Juli 11, 2011 Minoritetsspråken i Ryssland och Estland.

Minoritetsspråken i Ryssland och Estland.

Från Postimees.

Utrikesministeriet har beställt en analys för att sammanställa och jämföra språkets ställning i lagar och förordningar i Estland och Ryssland. Analysen bekräftar att Ryssland under det senaste decenniet har skärpt sina språklagar  medan Estland har liberaliserat sina.

 

Till exempel måste alla annonser i Ryssland vara skrivna enbart på ryska, medan de i Estland kan vara översättningar av estnisk text till andra språk. I Lasnamäe t.ex är det absolut ingen mening att skicka ut reklam på enbart estniska, och det finns flera sådana områden.

 

I Ryssland finns allt registrerat på ryska, och de utdrag som medborgarna behöver skrivs endast på ryska. I Estland kan man få allt översatt till ryska eller engelska.

Tidigare kunde de nationella republikerna i Ryska federationen använda sitt modersmål i de allmänna domstolarna,  men är nu krävs i alla civila och administrativa sammanhang att det enbart förhandlas på ryska.

 

Estniska språklagen innehåller en mer detaljerad utformning av medborgarnas rättigheter än motsvarande lag i Ryssland.

För ryskt medborgarskap krävs att en i utlandet född eller statslös person skall klara en examen i ryska språket. De testas på kunskaper i läsning, skrivning och förmåga att lyssna, samt kunskap om konstitutionen i det ryska samhället. Dessa krav ligger på samma nivå som Estland kräver av lärare, sjuksköterskor och specialister med högre utbildning.

Ryssland har kallat en övergång till 60 procent estniskt tal i de (i Estland) ryska skolorna för  diskriminering. Men ryskspråkig gymnasieutbildning i Estland garanteras. I Ryssland däremot krävs att minoriteterna måste lära sig ryska.

Ryssland kompenserar inte för kostnaden det innebär att lära sig språket; estniska språkskolor  återbetalar alla utgifter till eleverna.

 

Alltså: Ryssland kräver en sak av andra länder, men gör något annat själva.

…..

Premia food, som tillverkar glass har ökat sin omsättning med 22 % under en sexmånadersperiod jämfört med samma period i fjol.

Och det beror på det varma vädret. När man i Sverige har sagt att regnområden kommer från Baltikum, då menar de inte norra Estland. Här har varit 38 grader i skuggan. Just nu har det verkligen regnat och luften känns både svalare och friskare.

…..

Jag råkade lyssna på radion för en tid sedan när president Ilves sa, att hans presidentlön är lägre än en grundskolelärares i USA.

I dag skriver Postimees att premiärminister Ansip tjänar mindre än många tjänstemän i EU. Däremot bidrar Estland till dessa tjänstemäns löner med avsevärda belopp.

 

23 928 st tjänstemän anställda direkt av Europeiska kommissionen tjänar ungefär mer än 71,500 pounds (€ 80.049), förmedlar Telegraph brittiska tankesmedjan Open Europe rapport.

 

Estlands premiärminister Andrus Ansip hade förra året € 64.130 i lön.  Open Europe har registrerat att 527.490 brittiska statstjänstemän tjänar mer än 79.800 €.

 

En talesman sade att kommissionen är mycket liten, men betjänar 500 miljoner europeiska medborgare. "Vi måste attrahera de bästa begåvningarna som kan arbeta på många språk, villig att flytta till ett annat land med sina familjer," sa han. Har vi hört det förr?

…..

När vi hörde hur grekiska taxiförare och andra inte betalar skatt tänkte jag på de små länderna, som Estland, som kämpar på för att klara sig på bästa sätt, hur de bidrar med stora summor som tas från landets medborgares skatteinbetalningar för att hjälpa Grekland. Jag har inte uppfattat något knorr här, men jag knorrar själv.

.....

En annan undersökning visar att Estland har den billigaste bensinen i EU med 1,2 Euro/liter  och Danmark den dyraste med 1,682 Euro/liter.

 

Trackback
RSS 2.0