Jan. 9, 2011 Ja, ni förstår ju att jag främst tänker på Stalin.

Svaret på gåtan var naturligtvis Machiavelli (1469 - 2527, Florens) precis som Brorsan säger. Och visst är det använt många gånger.

Machiavelli ville vägleda framtida härskare och menade att folket gynnades av en stark makt; att folket präglas av hänsynslöshet och ovisshet förstod han aldrig.

Ja, ni förstår ju att jag främst tänker på Stalin. Det så tydligt är hans sätt att agera som kan avläsas i punkterna. Här är de tydligaste exemplen på Stalins sätt att använda sin makt:

2. Det är säkrare att vara fruktad än älskad.

4. En klok ledare ska inte hålla sitt ord om det kan skada honom själv.

5. Den som hjälper någon annan till makten förgör sig själv.

6. Man bör antingen vinna människorna för sn sak eller utrota dem. (ja, om han brydde sig om människorna, det vet jag inte)

7. Skadar man någon ska det vara så grundligt att man inte behöver frukta hämnd.

8. Det bästa sättet att värdera en fiende på, är att se på männen omkring honom. (ja)

9. En ledare bör vara en räv för att känna snaran och ett lejon för att skrämma vargarna. (ja)

Men det finns fler galna makthavare.

Och Mattias, apropå din kommentar, jag tror att det krävs väldigt mycket av människor för att de ska kunna stänga ute all fruktan i den världen och visa sina barn kärlek. Självklart fanns det sådana föräldrar, men kanske inte så många. Barnen uppmanades att skvallra på sina föräldrar om de på något vis var "folkfiender", vilket också skapade oro i familjer. Det är så djävulskt.

---
Och så till dagens Aktuaalne Kaamera:

En ny skandal har seglat upp i Tallinn. Det är Savisaars speciella polis, de s.k. municipalpolisernas chef Priit Lantin som har avslöjats ta emot mutor. Han kunde köpas så att man slapp betala böter för felparkering, för att man inte betalt bussbiljetten, för att man inte skött snöborttagning på sn del av jorden o.s.v. Stadsförvaltningen vill inte uttala sig, de förklarar bara att man ingenting vet, men vice chef på m-polisen Filatov är upprörd över avslöjandet.

Det har varit många olyckor pga. tövädret som vi haft i dag. När snön gled nerför hustaket hos oss, då dånade det och hela huset skakade, och så stora snövallar har vi aldrig haft på tomten. Men ingen skadades hos oss. I Rakvere fick en kvinna en stor istapp i huvudet och en 8-årig begravdes under snö som gled av taken i Väike Maarja, men ingen av dem skadades allvarligt. Den lilla flickans pappa letade skrattande fram sin dotter. Annars är det flera bilar som demolerats i städerna av nedfallande snön, som är mycket tung pga vattenmängden nu i tövädret.


Kompositören och dirigenten Urmas Sisak blev 2010 års musiker.

Det dansades genom Gamla Stan i Tallinn i dag, och den dansen ska fortsätta genom hela Tallinn.

Under vecka har det stora naturligtvis varit den nya valutan. Men det hela har gått bra. Den sedel som de flesta saknar är 100-kroonsedeln, den s.k. Koidulan (ungefär som vår Selma):




I Estland är det fortfarande så att det kommer hem en kvinna med pensionen. I alla fall fick vi se det på TV. Hon räknade upp en gammal kvinnas pension i Euro, och kvinnan förklarade att hon tycker det är bra.

Vi fick också veta av finansministern att hälften av alla pengar som låg i madrasserna nu är växlade!

Om Savisaar: hans parti Keskerakond gillar honom fortfarande.

Inflationen under 2010 var 5,7 %. Man räknar med att den ska vara 0 under första halvåret 2011.

Nästa vecka sitter Estland med i en konferens om världens ekonomi eftersom Estland är med i EU. Utan EU hade de inte deltagit. Men, de vet mycket väl, att Estland är ett så litet land, att deras betydelse är liten. Kommer man ihåg det, då klarar man sig.

Vi räknar med fortsatt halka med glashala vägar i landet.

Trackback
RSS 2.0