Juli 21, 2011

Vi började lyssna på Carl Bildts sommarprogram i morse. Tyvärr har vi problem med internetanslutningen. Kan det vara vädret? Stekhett och stark vind. Hur som helst hann vi höra när han talade om att det snart är tjugo år sedan de baltiska länderna vann sin nya frihet. Och spelade den estniska nationalsången. Han berättade om när Estniska skolan i Stockholm och ungdomar i Estland tillsammans sjöng den sången 1986 i radio. Bildt själv och dåvarande utrikesministern Sten Andersson var närvarande vid det tillfället. För att man ska förstå det alldeles speciella med detta radioprogram måste man komma ihåg att den estniska nationalsången var totalförbjuden i Sovjetunionen. En bland många estniska sånger som Moskva inte tyckte om. Vilken känsla det måste varit den gången!

Ni kommr kanske ihåg att esterena gärna bjöd in finnar för nationella idrottsspel. Av någon anledning vann finnarna ofta, och hela publiken sjöng med i den finska nationalsången - som ju är samma melodi som den estniska. Då kunde Moskva inte straffa någon.

…..

Det är fruktansvärt hett nu. Vi hade 41 grader på vår veranda i dag. Som tur är har vi AC. Vi är inomhus i normal temperatur, öppnar dörren och går ut och den enorma hettan sköljer över oss. Jag föreställer mig att det är som att en vinterdag ta flyget från Stockholm till en varm plats på jorden. När flygplansdörren öppnas kommer den otroliga värmen som en chock, som ett täcke.

 

Stranden i Pärnu -igen.

Värmerekordet i år är 31,8 grader som uppmättes i dag i Pärnu. I den värmen låg 16 000 personer och solade! Klockan 16 i dag var det 30,9 grader i Tallinn. EMHI räknar med att det blir ett par grader varmare i morgon. Troligtvis blir det värmeåskväder i södra Estland.

…..

Antalet överviktiga ökar i Estland, alkoholkonsumtionen minskar meddelade ministern för sociala frågor Hanno Pevkur. Ökningen av överviktiga är 31,7 % jämfört med samma tid förra året.

 

Bara så ni vet hur en överviktig ser ut.

 

"Det här är definitivt en negativ trend där allt måste göras för att förbättra människors rutiner med motion och matvanor så att trenden inte fortsätter ", sa Pevkur och poängterade att med  övervikt förknippas hög kolesterolhalt och hjärt-kärlsjukdomar.

Alkoholkonsumtionen har minskat i Estland. Under 2008 beräknades alkoholkonsumtionen per person och år till 12,6 liter ren alkohol per person. Nu är denna siffra 9,7 liter per person och år.

"Det är en stor förändring och jag hoppas verkligen att det inte bara är effekterna av lågkonjunkturen, utan att vi fortfarande kan säga att människors preferenser har förändrats lite grand", fortsatte Pevkur.

…..

Antalet turister som besöker Estland har ökat. För att locka turister till Estland, spenderar EAS något mer än 3 miljoner euro per år.

 

 

Turister i Tallinn.

"Överallt är det inte rätt tid att agera och det är ett tufft val som måste göras. Vi har gjort en beräkning på grundval av olika preferenser och vilka länder som det är största chansen för Estland att få turister från " säger utvecklingsdirektören för Enterprise Estonia (EAS) turism Tarmo Mutso.

Det är i första hand Finland, Ryssland och Tyskland man tänker satsa på. I andra hand  Sverige, Norge och Lettland. Sedan gäller det Storbritannien, Litauen och Polen. Framväxande marknader är Italien, Spanien, Frankrike. Näringslivet driver också i viss utsträckning turistinformation i  USA, Kina, Japan och Ukraina.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0