Dec. 19, 2011 ”Men det finns väl ingen som tror att det var på riktigt?”




När jag ser alla gråtande nordkoreaner som sörjer sin ledares död, då tänker jag på vad Anne sa till oss när vi talade om hur det var när Stalins dog. Alla estländare beordrades sörja. Hon kallades ut på ett torg tillsammans med många andra och de grät allihop. ”Men det finns väl ingen som tror att det var på riktigt?” sa hon och tittade frågande på oss.

Malle kallades till aulan i skolan, men hon grät inte. Hon vägrade. Vägrade lite försynt så att ingen skulle se.

.....

Snart är Kulturhuvudstadsåret slut för Tallinn. Det har varit ett fantastiskt år med många arrangemang. Jag har inte skrivit så mycket om dem eftersom jag inte själv kan besöka dem. På onsdag satsas det i alla fall på stadens museer.

 

På onsdag kan du besöka fem museer för en Euro skriver Postimees.

Det gäller bl.a. Kumu och Kadriorgs konstmuseer, Eric Adamson Museet, St Nicholas Ryska Museum där biljetten bara kostar en euro.



Kadriorg.




Estlands konstmuseum vill erbjuda våra besökare chansen att njuta av de ständigt föränderliga utställningarna i sina museer till ett överkomligt pris. En euro per biljett ger inträde till alla på museets aktuella utställningar och de aktiviteter som äger rum den dagen, berättar konst informatören Evelina Vedom.

Onsdag kl 18 har Kumu en lång visning av utställningen "Vinum Panis. Bröd och vin, konst från 1600 - 1900-talen. "

I Kumu och Kadriorg finns café.

Vi var i Kadriorg redan 1978. Det var konstmuseum då också. Jag minns inte vad som ställdes ut. Allt var så omtumlande på den här tiden. Jag minns istället omgivningen. De enorma gräsmattorna, de stora träden med grenar som hängde ner. Det var så fridfullt. På andra sidan gräsmattorna ligger Östersjön och hamnen med båten som går till Sverige. Det kändes tryggt då, eftersom vi inte visste att båten skulle gå på grund i Stockholms skärgård dagen innan vi skulle hem igen. Det blev en hemresa via Helsingfors istället.

.....

Numera har esterna åter införlivat julen i sina traditioner. De var lite försiktiga i början. Många hade inte förstått de nya möjligheterna, och dessutom hade de inte råd att köpa allt som numera hör julen till. Affärerna sålde julsaker in i februari för att bli av med dem. och så vad det det där med den röda färgen. Röda saker ville man helst inte se mer. Nu är det gamla till viss del glömt. Nu har jultomten röda kläder även i Estland.

 

 

Jõuluvana Eestis.

Trackback
RSS 2.0