Jan. 11, 2011. Deras kolossala historiska skuld.

Att det är oerhört svårt för oss i Väst att se och tolka vad som händer i Ryssland är helt klart. Missförstånden har varit många. Vladislav Savic, som hittas både i Sveriges radio och FN, har skrivit "Vladimir Putin och rysskräcken" utgiven 2010, tar som exempel upp presidentvalet i Ryssland 1996, när Jeltsin omvaldes.

Det visade sig vid parlamentsvalet i december 1995 att kommunisterna och deras stödpartier dominerade duman.Viktor Tjernomyrdin med partiet "Vårt Hem Ryssland" fick bara 10 %. Extremnationalisterna med Vladimir Zjirinovskij blev det näst största partiet.

Jeltsin var under den här tiden redan svårt alkoholiserad och kunde inte styra riket. TV hade visat honom berusad både i USA hos Bill Clinton, i Sverige och på andra ställen. Förtroendet för presidenten var mycket litet i Ryssland. Jeltsin funderade på att införa undantagstillstånd, men avråddes. Istället insåg man mediernas roll. Oligarkerna, de som skickligt hade skott sig på statens egendomar ägde också medier. Två av dem ägde en rad viktiga kanaler. De skrev under ett hemligt avtal med Jeltsin om vem som skulle få komma fram och hur de skulle presenteras. Kommunisterna skulle inte alls synas i TV. Yttrandefrihet och demokrati fick stryka på foten.

Savic citerar den svenskspråkige journalisten Fjodor Ljukanov: Det visar hur naiva och orealistiska vi var i början av 1990-talet, när vi trodde att Ryssland skulle bli en demokrati inom ett par år, som Estland och Tjeckien. ... Det var första gången i historien som man snabbt försökte omvandla ett land, som har psykologin, funktionen och storleken som en stormakt. ... Men oligarkerna och den dåvarande makteliten missbrukade demokratin och de enorma förväntningar som samhället hade. Detta är deras kolossala historiska skuld.

Så genomfördes valet. En rad svenka riksdagsmän och -kvinnor hade kommit för att följa dumavalet och presidentvalet. Bl.a. dåvarande folkpartiledaren Lars Leijonborg. "Det har gått bra vid de lokaler som vi besökt. Demokratin är på rätt väg som jag ser det. Och de andra höll med honom. Så grundlurades Väst.

I kapitlet om Putins barndom måste jag också kommentera Savics berättelse om pappa Putin.
Fadern Valdimir hade utkommenderats till fronten under andra världskriget. .. Han hamnade sedermera inom den dåvarande sovjetiska säkerhetstjänsten NKVD, med uppdrag att utföra sabotage bakom tyskarnas linje. ... Under ett uppdrag i Estland var han nära att bli tillfångatagen och dödad. Tillsammans med 27 sovjetiska soldater hade Vladimir luftlandsatts på den estniska ön Ösel för att utföra olika sabotagedåd. De blev upptäckta av lokalbefolkningen: Det var ester som gav dem mat men sedan lämnade ut dem åt tyskarna. ... Bara 4 av de 28 soldaterna överlevde" skriver Putin i sin memoarbok. ... Möjligen förklaras faderns erfarenheter från andra världskriget Vladimir Putins lite avoga inställning till den estniska lokalbefolkningen.

Observera att Fadern Putin var en fiende till Estland som brände och förstörde folkets egendomar. Om han utförde våldtäckter vet jag absolut inget om, men det var vanligt annars. Efter ett år i helvetet förorsakat av sovjeterna var esterna livrädda för dem och självklart meddelade de tyskarna. Kom ihåg att han var i egenskap av "myndighetsperson" i ett land de sargat och brännt. Ja, jag blir så upprörd.

I dag talar man om att Moskva tagit till de "mjuka" stridsvapnen. Förtal och manipulationer gäller numera i förhållandet med esterna och flera andraländer. Det förekommer i radio, TV och filmer. I skolan och på universiteten.

 

Hanno berättade i dag att han talat med väldigt många ryssar sedan vi sågs senast. Han berättade:

I Königsberg får de meniga ryska soldatena lära sig att Ryssland byggde upp Königsbeg, sedan togs landsdelen av Tyskarna som förstörde mycket, nu har Ryssland tagit tillbaka sitt område.

Under sovjettiden fick ryska turistgrupper in Tallinn fick lära sig att innan Peter den store kom till staden var området öde. Det var Peter som byggde staden. (Det hörde Hanno med egna öron)

Ryssarna skulle till varje pris lära sig att de var det mest framstående folket i världen. Detta fotsätter än i dag både i Ryssland och i de länder ryssar bor. I Estland antar man att ca 20 % av de estniska ryssarna tror på den ryska propagandan. De övriga är försiktiga med vad de säger offentligt, men inom ” skål och vägg” skakar de på huvudet.

 

Trackback
RSS 2.0