Juli 19, 2011

Presidentkandidaterna Ilves och Tarand.

 

Presidentvalet närmar sig. Om sex veckor ska parlamentet fatta beslut om vem som ska bli nästa president i Estland. Eftersom presidenten inte väljs genom allmänna val har man hittills inte hållit några allmänna debatter ännu. Några TV-kanaler förbereder emellertid debatt mellan huvudkandidaterna nuvarande president Toomas Hendrik Ilves och Indrek Tarand. De kommer sändas några dagar före valet.

…..

 

 

Mitt i Tartu i går.

I går sprang tre strutsar mitt i centrala Tartu! En man berättar att han satt på bussen och tittade lite förstrött över vänster axel, när såg han en ett par meter hög struts springa i en hastighet som han bedömer till 30 km/tim. Tala om märkliga saker som bara händer!

…..

 

 

En sten för dem i tysk uniform och en för dem i rysk uniform.

I Vistla, Porkuni finns ett mycket vackert minnesmonument över de estniska soldater som stupade i slaget vid Porkuni den 21 september 1944. Jag har varit där ett par gånger. Det är två större stenar som är tillägnade soldaterna på respektive sida, en för ester i tysk armé och en för ester i sovjetisk armé. Sedan står många mindre stenar för enskilda soldater som dog under striden. Efter striden begravde byborna 273 ester med tysk uniform och 73 soldater i tysk uniform varav 57 med estniska namn.

Hanno Tamm som har sett till att dessa stenar rests säger lakoniskt: ”Striden fortsätter i Porkuni.”

Nu har ett gäng ungdomar vanhelgat platsen. Estland får inte ha vilka minnesmonument som helst, det vet vi numera. I detta fall är det minnesstenarna över de estniska soldaterna i tysk uniform som har välts omkull.

Det är en skamlig handling och kan renderatill böter eller fängelse. Man har vanhelgat de män, sm beslutade sig för att riskera sitt liv för att ge människor då och i framtiden ett bättre liv i ett fritt Estland. Tyckte ungdomarna att det var roligt att göra detta illdåd, eller var de bara manligt? Det finns alltid några som är beredda  att överträda gränser och bryta mot regler.

På kommunen såger man att skadan inte är så stor eftersom stenarna är helt oskadda. Men: ” du bör tala med ditt barn om livet och döden och om hur man beter sig på en kyrkogård”


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0