under 25-30 år", säger Hasselblatt.

Som tur är har det funnits många översatta böcker till svenska, så jag har kunnat läsa en hel del estnisk litteratur. Jag har också blivit visad runt i det här biblioteket när det var ganska nytt. Då fylldes en hel del hyllor av böcker skänkta från bl.a. Sverige.

…..

En statsvetare i Estland säger detsamma som jag faktiskt sa häromdagen. Det är inte sannolikt att det blir revolution i Ryssland nu.

Sannolikheten att de nuvarande protesterna i Moskva och St Petersburg mot Vladimir Putins regim leder till förändringar är mycket små även om missnöjet troligen kommer öka, säger forskaren professor Vyacheslav Morozov vid Tartu universitet.

”En stor del av befolkningen är ännu inte redo att protestera”, säger Morozo till den ryskspråkiga nyhetsportalen i TV. "Samtidigt kan man inte utesluta att möjligheten för ett sönderfall ökar. Det är samma människor som har suttit vid makten i många år, det är problemet.”

"Händelserna i Moskva och St Petersburg har visat att människor är beredda att visa sitt missnöje även om det fortfarande är en liten andel av befolkningen som gör det, men jag tror att mobiliseringen mot regimen fortsätter att växa", sa professorn.

Trackback
RSS 2.0