Juli 15, 2011 Den store professorn Trofirm Lysenko.

Jag kan ju inte skriva om Ryssland och botanik och inte nämna den store professorn Trofirm Lysenko.  Hans forskning som var så genomgripande för den ryska vetenskapen visar på vilken nivå den stod. Hans forskning var bara trams, säger man i Estland. Även studenter i Moskva skrattade i hemlighet ut honom, men föreläsningarna var ju obligatoriska... Det gjorde det naturligtvis ganska svårt för ryska vetenskapsmän i mötet med västerländska kolleger som nämnde Lysenko.

 

Alla studenter hade alltså en obligatorisk föreläsning där Lysenko förklarade sin forskning. Ni vet teorin att växterna kunde ärva egenskaper som de fått genom yttre påverkan. Jag ser bilden framför mig, när hane tes skulle visas upp. Det var ett vetefält. Raka fina vetekorn. Bland dem, men utan att kameran såg det, var en pall placerad. På den ställdes en gosse. Klick. Så togs bilden, och alla kunde se att fotografen hade lyckats övertyga vetet att det var så kraftigt att det inte böjdes när man stod på det.(min blogg 9 mars 2011). Alltså en genförändring hos vetet baserad på den kommunistiska läran.

Jag minns också så väl när min biologilärare småleende berättade om Lysenkos fantastiska rön.

.....

När det gäller den frigivna gisslan berättade en av cyklisterna att han lovat sin fru att han bara ska cykla på den egna tomten i fortsättningen och att frun ska spana på honom hela tiden!

 

 

August Tillo, en annan i gisslan,  sa att de tänkte på sina nära och kära oavbrutet. "Den enda ögonblick som vi inte tänkte på dem var när vi sov.”

.....

Segelfartyget Krusenstern har anlänt till Tallinns hamn.

 

 

Men det gick inte riktigt bra. Massor av människor hade samlats i hamnen för att se fartyget segla in, men det hela drog ut på tiden. Bogserbåtar förde skeppet in i D-terminalen vid middagstid, flera timmar senare än väntat, men då var folk redan irriterade och sura. Många hade redan gått därifrån.

 

Allt var mycket festligt planerat: Mässingshorn och fyrverkerier. Men det var för sent. Det var mycket formalia innan fartyget fick tillåtelse att komma in i hamnen. Först fick bara journalister komma på fartyget först efter 2½ timme började den flera hundra meter långa kön släppas in.

.....

Baruto tog sin femte raka seger i dag.

 
Trackback
RSS 2.0