Jan. 18, 2011. Presidentparet på besök i Stockholm.

Nu är jag lite upprörd. Nej, kanske inte. Men lite besviken i alla fall. Estlands president med hustru tar Tallinbåten till Stockholm. Och inte ett ord i Sverige och inte heller i estnisk TV. Måste det vara en amerikansk eller rysk president för att det ska få ett nyhetsvärde? Eller hur är det med allmänintresset. OK, ok, jag förstår. Det är så. Landet är för litet.
I Postimees finns det i alla fall beskrivet hur presidentparet fick stå på bryggan på Victoria t.ex. Och vid Värtahamnen möttes de av prins Carl Philip, Carl Bildt och någon representant för kungen. Fru Evelyn Ilves har varit i Estniska huset i Stockholm och hälsat på i förskolan där. Hon förklarade språkets betydelse för att behålla kulturen i utlandet. Dessutom är hon ju känd för att tänka på hälsan; vad vi äter och så. En gång i veckan får barnet på förskolan ekologisk mat. Det var hon glad för. I dag var presidenten och tittade på det monument som står på Djurgården till minne av alla som flydde till Sverige över Östersjön 1944.



Här är presidenten framför monumentet, och här kanske det syns lite tydligare. Nej, det gör det inte.

President Ilves föräldrar kom som flyktingar till Sverige 1944. De bosatte sig så småningom i Vällingby, där sonen Toomas Hendrik föddes den 26 december 1953. Tre år senare utvandrade familjen till USA. Han kan förstå svenska som talas, han kan bara säga: "Nu är det jul igen" på svenska. I morgon ska han besöka den trerumslägenhet familjen bodde i i Vällingby.

Annars handlade nyheterna mycket om skridskoisen på alla vägar i Estland. En bil hade stannat på den stora Narvavägen för att svänga; en bil bakom uppfattade inte att bilen stod stilla utan körde på den första bilen bakifrån. Den flög rakt på en mötande lastbil, och landade sedan vid vägkanten. Jag har aldrig sett en så demolerad bil. Föraren avled. En annan bilförare berättade att han kommit före den påkörande. Sett att bilen stod still och kört förbi. Efter en liten stund kom bilen flygande framför honom efter krocken med lastbilen. Han var mycket skakad.

Vi såg några bilder från finansministermötet i Bryssel i dag. Vi såg våra två finansministrar: herr Liigi och herr Borg. Såg ni också att Anders Borgs kavaj hade krympt över magen?

Några hus som klassats som kulturhus används som bostad. När ett av husens ägare ville bygga om sitt hus och fick tillstånd till reparation enligt ritning, då gjorde han en helt annan och modern inredning i sitt hus. Det är ett problem.

En ny skandal är under uppsegling.Kriminalkommissarien Ploompuu har erkänt att han tagit mutor. Men tidningen Postimees menar att han också mot pengar och guld har informerat brottslingar om kommande razzior och olika tillslag. Polisen säger att de beskyllningarna är tagna ur luften. Vi får väl se så småningom hur stor skurk han är.
Trackback
RSS 2.0