Jan. 7, 2011 Det är problem med sophämtningen på grund av det enorma snömängden

I dag fick vi bjuda på kaffe. Grannen Aivar kom på besök. Han bor några hus längre bort. Han berättade att han har växt upp på barnhem. Hans föräldrar söp och kunde inte ta hand om honom, så han placerades först hos morföräldrarna i Väike Maarja. De dog när han var sju år, 1981, och han ärvde deras hus. Men han blev övertalad att sälja huset för 7000 Rubel, som han aldrig fick. Någon lurade den lille sjuåringen. Nu försöker han få rättelse, men det är svårt. Huset såldes ju...
Han berättade om hur de arbetslösa utnyttjas av arbetsgivare. De får svarta löner och inget socialt skydd. Han hoppas få ett riktigt arbete förstås. För några år sedan drabbades han av halvsidig förlamning, som inte är så ovanligt i trakten. Förlamningen har släppt, men istället har han ont i blodådror. Han behöver vara i ständig rörelse. Han satt dock snällt och drack kaffe med oss.

---

Aktuaalne Kaamera i kväll:

Influensorna har slagit till. Det är både svininfluensa och andra influensor. Läkarna rekommenderar att alla vaccinerar sig. Jag minns från förra året att det var inte så många som gjorde det. De trodde helt enkelt inte att det fungerade, och det var inte så många som blev sjuka. Kanske de gör det i år i alla fall. Vi får se. Vi själva har redan gjort det i Sverige.

Det är problem med sophämtningen på grund av det enorma snömängden. Bilarna kommer inte fram. Savisaar, borgmästaren i Tallinn, ni vet, har nu erkänt att det är problem. Det meddelas också att Keskerakond, Savisaars parti, har betalat skulder i dagarna. (Var fick de pengar ifrån? Hm.)

Bilförsäljningen ökar. Det är lång kö efter fyrhjulsdrivna bilar. Jag vet varför!

I dag är det den ortodoxa kyrkand julfirande. Ortodoxa kyrkans stora helg. Vi fick se president Medvedev med fru i en kyrka; premiärminister Putin i en annan och i en tredje  presidenten i Ukraina, Viktor Jusjtjenko.


Två utställningar ska man se just nu. Först i Valga kan man se fotografier av "levande och döda hus" dvs fungerande hus och ruiner över hela Esytland. Bilderna är tagna dels av en professionell fotograf med en riktig proffskamera, och en arkitekt som tagit bilder med sin mobil, och det visar sig att kvalitén på mobilbilderna är högre än proffsen.
Den andra utställningen är bilder och föremål som ska visa vad som är typiskt estniskt. Den fiinns i Rahvamuuseum i Tartu. Det var bilder ritade och målade både av ban och vuxna. Några besäökare blev tillfrågade om vad de ansåg var viktigast. Båda svarade: Estniska kronan.

I går läste vi Postimees noga:

Tyska F-4f Phantom har övertagit bevakningen av Baltikum i fyra månader. Sex plan flyger ständigt över området. Sedan Nato-inträdet har baltiskt luftrum vaktats av Belgien, Danmark, England, Norge, Holland, Tyskland, USA, Turkiet, Spanien, Belgien, Frankrike och Polen. Detta kommer fortsätta tills de baltiska staterna har byggt upp sitt eget flygvapen.

Tallink har ökat sitt passagerarantal med 17 % år 2010.

Estniska ambassadören i Ryssland var tvungen att poängtera att det estniska Euromyntet visar dagens estniska gränser, efter ett påhopp från den i Estland verksamme ryske juristen Sergei Seredenko, som kallar sig Rysslands ombudsman i Estland. Serendenko meddelade "felet" till Rysslands ambassadör i Tallinn, Juri Merzljakov. Seredenko påstod att mynten visade gränserna som de var i fredsöverenskommelsen i Tartu i feb. 1920. Enligt S. har esterna stulit rysk jord på sina mynt.!! Så är naturligtvis inte fallet. Vi frågar: Vem har stulit vad?

Chefen för Simon Wiesenthalcentret i New York, Efraim Zuroff låter meddela att kommunismens brott på intet sätt är jämförbara med Förintelsen.!!?? Z kritiserar ofta de baltiska staterna som menar att nazismens och kommunismens brott är jämförbara. Z menar att Vi får aldrig glömma, att de baltiska rikena stödde Hitler aktivt i judeutrotningen. Denna Z:s utsaga faller inte i god jord i Estland, det enda land som någonsin gett judarna autonomi, vilket skedde under den första frihetstiden. Z har tidigare försökt få de baltiska staterna att betala enorma skadestånd till staten Israel, vilket ej lyckats. (Jag har tidigare kommenterat sådana uttalanden, 23 maj 2010, 25 okt 2009)

Tandläkarna i E klagar över för få besök. Folk har helt enkelt inte råd. Det blir alltid tänderna som blir lidande under svåra tider.



Trackback
RSS 2.0